(KarriereStart.no):

Navn: Hassan Mohammad Ahmad

Alder: 23

Utdanningsbakgrunn: Fagbrev som dataelektroniker, bachelor i Ingeniørfag – data Ved NTNU i Gjøvik

Trainee hos: Sopra Steria

 

Hvorfor valgte du å søke på akkurat denne trainestillingen?

Sopra Steria har hatt god tilstedeværelse på universiteter som har gitt muligheten til å bli kjent med hva selskapet står for og hvilke muligheter man har som graduate. Med tittelen Norges Beste Arbeidsplass 2017 skilte Sopra Steria seg klart ut, og var for meg et veldig spennende og attraktivt sted å starte karrieren.

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

I oppstartsfasen blir man enig med leder om hvilket fagområde man ønsker å jobbe med. På bakgrunn av dette får man muligheten til å ta relevante kurs og sertifiseringer. Jeg har startet innen fagområdet nettverk/datasikkerhet og jobber for tiden med å ta sertifiseringen CCNP (Cisco Certified Network Professional). Dette gir meg muligheten til å installere, drifte og vedlikeholde store nettverkssystemer. Etter sertifisering venter mange spennende prosjekter ute hos våre kunder.


 

STOR GUIDE: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Jeg startet med å ta et par eksterne nettverkskurs i forbindelse med Cisco-sertifiseringene. Her inneholdt en typisk arbeidsdag solid mengde kaffe og grundig opplæring fra gode instruktører. I disse dager sitter jeg i toppen av postgirobygget, hvor jeg har satt opp en liten nettverks-lab. Her trener jeg på ulike oppsett og konfigurering av nettverksutstyr. Tiden på kontoret blir også utnyttet til intern nettverksbygging og faglige diskusjoner med kollegaer.

 

Hva er det mest utfordrende du har opplevd så langt?


Det er en bratt læringskurve og mye man skal kunne for å bli sertifisert. I starten har jeg vært gjennom flere intensivkurs i nettverk. Dette er noe av det mest utfordrende jeg har opplevd så langt og krever mye egeninnsats og arbeid. Det er vel verdt det, når man da blir anerkjent med en sertifisering fra ledende aktører i fagområdet man skal jobbe med.

 

LES OGSÅ: Dette ser de etter hos graduates i Sopra Steria

 

Hvilket utbytte har du hatt av tiden som Junior Infrastructure Engineer hos Sopra Steria så langt?

I løpet av den tiden jeg har vært hos Sopra Steria har jeg hatt godt faglig utbytte, samtidig som jeg har fått muligheten til å bli kjent med mange gode kollegaer.

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Det er et veldig åpent og oppløftende miljø i Sopra Steria. Dette gjør at man kan stille spørsmål og få svar fra hvem som helst i organisasjonen. Det gjennomføres oppfølgingssamtaler med leder, hvor man sammen diskuterer ambisjoner og setter klare mål for året. Dette gjør at man kontinuerlig jobber sammen for å utvikle og utfordre seg selv.

 

Det investeres veldig mye i trivsel og sosiale opplegg. For graduates i Sopra Steria er det satt opp et sinnsykt opplegg med mye kult som skjer. Blant annet turer til København, Stockholm og Polen, med både faglig og sosial moro, alt i løpet av ett år. Mye å glede seg til!

 

Klikk her for å lese Norges største traineemagasin

 

Hva er det gøyeste du har opplevd i traineeprioden så langt? 

Vi hadde en skikkelig kick-off kalt «The Journey» med 1150 medarbeidere, som ble holdt i Oslo Kongressenter. Her var det både interne og eksterne foredragsholdere som holdt spennende innlegg. Deretter gikk alle samlet i tog til Mathallen, som vi hadde for oss selv. Her det var masse deilig mat, underholdning og god stemning. Nå skal det sies at noen av de planlagte turene helt sikkert kommer til å havne i denne kategorien.

 

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Det er alltid viktig å vise interesse og engasjement. Møt fysisk opp hos en potensiell arbeidsgiver og spør om det er mulighet for å besøke arbeidsplassen og få en omvisning. Dette synes jeg er undervurdert. Man får vist seg frem, og er man heldig ender man fort med et lite «førstegangsintervju» på denne måten.

 

LES OGSÅ: Linn Victoria startet karrieren som trainee i Sopra Steria

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Største fordelen vil jeg si er tryggheten på en arbeidsplass som nyutdannet. Du har et godt støtteapparat og får god oppfølgning underveis. Du får gjerne et godt innblikk i ulike arbeidsfelt og blir godt kjent med kulturen i selskapet. Man starter også ofte sammen med andre graduates som gir en unik mulighet og lav terskel til å bygge sitt eget nettverk internt.


 

Hvor går veien videre etter traineeprogrammet?

Som graduate hos Sopra Steria er man fast ansatt fra første dag. Dette gir en veldig god trygghet for en som er nyutdannet. Etter endt graduate-program har man gjerne fått et godt inntrykk av hva ulike fagområder innebærer og man sikter seg gjerne inn mot det man ønsker å jobbe med.

 

Har du noen tips til andre som vurderer å bli trainee?

Selv om det er mye faglig utbytte å hente, vil jeg anbefale å benytte tiden som graduate/trainee godt til å etablere relasjoner med kollegaer på tvers av organisasjonen. Ikke vær redde for å vise dere frem eller utfordre egen komfortsone. Dette vil i mine øyne gi mest verdi i perioden som graduate/trainee.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge