(KarriereStart.no):

Per Kristian Leikanger (27) har en bachelorgrad i Media, IKT og design fra Høgskulen i Volda. Da han var på utkikk etter en faglig relevant jobb ble han kontaktet av en tidligere trainee i Kom Trainee, som hadde samme utdanningsbakgrunn som han selv. Hun tipset om at de skulle rekruttere nye traineer og hevdet at dette var en ypperlig karrierestart – også for dem med medieutdanning.

 

– Etter litt research fant jeg ut at Kom Trainee har et meget bredt spekter av partnerbedrifter, noe som i seg selv er spennende. I tillegg er der et stort fokus på hva som skjer på fritiden, noe som kanskje er vel så viktig som jobben. Det er alltid noe som skjer i Kristiansund, og nordmøringer er et særdeles inkluderende folkeslag, sier Per Kristian.

 

– Nåløyet er definitivt smalt

Per Kristian bestemte seg for å søke på traineeprogrammet, i likhet med om lag 140 andre kandidater. Av disse var det rundt 20 kandidater som ble innkalt til intervju, og av disse var det kun fire som ville endre opp med et jobbtilbud. Det året jeg fikk traineejobb var der rundt 140 søkere til Kom Trainee og rundt 20 kandidater på intervju.



– Nåløyet er definitivt smalt. Noen tilfeldigheter vil det nok alltid være når bedriftene skal gå sammen om å lande et traineeløp, og faktorer som «hva trenger vi akkurat nå?» spiller naturligvis inn. Jeg tror imidlertid at man gjør størstedelen av jobben selv. Det aller viktigste er å være godt forberedt, sier Per Kristian.

 

Før han skrev søknaden sørget han for å skaffe seg all tilgjengelig informasjon om traineeprogrammet, både gjennom kontakter og informasjon som lå tilgjengelig på nettet.

 

– I søknaden refererte jeg først til en daværende trainee som jeg hadde vært i kontakt med. Videre stilte jeg meg selv spørsmålet «hvorfor kunne jeg tenke meg å flytte til akkurat Kristiansund?» Jeg tror det er viktig å se litt større på det enn bare et ønske om arbeid.


 

Søknaden falt i smak hos Kom Trainee, og han ble innkalt til intervju. Per Kristian følte at han stilte godt forberedt til intervjurunden. På forhånd hadde han gjort klar en liten appell om seg selv og hvilken kompetanse han satt på. Der valgte han å fokusere på hvilke konkrete arbeidsoppgaver han mente han kunne tilby arbeidsgiverne, uten bruk av store ord.

 

– Under selve intervjuet er det viktig å være høflig, se folk i øynene og vise evne til lytting og analyse. I tillegg til den vanlige spørsmålsrunden som alle jobbintervju inneholder, tok jeg initiativ til å vise et lite utvalg bilder og videoklipp fra porteføljen min. Dette falt i god jord og hjalp meg å konkretisere min egen kompetanse overfor lytterne, forklarer han.

 

Klikk her for å lese Norges største traineemagasin


Trainee i Nordmøres eneste dagsavis

Per Kristian ble én av de fire som fikk tilbud om en traineestilling i Kom Trainee. Etter først å ha vært på utplassering hos Vestbase og NorSea Group er han nå trainee i Tidens Krav, Nordmøres eneste dagsavis.

 

– Her sitter jeg midt i det redaksjonelle smørøyet, og har blitt utfordret allerede fra stund. Selv uten store journalistiske erfaringer har jeg allerede fra første uke produsert saker.

 

I tillegg jobber han for tiden med et større prosjekt som dreier seg om lesergenerert innhold og bruken av sosiale medier i Tidens Krav.

 

– Jeg har kartlagt alle kanaler hvor vi er aktive, forsket på tendenser og hatt workshop med Amedia utvikling. Målet på sikt er at vi kan bygge gode relasjoner til våre lesere og bli best mulig på disse arenaene, forklarer Per Kristian.

 

En typisk arbeidsdag begynner klokken 08:00, hvor han starter med å lese e-poster, forbereder dagen og tar en uformell prat i det åpne kontorlandskapet han jobber i.

 

– Klokken 08.30 går redaksjonen i morgenmøte og legger en plan for dagen. Etter dette varierer arbeidsdagen i veldig stor grad. Jeg kan for eksempel jobbe på egenhånd med større prosjekter, diskutere tekniske løsninger med nettredaktør, ha møter med samarbeidspartnere, eller skrive artikler som vi publiserer fortløpende.


 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee


– Man kan komme langt på to år

I Kom Trainee får hver trainee tildelt en mentor som skal følge dem gjennom hele det toårige løpet. Per Kristian mener det gir en god trygghet å kunne snakke med noen som har mye arbeidserfaring og inngående lokal kjennskap.

 

– I samråd med mentor og modulansvarlig på arbeidsplassen lager man en utviklingsplan, som gjennom konkrete tiltak skal sikre god utvikling hos traineene.

 

Så langt i traineeprogrammet har Per Kristian fått mye god og relevant arbeidserfaring.

 

– Jeg har utviklet meg faglig gjennom å ta arbeidsoppgaver innen blant annet design. Om man finner den fine balansen mellom områder hvor man er komfortabel og områder hvor man er usikker og trenger å utvikle deg, tror jeg man kan komme langt på to år, sier han.

 

– I tillegg har jeg utviklet et fantastisk nettverk både profesjonelt og sosialt. Jeg har også fått en sterk tilhørighet til en by jeg ikke visste så mye om fra før.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge


Den sosiale traineetilværelsen

Per Kristian mener det er mange fordeler ved å starte karrieren som trainee. Aller først trekker han frem at man får to års relevant arbeidserfaring med bratt læringskurve, noe de fleste kan sette pris på i dagens arbeidsmarked.

 

– For det andre får man et stort profesjonelt nettverk på tvers av bedrifter og bransjer, og man blir ikke minst sett og lagt merke til som arbeidstaker. 

Middag med kollegaer:

Her er Per Kristian (nr. 2 fra ventre) på middag med kollegaer i Tidens Krav og Amedia etter workshop om lesergenerert innhold og sosiale medier.

FOTO: Privat

 

 

– For det tredje har vi fokus på utvikling, og gjennom en utviklingsplan er din egen utvikling satt i system. Vi får også delta på kurs som henger høyt og som ville kostet mye å gjennomføre som privatperson.

 

Den fjerde fordelen han nevner er at traineetilværelsen er utrolig sosial. Traineene møtes ofte flere ganger i uka etter arbeidstid for å finne på noe sammen. Det være seg middager, turer eller andre friluftsaktiviteter.

 

– Det sosiale aspektet noe vi fokuserer mye på i Kom Trainee. I tillegg til at vi traineene møtes ofte, er vi også en viktig del av «Arena», som er en møteplass for unge personer i Kristiansund. Arena arrangerer blant annet onsdagsmiddager, fredagspils, pub-til-pub-runde og kanonballturnering.

 

Per Kristian mener at for dem som er vant til en tett og travel studenthverdag, vil jeg en traineestilling gi en mykere overgang til arbeidslivet sosialt sett.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet


– Start kartleggingen tidlig

Foreløpig er Per Kristian usikker på veien videre etter traineeprogrammet. I Kom Trainee har det vært tradisjon for at de aller fleste går rett i arbeid etter endt traineeløp, gjerne i Kristiansund, og gjerne i en av bedriftene i partnernettverket.


 

– For min egen del håper jeg at jeg klarer å lande en fast jobb i Kristiansund, men jeg er heller ikke fremmed for tanken å flytte på meg om dette skulle være nødvendig. Det viktigste er tross alt å ha noe meningsfullt å fylle dagene med, forklarer han.

 

Da han selv var student tenkte han at jobb, ja, det ordner seg nok. Men om han kunne gå tilbake til den tiden, ville han umiddelbart gjort en større innsats med å kartlegge hvilke potensielle arbeidsgivere som finnes der ute – og gjerne så tidlig som mulig. Derfor vil han anbefale det samme til dem som ønsker å bli trainee:

 

– Sett i gang tidlig med å kartlegge hvilke traineeprogram som tilbyr hva, og hva som er bra med stedene de er lokalisert. Man har alt å vinne på å ta kontakt med programledelse og innhente mest mulig informasjon, for så å skrive en knallgod søknad og møte godt forberedt til eventuelt intervju, sier Per Kristian.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger