(KarriereStart.no): 

Navn: Martin Bjerkmo 
Alder: 26 år
Utdanningsbakgrunn: Bachelor i Økonomi og Administrasjon ved Handelshøyskolen BI    
Trainee hos: Cisco Systems (CSAP ASR) 
 

Hvorfor søkte du på akkurat denne trainestillingen?

Jeg har alltid hatt en interesse for teknologi, og da særlig innen IT. Jeg husker enda godt når min far kjøpte vår første datamaskin i 1995. Jeg gikk et år på IKT-driftsfag-linjen ved min videregående skole, og bestemte meg relativt tidlig etter dette for å satse på en karriere innen IT.

Siden da har jeg hatt to salgsjobber for to relativt ulike IT-selskaper, samt deltidsjobb på BI som IT-administrator og assistent. I utgangspunktet søkte jeg meg til Ciscos traineeprogram ved en tilfeldighet. Jeg fant annonsen for programmet sent en kveld på lesesalen mens jeg gjorde research for bacheloroppgaven min som jeg skrev i vår. Jeg var tilfeldigvis innom Ciscos hjemmesider og fant en interessant annonse. Fristen for å søke gikk ut samme dag, og jeg søkte uten noen særlige forventninger. Jeg hadde god kjennskap til Cisco og hva de drev med og dette hjalp meg nok igjennom store deler av seleksjonsprosessen. 


Fortell om hva du jobber med akkurat nå?

Vi startet sammen som et team på ti personer i Stockholm i slutten av juli. Vi følger for tiden et veldig godt tilrettelagt utdannings- og utviklingsprogram som vil vare i omtrent tre måneder totalt, før vi begynner å jobbe mer direkte med oppgavene vi etter hvert får fullt ansvar for i løpet av det andre året av programmet. 

LES OGSÅ: Per Olav er intern i Cisco  

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?


Hver dag er unik! Vi starter vanligvis klokken ni om morgenen, men de fleste teammedlemmene møter rundt en time i forveien for å være best mulig forberedt. Vi møtes i vårt faste videokonferanserom, hvor vi deler en instruktør med et likt team i Amsterdam. Instruktøren er enten i Amsterdam eller hos oss i Stockholm. Ciscos videokonferanseutstyr, også kalt Telepresence - er et unikt og utrolig bra verktøy som vi bruker daglig. Det er som om vi er tilstede i rommet med det Nederlandske teamet, og læringsutbyttet er enormt. Utdanningen veksler jevnt mellom utdanning relatert til salg, eller relatert direkte til Ciscos teknologi. Det er som regel to-tre dager med samme tema før vi veksler til noe nytt. Instruktørene er fra hele verden, og teamene vi jobber mot har også en internasjonal bakgrunn. Jeg er den eneste representanten fra Norge i år i CSAP-ASR programmet. Mitt team består av ti personer med fem ulike nasjonaliteter. Vi er vanligvis ferdig med dagene våre rundt klokken 16, men det varierer fra dag til dag. Det er vanlig at vi får utdelt forarbeid før neste arbeidsdag, dette varierer også i mengde fra dag til dag. 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?

Mulighetene er enorme for studenter som starter direkte i Ciscos CSAP traineeprogram. Cisco operer i omtrent alle land, og det er muligheter for oss i alle verdensdeler etter fullført program. Om man gjør det bra er alt tilrettelagt for en veldig spennende karriere der man kan prøve mange ulike ting innenfor selskapets funksjoner - og ja det er mange! 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Samtlige av oss har sin egen mentor. Mentorene har tatt veldig godt vare på oss så langt og vi har alltid noen å stille spørsmål til. Vi føler oss generelt veldig godt ivaretatt og velkommen i Cisco, vi er som en stor familie og en sterk lagånd er sentral i alt vi foretar oss. Vårt team har hatt mange ulike sosiale eventer og vi finner alltid på noe. Etter kun tre uker i programmet, var vi så heldige å bli sendt til en årlig konferanse i Las Vegas, der 25 000 deltakere deltok på en fem dagers konferanse. Vi fikk treffe mange ulike mennesker med ulike bakgrunner og konferansen var fullspekket med spennende eventer og arrangementer (blant annet Hillary Clinton, og Bon Jovi konsert). Alt i alt, en helt uforglemmelig tur med mange gode erfaringer og minner. 

Det er hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Som nevnt bestemte jeg meg tidlig for å satse på en karriere innen det jeg brenner for, som da er IT. Derfor var det på mange måter min lidenskap og interesse som ga meg et stort fortrinn, samt min bakgrunn fra de ulike deltidsstillingene innen IT. Jeg har også jobbet tre år totalt i hæren, noe som jeg tror gjorde et solid bunninntrykk på ledelsen under seleksjonsprosessen. Jeg tok også et semester i utlandet, nærmere bestemt Seoul, Sør-Korea. En utvekslingserfaring er nok et godt tips om du vil jobbe som trainee for Cisco Systems, om ikke helt nødvendig. 


Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

Mitt team i Stockholm var egentlig tiltenkt huben i Amsterdam ved seleksjon. En beslutning internt førte til at ti av oss endte i Stockholm (vi fikk vite dette etter seleksjon). Personlig hadde jeg vært kjempe fornøyd både i Stockholm og Amsterdam, men samtidig må man være fleksibel om man ønsker å jobbe i et stort amerikansk konsern med 75 000 ansatte. Jeg tror det å være åpen, samt fleksibel er selve essensen av å starte en internasjonal karriere som trainee. Teamet mitt er utrolig bra. Og sammen løser vi alle utfordringer som oppstår med godt humør og vilje, og derfor kan jeg ikke si at det har vært noen store utfordringer så langt som vi har hatt noen problemer med. Samtidig har vi et helt utrolig godt støtteapparat rundt oss som alltid vil hjelpe oss ved behov. 

Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

GSX-konferansen i Las Vegas er helt klart høydepunktet så langt. Alle var utrolig fornøyd med turen, og veldig takknemlig for at vi fikk være med så tidlig i våre karrierer. Bon Jovi, Hillary Clinton, luksuriøse hotell betalt av Cisco, samt en helt utrolig bra konferanse som sent vil glemmes! 

Om Cisco 

- Cisco er en av verdens ledende nettverksleverandører. 

- Cisco driver blant annet med application networking, video, mobility, datacenter, security og Unified communications. 

- Selskapet har over 70 000 ansatte på verdensbasis, hvorav litt over 600 jobber i Norge. 

- Cisco tilbyr internship- og traineemuligheter til studenter og nyutdannede. 

Les mer om Cisco her
 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge  

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Progresjonen samtlige har hatt, både på den tekniske utdanningen og den rent forretningsmessige biten har vært enorm så langt - og det bare etter én måned. Vi ser helt klart hvor mye vi har lært og hvor mye mer selvsikre vi er siden oppstart den 28.06. Personlig vil jeg nok si at den salgsmessige utviklingen har vært desidert best erfaringsmessig. Styrket selvtillit innen salg, og evnen til å finne gode løsninger for ulike problemstillinger er selve kjernen for utbyttet så langt. Samt muligheten vi har fått til å bygge vår karriere og nettverk innen IT-industrien. 

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

Personlig vil jeg jobbe fra København mitt andre år som trainee. Etter dette er vel planen at jeg skal returnere til Norge, og jobbe under salgsavdelingen der. Personlig ønsker jeg meg til Singapore på sikt, der Cisco har en av de største hubene for operasjonene i det Asiatiske markedet. Jeg vet at om jeg bestemmer meg tidlig, kan jeg nå dette målet. Jeg har også satt meg mål om å oppnå ulike Cisco sertifikater innen sikkerhet og skytjenester. 

Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?

Finn din lidenskap tidlig. Ditt fortrinn i enhver seleksjonsprosess vil være din motivasjon til å gjennomføre! Jeg følte meg relativt liten når jeg var på assesment centeret for seleksjonen her i Stockholm i april. Alle kandidatene hadde fine grader fra ulike gode universiteter fra både USA og UK. Men samtidig hadde jeg trua, og ga full gass. Min lidenskap og ulike erfaringer fra både hæren og IT gjorde meg ekstra motivert til å komme i mål. Så tipset vil vel være, lær mest mulig. Finn din lidenskap, ha trua og kjør på! Til slutt vil jeg anbefale alle å søke på Cisco Systems CSAP traineeprogram. Det satses hardt på dette programmet, og det blir stadig innvilget mer ressurser. Programmet har vunnet mange ulike awards, og er en av de eneste som tilbyr utdanning tilrettelagt på denne måten. I starten er det som om man er en lønnet student, noe som er helt unikt for et traineeprogram.  


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger  

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger