(KarriereStart.no):
Da Marie Aune Damlie tok en mastergrad i HMS ved NTNU i Trondheim, var hun usikker på hva hun egentlig ønsket å jobbe med etter studiene. Hun konkluderte dermed med at traineeprogrammet i Kom Trainee ville gi henne innsikten hun trengte. Der kunne hun nemlig få innblikk og arbeidserfaring fra tre forskjellige bedrifter i løpet av to år.
Nå er hun utplassert hos Statoil ASA i Kristiansund, som er hennes første av tre modulbedrifter i programmet.
– Jeg har lært utrolig mye nytt, både faglig sett og om meg selv. Gjennom mentoring blir vi svært bevisste på hvem vi er som personer, hvordan vi kommuniserer og mye mer. Jeg kunne ikke fått en bedre start på arbeidslivet, sier Marie.
Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge
En variert og sosial arbeidshverdag
Statoil ASAs baseorganisasjon i Kristiansund forsyner feltene Heidrun, Kristin, Njord, Tyrihans og Åsgard. Nå jobber Marie med oppfølging av kvalitetsavvik og kartlegging av dagens rutiner i logistikkjeden, hvor hun kommer med forbedringsforslag.
– For å kunne gjennomføre disse oppgavene fikk jeg i oppgave å utarbeide en verdikjede for hele logistikkjeden rundt kontainere. En forståelse av logistikken her på basen har gjort meg i stand til å løse mine arbeidsoppgaver. I tillegg til dette jobber jeg med å følge opp de kontainerne som benyttes på basen, og de som sendes ut i havet.
Maries arbeidshverdag er svært sosial og variert, siden hun jobber med en rekke oppgaver samtidig, og samarbeider med mange forskjellige folk.
– Jeg må snakke med mange personer for å kunne løse arbeidsoppgavene mine, noe som betyr at jeg blir kjent med mange flotte mennesker. I noen tilfeller må jeg dra ut på basen for å finne ut av de tingene jeg lurer på, forteller Marie.
Som trainee i Kom trainee blir man i tillegg godt kjent med de andre traineene i programmet. Dette er også noe Marie trekker frem som én av flere fordeler med traineetilværelsen.
– Vi har et svært sosialt opplegg med noen felles arbeidsoppgaver, felles middager og andre arrangement. I tillegg blir vi svært gode venner slik at man også møtes på fritiden, utenfor arrangementene.
Klikk her for å lese Norges største traineemagasin
Veien gjennom nåløyet
Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene, og man må som regel score høyt på både faglig kompetanse og personlige egenskaper for å komme gjennom nåløyet. Masterstudiene i HMS fra NTNU gjorde at Marie hadde kompetansen som skulle til, men hun har også hørt i ettertid at det var «stå-på-viljen» hun viste under intervjuet som først og fremst skapte interesse for henne.
– Jeg hadde vel innerst inne bestemt meg for at dette var noe jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å få muligheten til å bli en del av, noe de tydeligvis la merke til, sier hun.
Etter selv å ha gått gjennom en vellykket søknadsprosess, har hun et par nyttige tips til fremtidige søkere:
– Stå på, og vis at du virkelig ønsker å bli trainee i Kom Trainee, men husk at et brennende engasjement må være helhjertet. Er du den rette, så gjør de alt de kan for å lande et traineeopplegg for deg.
Og når man har sikret seg en stilling hos Kom Trainee, får man også tildelt en egen mentor som vil hjelpe deg både før- og underveis i traineeprogrammet.
– Det gjennomføres såkalt «mentoring» i oppstartsfasen og underveis i traineeløpet. Mentorene våre er der for oss til enhver tid når vi trenger dem, og sørger for både personlig- og faglig utvikling, forteller Marie.
LES OGSÅ: Trainee i Finnfjord AS: Martine lærte mer som trainee enn som student
Den spennende veien videre
Når traineeprogrammet er over etter to år, håper Marie at hun har kommet litt nærmere et svar på hvilken bransje hun ønsker å jobbe i.
– Jeg kunne virkelig tenke meg en spennende og utfordrende jobb, med mange muligheter i en bedrift som har fokus på utvikling. Tiden vil vise hvor jeg ender opp, og her spiller arbeidsmarkedet en også en stor rolle, avslutter Marie.