(KarriereStart.no):

Navn: John Ketil Willoch

Alder: 25

Utdanningsbakgrunn: Master i robotikk og intelligente systemer ved Universitetet i Oslo (UiO)

Trainee hos:  Visma Consulting

 

Hvorfor valgte du å søke på akkurat denne trainestillingen?

Mellom slagene mens jeg skrev masteroppgaven vurderte jeg hvilke bedrifter som kunne være spennende å jobbe for. Visma, som i hodet mitt var “en av de store” i konsulentbransjen, dukket tidlig opp. Deres traineeprogram Nytt Krutt fremsto som en veldig god måte å komme inn i arbeidslivet på, og ble dermed liggende i bakhodet mens jeg vurderte andre mulige arbeidsgivere. Det viste seg å være en vanskelig akt å følge, noe som åpenbart førte til at jeg sendte søknaden min dit.

 

LES OGSÅ: Dette er de mest attraktive traineeprogrammene blant IT-studenter

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

Per dags dato jobber jeg i Microsoft .NET og er med på utviklingen av et API som skal brukes for å dele kundens data med hvermansen. Det kom også fram en behov for en ny løsning for interne rapporter hos kunden, hvor vi har laget et proof of concept ved hjelp av verktøyet Power BI. Fra november av kommer jeg også til å være en del av et prosjekt med traineer fra de andre landene Visma Consulting er representert (Sverige, Danmark, Finland og Litauen). Her kommer vi til å se på muligheten til å utvikle skreddersydde løsninger for kunden ved bruk av augmented reality.


 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Jeg kommer på jobb 08:00, henter en kaffe og går gjennom dagens kalender og mail før jeg starter på resten av arbeidet. 09:15 er det såkalt standup ved kaffemaskinen. De som vil fyller dagens andre kopp, og man tar en kort prat om gårsdagens arbeid og dagens agenda. Deretter jobber man i team frem til 16.00. I blant deltar jeg på fagkvelder arrangert av våre ulike faggrupper, og på disse dagene rusler jeg ned til kontoret vårt i Bjørvika. Faggjengen samles så for en matbit og et par timers frivillig, sosial og betalt kompetanseutvikling.


 

LES OGSÅ: Disse traineeprogrammene er mest populære blant ingeniørstudenter

 

Hva er det mest utfordrende du har opplevd så langt?

Det å lære seg verktøyet Power BI, og generelt fagfeltet Business Intelligence fra scratch tok litt tid. Men det er sånn man lærer, og du blir aldri kastet ut på dypt vann uten at noen er der for å hjelpe til. Jeg tror man er nødt til å like å bli utfordret. Til gjengjeld er man trygg på at det faktisk er folk rundt deg som hjelper til hvis det viser seg å bli for mye.

 

Hvilket utbytte har du hatt av tiden som konsulent hos Visma så langt?

Hvis man ser bort ifra alt det sosiale, som så langt har vært svært bra, er det største utbyttet mitt at jeg nå får betalt for å drive med ting jeg ellers ville brukt fritiden på. Ved hjelp av fagkvelder bygger jeg videre på kompetansen innenfor maskinlæring, og snart får jeg jobbet med augmented reality. Maskinlæring er noe jeg har studert, og har stor interesse av å jobbe videre med, mens augmented reality rett og slett er veldig kult.

 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som trainee

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Første måned starter med et traineeprosjekt, hvor man jobber tett med de andre traineene. Med seg har man en prosjektleder fra et tidligere kull, samt en prosjekteier som sitter høyere opp i selskapet. De første ukene blir man med andre ord godt kjent med resten av kullet. I tillegg skjer det mye sosialt, og både fjelltur, swingkurs og Fangene på fortet var stikkord for vår første måned.

 

Vi har ingen formell mentorordning, men mentaliteten i selskapet er slik at alle fungerer mer eller mindre som mentorer for hverandre uansett. Vi har også startet med noe vi kaller for en Buddyordning. Ofte blir studenter ansatt nesten ett år før de starter hos oss, og i denne perioden får man tildelt en buddy fra årets traineekull. Buddyen vil sørge for å invitere den nyansatte på ulike faglige og sosiale arrangementer gjennom året, og vil også kunne være en sparringsparter om man har noen spørsmål omkring traineeprogrammet eller annet før man starter hos oss. Rett og slett en ordning for å bli litt varm i trøya før man starter.  

 

Hva er det gøyeste du har opplevd i traineeprioden så langt?

Fagsammlingen med fokus på AI og maskinlæring med hele selskapet på Holmen Fjordhotell ligger høyt på lista. Med både faglig innhold, ølsmaking, tre-retters middag og fiesta ble det en veldig bra helg. Jeg har ingen tvil om at neste fagsamling som holdes i Madrid blir minst like bra.

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Etter å ha bistått på en runde med intervjuer for neste års kull, kommer det tydelig frem at vi er ute etter folk som har interesse for fag utover bare det å gå på skolen. Noe av det beste du kan vise til er personlige prosjekter relatert til fagfeltet du skal jobbe med. Hvem som helst kan si at de liker fagfeltet, men hvis du er en av de som kan bevise det – da stiller du sterkt.

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Du vil starte arbeidslivet på en veldig trygg og morsom måte. Du blir utfordret sammen med andre som er i samme båt som deg selv og får tid til å komme deg på bena. Du vil i tillegg raskt få en sosial sirkel i selskapet, noe man bygger videre på etter at traineeperioden er over.


 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i traineeprogrammet

 

Hvor går veien videre etter traineeprogrammet?

Før traineeåret er omme vil jeg sammen med min nærmeste leder snakke om veien videre. Der vil vi sette opp mål og snakke om hvordan både en selv og Visma best mulig skal legge til rette for at man når disse målene, hva gjelder både faglig og personlig utvikling. Videre fortsetter man i kundeprosjekt med andre kollegaer som under traineeperioden.

 

Har du noen tips til andre som vurderer å bli trainee?

Vis interesse for bedriften, enten ved å snakke med representanter på stand på karrieredager, eller ved å delta på kurs og bedriftspresentasjoner. Det å vise en motivasjon for selskapet er alltid et godt utgangspunkt for å få drømmejobben.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge