(KarriereStart.no): 

Navn: Silje Smådal
Alder: 25 år
Utdanningsbakgrunn:
Bachelor i Eksportmarkedsføring og Master i International Business and Marketing, begge ved Høgskolen i Ålesund
Trainee hos: Havyard Group

 

Hvorfor søkte du på akkurat denne trainestillingen?

Sommeren 2013 hadde jeg Summer Internship hos Havyard, og fikk da en unik mulighet til å bli kjent med firmaet og de som jobbet der. Havyard fremsto for meg som et spennende og dynamisk firma med mange muligheter for selvutvikling, og et veldig godt arbeidsmiljø. I tillegg hadde jeg lenge tenkt på mulighetene for å flytte hjem etter endt utdanning, og det var dette Internshipet som avgjorde at her ville jeg jobbe! Heldigvis fikk jeg muligheten til å vise hva jeg kan bidra med, og ikke minst lære masse nytt!


Hva jobber du med akkurat nå?

Akkurat nå jobber jeg på innkjøpsavdelingen.


Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Siden jeg er under opplæring så kan jeg ikke si at jeg har noen «typisk» dag. Hver dag lærer jeg noe nytt og jobber med nye ting. Arbeidsoppgavene kan være alt i fra ordreregistrering til mer teoretisk arbeid, samt innsamling av informasjon for å lage statistikker.Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Den aller største fordelen er at jeg får en fantastisk god innsikt i firmaet, da jeg får prøve meg innen flere ulike avdelinger på relativt kort tid, og ikke «låser» meg til én avdeling over en lang periode. Jeg lærer da mye om meg selv og mine arbeidsmetoder, og ikke minst får jeg finne ut hvor i firmaet jeg kan bidra på best mulig vis.

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Ja, vi har en mentor som vi forholder oss til under hele trainee perioden i tillegg til de som lærer oss opp og er ansvarlige på de ulike avdelingene. Sett bort i fra mentorordningen er vi som alle andre ansatte, og er med på de sosiale oppleggene for hele bedriften.

LES OGSÅ: Trainee i Wilhelmsen - Alt om traineeprogrammetKlikk her for å se alle traineprogrammene i Norge  


Det er hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Jeg tror ikke jeg gjorde noe spesielt, bortsett fra å være klokkeklar på at det var dette jeg ville, og at jeg var meg selv under hele intervjuprosessen. Ikke prøv å være noe du ikke er, vær helt ærlig, både med tanke på styrker og svakheter. Du trenger ikke å kunne alt! Det var neppe mine tegneferdigheter som skaffet meg jobben i alle fall! (Jeg fikk en oppgave som innebar å tegne noe ganske konkret, resultatet derimot ble meget diffust).


Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

Til nå har egentlig alt vært ganske utfordrende da jeg for hver oppgave har måttet lære meg helt nye ting, og sette meg inn i nye systemer.

LES OGSÅ: Startet HR-karrieren som trainee i Trøndelag fylkeskommune


Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

Her blir det vanskelig å velge! Jeg har vært så heldig å få dele kontor med en annen trainee, som jeg for øvrig stortrives med, og vi har mye moro i lag. I tillegg har vi et veldig godt arbeidsmiljø og vi ler mye sammen. Om jeg skal velge en konkret episode så må det bli den «ferskeste» da jeg skulle be om en e-mail adresse til et annet firma. Den jeg spurte stusset litt på at adressen hørtes rar ut, men begynte så fint å stave den for meg «N-O-R-E-P-L-Y@...». 


Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Jeg har lært mye om skipsbyggingsindustrien generelt og hvordan Havyard opererer. I tillegg har jeg fått opplæring i ulike arbeidsverktøy som jeg tidligere ikke har vært borti. Generelt har jeg fått en bedre forståelse av Havyards aktiviteter, men personlig har jeg fått erfart hvordan det er å jobbe i et arbeidsmiljø med mange ulike og flotte mennesker, og ikke minst fått en innsikt i hva som kreves av meg selv. 

LES OGSÅ: Marte startet karrieren som trainee i Innlandet

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Det får tiden vise, men jeg satser på å være med Havyard videre. 


Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?

Vær frempå, men vær deg selv. Vær ydmyk, og vis at du vil lære. Det man lærer på skolen er bare et grunnlag for videre utvikling, vær klar over det og ikke tro at du kan alt. Bortsett fra det, møt alle med et smil, og ha en positiv holdning! 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger