(KarriereStart.no):

Navn: Johanna Barr
Alder: 28
Utdanningsbakgrunn: Sivilingeniørprogrammet i Energisystem ved Uppsala Universitet, samt et halvt års utvekslingstudier i Environmental Sciences ved University of Colorado i USA
Trainee hos: Statkraft

 

Hvorfor søkte du på akkurat denne traineestillingen?

Det var egentlig mange medvirkende faktorer som gjorde at jeg ble intressert i Statkrafts traineeprogram. Først og fremst så visste jeg at jeg ville jobbe med fornybar energi og der passet Statkrafts profil naturligvis veldig bra. Noe annet som var viktigt for meg var at Statkraft opererte i så mange ulike deler av verden. Dette gir muligheter for å jobbe i andre land, men også muligheter til å jobbe med mennesker fra andre kulturer her på hjemmebane. Jeg skrev masteroppgaven min hos ABB, som har et veldig flerkulturelt arbeidsmiljø, og innså hvor godt jeg trivdes med det. Faktisk skal minst seks måneder av traineeprogrammet gjennomføres utenfor Norge. Till slutt hadde jeg hørt positive ting om Statkraft som arbeidsplass fra venner, og etter et år i selskapet kan jeg bare stemme i på det.


 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

TIPS TIL JOBBINTERVJUET: Johanna anbefaler å
være ærlig og nysgjerring under jobbintervjuet. Selv
hadde hun suksess med å gi oppriktige svar - uten
de gamle, vanlige klisjeene. 

Akkurat nå er det dessverre litt vanskelig å forklare hva jeg jobber med, ettersom jeg har min andre rotasjon på Corporate Strategy. Men prosjekter jeg har jobbet med iløpet av året, har blant annet vært å analysere utbyggingen av transmission-nettet i Europa og lage en modell for framskrivning av etterspørselen på kraft. Begge disse tingene påvirker kraftprisen i Europa og er viktige for Statkraft å forstå. Jeg har i løpet av dette året fått ta del i mange spennede prosjekter og generelt sett jobbet mye med analyse.


 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Jeg pleier å begynne med å lese igjennom litt nyheter om hva som har skjedd på energimarkedet. Saker og ting forandrer seg så raskt på energimarkedet nå for tiden og det er viktig å holde seg oppdatert. Resten av dagen pleier å være en blanding av research/analyse til ett av mine prosjekter (har hittil jobbet med ett til tre prosjekter pararellt), diskursjoner med prosjektlederen og eventuelle møter. Møtene kan handle om at man for eksempel innhenter informasjon fra andre avdelinger i selskapet eller at man diskuterer hvordan prosjektet skal tas videre sammen med de som skal bruke resultatene.

 

Jeg pleier også forsøke å få inn en tur til Statkrafts kafé på ettermiddagen (hvor man finner husets beste kaffe!) sammen med en kollega.

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Det er utrolig fordelaktig å starte karrieren sin som trainee. Gjennom å flytte rundt i selskapet blir man kjent med utrolig mange mennesker på kort tid og man får god oversikt over hvordan selskapet fungerer og hvem som jobber med hva. Etter ett år nå, føles det ut som at man hilser på hver person man møter. Dessuten er det gøy og trygt å få begynne sin første jobb som en del av en gruppe, kanskje spesielt når man flytter til et nytt land slik jeg har gjort. I min traineegruppe var det faktisk ikke en eneste nordmann (et tegn på at Statkraft blir mer og mer internasjonalt) og vi har hatt mye glede av hverandre både på jobb og privat.

 

LES OGSÅ: Trainee i ABB: - Det har gitt en god start på arbeidslivet

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg med flere traineer i Statkraft?

Det finnes absolutt et sosialt opplegg for traineene. Vi startet med en tre dagers introduktionskurs med teambuilding middager, og i løpet av de to traineeårene inngår det flere treff for teambuilding og kompetanseutvikling. I løpet av det første halvåret møttes vi dessuten hver fredag i et møte hvor vi fikk treffe sjefer fra ulike avdelinger i selskapet. Jeg synes også at det er et godt samhold med traineer fra foregående år, men det er noe vi traineer selv tar ansvar for. 


 

Om man vil ha en mentor i selskapet, så finnes det muligheter for det. Jeg har benyttet meg av det – jeg synes det er topp å ventilere alle tanker og opplevelser fra arbeidslivet med noen som har mer erfaring.

 

Det er ofte hard konkurranse om traineestillinger. Hva var det som gjorde at du fikk jobben? 

SKAL JOBBE MED INNOVASJON: Johannas
hjemmeavdeling i Statkraft er Innovasjon. Dit skal hun
tilbake igjen som fast ansatt fra og med høsten 2015.

Jeg tror at om jeg får en bra følelse for noe, som jeg gjorde med Statkraft før og under intervjuet, så viser jeg det veldig tydelig. Og den positive holdningen har nok tatt meg langt mange ganger. Når det gjelder selve intervjuet, så har jeg tro på å være ærlig og nysgjerrig. Gi oppriktige svar – og det er ikke nødvendigvis de gamle vanlige klisjeene som man har fått det for seg at arbeidsgivere vil høre. Det å ha lest seg såpass opp om selskapet at man selv kan stille spørsmål settes også pris på.


Dessuten fikk jeg litt hjelp av god timing. Det var nemlig slik at jeg var veldig fokusert på at jeg ville jobbe med spørsmål relatert til el-nett, siden fornybar kraftproduksjon og hvordan det påvirker el-nettet var min store interesse de siste årene av utdanningen. Samtidig søkte min avdeling etter noen med den type kompetanse, så jeg tror at vi fant en bra match.

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

Jeg synes det kan være utfordrende å bedømme hvor mye tid en arbeidsoppgave kommer til å kreve, og å vite når resultatet er godt nok. Og det er viktig å ikke overarbeide saker og ting til ingen nytte, for da blir man selv overarbeidet. Men der har jeg lært meg at det er viktigere å diskutere det man jobber med kontinuerlig med de som skal bruke resultatet. Selvsagt er det en balansegang med å ta ansvar og egne initiativ, men om man er usikker er det bedre å spørre en gang ekstra.

 

Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

Det har skjedd mye morsomt det siste året... I jobbsammenheng synes jeg det er utrolig morsomt og utviklende at jeg har fått så mye ansvar og tillit, til tross for at jeg er helt ny på arbeidsmarkedet. Det føles virkelig som at mine meninger og min kunnskap verdsettes, noe som kan føles litt usannsynlig men utrolig gøy når man sitter og diskuterer med folk som har jobbet i bransjen i titalls år.


Det finnes også veldig mange morsomme aktiviteter å ta del i på fritiden hos Statkraft, om man føler for å henge med kollegene sine etter arbeidstid. Jeg pleier å si at Statkrafts bedriftsidrettslag er min nye hobby og jeg er nok en av dem som har benyttet seg av tilbudene flittigst. Jeg har vært på skitur, på kitingkurs, testet skiskyting, løpt Holmenkollstafetten og mye annet gøy!

 

LES OGSÅ: - Ingen dager er like for en konserntrainee

 

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Om Statkraft
 
Statkraft er Europas ledende produsent av fornybar energi. Konsernet produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme, og er en betydelig aktør på de europeiske energibørsene.

Statkraft tilbyr både traineeprogrammer og internships til studenter og nyutdannede. De samarbeider også med studenter om relevante master- og prosjektoppgaver.

Klikk her for å lese mer om hvilke muligheter som finnes hos Statkraft
 

Som sagt har jeg knyttet utrolig mange kontakter på kort tid, noe som gjør at jeg både føler meg hjemme i selskapet og at jeg vet hvem jeg skal spørre dersom jeg eller en kollega trenger hjelp med noe. Det er også lærerikt å få innsyn i hvordan ulike avdelinger jobber – Statkraft driver med så mange ulike ting, og det er veldig nyttig å få se hvordan arbeidsmetodene og kontorkulturen er ulik mellom innovasjonsavdelingen (hvor jeg var i min første rotasjon), strategiavdelingen (der jeg er nå), de som jobber med driften av kraftverk (der jeg har vært og hilset på en uke), og de som driver med business development nede på kontinentet (dit jeg skal til våren).


 

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Hos Statkraft fungerer det slik at man blir ansatt som trainee på en spesifikk avdeling, dit man skal tilbake når traineeprogrammet er avsluttet. Man utformer sitt traineeprogram sammen med sin ”hjemmeavdeling” slik at både avdelingen og man selv får det utbyttet man trenger av rotasjonene. Min hjemmeavdeling er innovasjon, i en gruppe som heter Teknologianalyse, og dit skal jeg tilbake igjen som fast ansatt fra og med høsten 2015.

 

Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?

Jeg har kanskje heller et tips til alle studenter som skal søke jobb – tenk mer på at når man søker jobb og går på intervju, er det ikke bare selskapet som vurderer deg, men like mye tvert om. Det er like mye du som skal føle at du trives med selskapet, stemningen og din fremtidige sjef. Og ikke vær redd for å fortelle hva du tror at du trenger for å trives og utvikles. Jeg var som sagt for eksempel veldig tydelig under mitt intervju på at jeg ville jobbe mye med spørsmål relatert til el-nett, og ble således utsendt til den i min gruppe som kommer til å ha hovedansvaret for dette området.


For dere som får en traineestilling og starter – vær oppmerksom på at det er slitsomt å bytte avdeling så ofte. Så fort man har lært seg hvordan en avdeling fungerer og lært seg å kjenne sine kolleger ordentlig, så er det tid for å bytte! Men det man også lærer seg, er at om man investerer litt energi og tid i sine nye kolleger, så er man snart en del av en ny gjeng. Og etter to år har man altså fire gjenger isedenfor én!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger