(KarriereStart.no):
Navn: Pål Kildemo
Alder: 29 år
Nåværende stilling og arbeidsgiver: Head of Investor Relations, Norsk Hydro
Var trainee i: Norsk Hydro 2008-2009
Kan du fortelle litt om utdanningsbakgrunnen din?
Jeg har en Master in Economics and Finance with honors of the first degree (A) fra Heriot Watt University i Edinburgh, Skottland.
Hvorfor valgte du å søke på trainestillingen hos Norsk Hydro?
Rasjonale for å søke hos Norsk Hydro var meget klart. Jeg ville jobbe i et ledende norsk konsern med en lovende framtid. Jeg ville jobbe i et selskap hvor mulighetene var flere, både faglig og geografisk. Det var et knippe andre sammenlignbare selskaper, men på slutten av dagen ble det vanskelig for dem å måle seg med Hydro.
Som nyutdannet kan det være vanskelig å vite 100 % hva man vil jobbe med, eller hva forskjellige stillinger innebærer av arbeidsoppgaver. Jeg ville gjerne jobbe innenfor økonomi- og finansområdet, noe jeg vet er en noe bred definisjon, men jeg var interessert i å prøve forskjellige roller i løpet av den første perioden av min karriere. Som mange andre nyutdannede innenfor dette feltet syntes jeg trading og det kommersielle hørtes interessant ut, et område jeg har fått muligheten til å være innom, men ikke der jeg for øyeblikket sitter.
Kan du fortelle litt om hvordan traineeprogrammet fungerte i praksis?
Varigheten på traineeprogrammet var ett år, og vi var vel en 10-15 personer fra hele verdikjeden, både fra inn og utland. Vi hadde en del felles samlinger, som var en god arena for nettverksbygging, hvor vi samtidig hadde faglige seminarer med temaer fra hele verdikjeden.
Disse samlingene fant ofte sted nært Hydro-fabrikker, slik at vi kunne lære mere av det operasjonelle, som var spesielt interessant for oss med økonomibakgrunn. Vi fikk også tildelt en mentor, i vårt lokale forretningsområde.
En av grunnsteinene i traineeprogrammet var at man skulle rotere i et visst antall forskjellige posisjoner. Ideelt sett hadde du en definert endestasjon, som også var der du startet, men ikke nødvendigvis. Denne opsjonaliteten var spesielt interessant for mitt vedkommende, jeg endte opp i den rollen jeg søkte, men hadde da også hatt muligheten til å erfare en del andre typer stillinger, som gjorde meg tryggere på mitt valg.
Kan du fortelle om hvilke arbeidsoppgaver du jobbet med som trainee?
En av de store fordelene ved å være trainee i Hydro, er at du på et tidlig stadium får akkurat det samme ansvaret som en annen ansatt innenfor relevante områder. Du blir på et veldig tidlig stadium kastet ut på dypt vann, noe som i mine øyne, uten tvil er den beste måten å lære på. Jeg var for det meste stasjonert innenfor risk management- og business controlling- områdene i energi, hvor jeg var involvert i de daglige oppgavene, men også større ad-hoc prosjekter.
Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge
Hvordan har du hatt utbytte av traineeperioden i etterkant?
Nettverk er et klart eksempel på utbytte. På et tidlig stadium blir du kjent med mye folk på tvers av hele verdikjeden, noe som gjør ditt daglige arbeid lettere, da du har tilgang til mange kloke hoder. I tillegg er det et positivt preg over traineestempelet, da det ofte forbindes med dyktige ansatte, og du høster respekt for dette på et tidlig tidspunkt.
Det faglige elementet ved traineesamlingen gav også avkastning siden man også berørte mange temaer som ikke nødvendigvis dekkes i den daglige opplæringen, som presentasjonsteknikk også videre.
Hva er ditt beste minne eller en opplevelse du husker spesielt godt fra tiden som trainee?
Vel, vi var jo unge og nyutdannede så det er mange sene og fuktige kvelder rundt omkring i verden som man ikke glemmer med det første. Men ellers så er det vel den fellesskapsfølelsen og tidlig tilknytning i et stort selskap som jeg minnes godt.
LES OGSÅ: Ida (26) er trainee i Aker Solutions
Kan du fortelle litt om jobben du har i Norsk Hydro i dag?
Det er vanskelig å fortelle litt om en så spennende jobb som Head of Investor Relations, men jeg prøver å fatte meg i korthet. Som ansvarlig for Investor Relations rapporterer jeg direkte til CFO, og sitter i hans ledergruppe. Min hovedoppgave er å jobbe med en korrekt verdsettelse av Hydro i det finansielle markedet. Jeg er ansvarlig for kommunikasjon av primært finansiell informasjon til våre investorer og analytikere, og da også utarbeidelsen av de strategiske budskapene vi ønsker å formidle. Dette gjøres jo selvfølgelig i samarbeid med vår utmerkede kommunikasjonsavdeling og andre stakeholders. Mesteparten av dette skjer via kvartalsrapportering og kapitalmarkedsdagen vår, men en god del skjer også utenfor disse fora, via én-til-én møter med investorer og analytikere, samt mye investorpresentasjoner, både på selskaps- og konferansebasis.
I tillegg til å formidle det som skjer internt til det eksterne, så er jeg også det eksterne markedets talerør inn i selskapet, en informasjonsflyt som er meget verdsatt i selskapet.
Finans, strategi og kommunikasjon innenfor en stilling, er noe å absolutt være fornøyd med.
Hvorfor bør man søke på et traineeprogram hos Norsk Hydro?
- Selskapet har sitt hovedkontor i Norge, og har 3400 ansatte på landsbasis.
- Hydro tilbyr internships og traineeopphold for studenter og nyutdannede.
Les mer om Hydro her.
I en norsk, men også i en internasjonal kontekst, så er det få selskaper som kan sammenligne seg med Hydro. Vi produserer framtidens metall, og har posisjoner og muligheter over hele verden. Som sulten ansatt i Hydro har man alltid mulighet til å opprettholde en bratt læringskurve, og vil på et tidlig tidspunkt tildeles mye ansvar dersom man ønsker det.
Vår industri har i mange år vært preget av overkapasitet og lav avkastning, men det fundamentale ser noe mer positivt ut enn det har gjort på en stund, med etterspørsel som overstiger produksjon av aluminium i verden utenfor Kina. Hydro går en spennende tid i møte, og vi trenger sultne, ambisiøse og skarpe hoder som kan fortsette jobben vi har startet, med å bli verdens ledende aluminiumsselskap.
Har du noen råd til andre studenter som skal gjennomføre et traineeprogram?
Ta ansvar for din egen utvikling. Lag din egen karriereplan, og ikke sitt og vent på at noen andre skal gjøre det for deg. Prøv og skaffe deg noe spesialkompetanse, bli en ressurs, og utvid din kommersielle tankegang. Gjør deg selv synlig, presenter så mye som mulig, vær en ja-person. Ta sjansen når den dukker opp, og ikke vær redd for å bite over for mye.
Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger