(KarriereStart.no): 

Navn: Ida C. Berby
Alder:
26 år
Utdanningsbakgrunn:
Siviløkonomi fra BI Nydalen med master i Applied Economics and Finance fra Copenhagen Business School
Trainee hos:
Aker Solutions 

Hvorfor søkte du på akkurat denne traineestillingen?

Jeg søkte på akkurat denne traineestillingen fordi den tilbød en kombinasjon av variert erfaring på tvers av avdelinger, samt internasjonal eksponering. I tillegg var jeg interessert i å jobbe i oljebransjen, men var ikke sikker på hva slags oppgaver og hvilken rolle jeg ønsket å ha. Aker Solutions sitt International Talent Program tilbød derfor alt jeg så etter; variert erfaring på tvers av avdelinger og internasjonal eksponering i oljebransjen. 

Hva jobber du med akkurat nå?

Akkurat nå jobber jeg i Sales- and Tendering-avdelingen på Fornebu. Hovedoppgaven min nå er et Spend Visibility prosjekt i samarbeid med Supply Chain, noe som er perfekt da jeg de første åtte månedene av traineeprogrammet jobbet med Supply Chain i Houston. Spend Visibility går ut på at jeg de neste åtte månedene skal sette opp en oversikt over hva vi historisk har betalt for produkter, identifisere store prisavvik på like produkter og deretter lage et brukervennlig verktøy der Sales and Tendering kan slå opp riktig pris når de skal sette opp fremtidige anbud. I tillegg gjør jeg diverse analyser for avdelingen.


Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge  

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

En typisk arbeidsdag starer med at jeg leser gjennom mail og svarer på disse før jeg setter i gang med den/de analysene og oppgavene jeg for tiden holder på med. Jeg skriver regelmessig ned hva som må gjøres og prioriterer det som haster mest. I tillegg bruker jeg tid til å forberede meg til de møtene jeg har i løpet av dagen.

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?


Den største fordelen ved å starte karrieren som trainee er for meg den brede eksponeringen av ulike arbeidsoppgaver i forskjellige avdelinger, samt muligheten til å knytte verdifulle nettverk så tidlig i karrieren. Ved å jobbe i tre forskjellige roller på to år får jeg mye mer innsikt i selskapet som en helhet enn om jeg hadde jobbet i samme rolle hele tiden. Jeg lærer derfor om sammenhenger og teamarbeid på tvers av selskapet som jeg kanskje ellers ikke hadde gjort. I tillegg lærer jeg mye om kulturen og ikke minst arbeidskulturen som regjerer i de ulike avdelingene og lokasjonene jeg jobber i.

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Det finnes en mentorordning og det er definitivt et sosialt opplegg rundt oss. Før jeg hadde startet min første rotasjon fikk jeg en mentor tildelt, en med god erfaring både fra selskapet og fra arbeidslivet generelt. Vi snakker sammen flere ganger i løpet av de ulike oppholdene mine, og gjerne litt oftere hvis jeg møter på utfordringer det er vanskelig å løse. Han gir meg ikke nødvendigvis en løsning på alle problemene, men motiverer meg og gir meg råd i forhold til hvordan jeg kan komme meg videre.

Vi er 13 personer i mitt kull fra traineeprogrammet, som er veldig flinke til å finne på ting sammen. Når man er på de ulike rotasjonene sine kan man være enten alene eller sammen med én eller flere fra samme program. De som er samme sted er flinke til å finne på ting sammen, og jeg vet at de som er alene har vært flinke til å besøke med-traineer som er på lokasjoner i nærheten. Uansett er vi flinke til å holde kontakten på tvers av landegrenser via telefon, mail, Skype eller besøk. I tillegg møtes vi alle sammen på en workshop mellom hver rotasjon og da er det ekstra hyggelig og sosialt.

Det er hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Det er vanskelig å si hvorfor akkurat jeg fikk stillingen, men for akkurat dette traineeprogrammet tror jeg de fokuserer på personer som er sosiale og som jobber godt i team. Jeg hadde også en del internasjonal erfaring fra utveksling og lignende, som jeg absolutt tror de vektlegger når de ansetter. I tillegg hadde jeg litt relevant arbeidserfaring fra da jeg studerte, som jeg tror ser bra ut. Hvis man klarer å vise at man tør å ta sjanser, jobber hardt, er sosial og utadvendt har man nok en god sjanse.

LES OGSÅ: Jakob er intern i Aker Solutions  

Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

Det mest utfordrende hittil har vært å dra fra det livet jeg har brukt åtte måneder på å bygge opp. Det er utfordrende å dra og slippe alt man har i hendene når man endelig har kommet godt inn i noe og føler at man begynner å kunne det man driver med. I tillegg er det selvfølgelig vanskelig å si farvel til gode venner og kolleger. På tross av dette, kommer man jo rett til en ny start med nye spennende oppgaver og mennesker. Det gjelder å finne en balansert måte å opprettholde kontakten med venner og kolleger fra forrige periode også.


Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

Vår første workshop sammen i Lofoten er nok det morsomste jeg har opplevd hittil. Ikke bare gjorde og opplevde vi mye spennende, men det var også utrolig gøy å bli kjent med 12 helt nye mennesker fra hele verden, ingen jeg kjente fra før, men alle i samme situasjon som meg. Å kjøre rib i Vesterålen og spise hvalkjøtt med nye venner fra blant annet Brasil og Malaysia var en fantastisk opplevelse!

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Jeg har blitt kjent med vanvittig mange interessante mennesker. Jeg har fått reise og oppleve Aker Solutions på globalt nivå. Jeg har lært utrolig mye og har allerede erfart at det jeg tar med meg fra første rotasjon får unik verdi i en helt ny avdeling i neste rotasjon.

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Det gjenstår å se hvor veien videre går, men jeg kommer nok til å søke på en avdeling jeg har trivdes godt i, på en rolle jeg har likt godt eller kanskje i en ny avdeling.

Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?

Søk! Det er en fantastisk erfaring, man møter på så mange interessante mennesker og man lærer utrolig mye på kort tid. Hvis du i tillegg er litt usikker på nøyaktig hva du vil gjøre er et traineeprogram helt perfekt – her har du mulighet til å jobbe med mye forskjellig på kort tid. 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger  

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger