(KarriereStart.no):

Navn: Åshild Johanne Tveit
Alder:
24
Utdanningsbakgrunn:
Siviløkonom
Trainee hos:
Økonomiavdelingen i Aust- Agder Fylkeskommune, via Trainee Sør

 

Hvorfor valgte du å søke på traineeprogrammet hos Trainee Sør?

Først og fremst hadde jeg hørt veldig mye bra om Trainee Sør fra andre. Jeg valgte å søke fordi man da får muligheten til å være hos tre forskjellige virksomheter hvor man har ulike arbeidsoppgaver. Dette er en stor fordel som nyutdannet da det kan være ganske vanskelig å peile seg inn på et konkret område, spesielt siden vi økonomer har så uendelig mange muligheter. Jeg er fra Kristiansand og hadde i tillegg et ønske om å bli værende på Sørlandet, så da var Trainee Sør midt i blinken.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

 

Kan du fortelle litt om hva ordningen går ut på?

TIPS TIL INTERVJUET: - Det viktigste er å være seg
selv og vise at du ønsker å yte det lille ekstra for
virksomheten, anbefaler Åshild.

Trainee Sørs ordning går over 18 måneder med utplassering i tre forskjellige virksomheter både innenfor offentlig og privat sektor. Det ansettes et sted mellom 12 og 14 nyutdannete kandidater hvert år som ønsker seg til, eller har en tilknytning til, Sørlandet. Oppstart er i mars eller august. Mastergrad er et krav, for eksempel innen ingeniørfag, kommunikasjon, økonomi eller IKT.


 

Kan du fortelle litt om hva du jobber med akkurat nå?

Jeg har nettopp begynt på min andre utplassering. Den er i økonomiavdelingen hos Aust- Agder Fylkeskommune, hvor jeg har arbeidsoppgaver i Aust- Agder utviklings- og kompetansefond. Før dette var jeg i økonomiavdelingen hos Vennesla kommune. Da jobbet jeg mye med budsjettering.

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Ingen dager er like. Jeg er med på veldig mye som en nyutdannet ellers ikke hadde fått muligheten til. Arbeidsoppgavene er som regel litt utenfor den daglige driften og er veldig interessante.

 

Hva er de største fordelene ved å starte karrieren som trainee?


Ofte er det mange veier å gå etter endt utdanning, det er ikke alltid så lett å bestemme seg for en spesiell retning. Som trainee får du mulighet til å utforske mange forskjellige fagfelt. Trainee Sør gir i tillegg muligheten til å bli kjent med tre forskjellige virksomheter både i offentlig og privat sektor. Du får med andre ord et beslutningsgrunnlag for hva du kan tenke deg å jobbe med som er helt unikt. Også omstillingsevnen man tilegner seg ved hver rullering er vel verdt å ta med seg videre.


Det er også en veldig bra mulighet for å skaffe seg et nettverk i arbeidslivet. I Trainee Sør får ni av ti tilbud om jobb på Sørlandet etter endt program.

 

LES OGSÅ: Isabelle-Louise ble kjent med arbeidslivet gjennom Trainee Sør

 

Finnes det en mentorordning og et sosialt opplegg rundt traineedeltakerne?

Ja, i alle virksomhetene får du en fadder som har ansvar for arbeidsoppgaver og utvikling. Etter at du har vært trainee i seks måneder får du tildelt en ekstern, uavhengig mentor som kan brukes som sparringspartner. Dette er en unik mulighet for å utvikle seg, både faglig og personlig.

PÅ UTVEKSLING I SØR-KOREA: Åshilds utveksling i
Sør-Korea telte positivt i søknaden til traineeprogrammet
hos Trainee Sør.


I Trainee Sør er det mange sosiale tilstelninger. Vi blir delt opp i grupper hvor hver gruppe har ansvar for en sosial sammenkomst hver måned. Nylig hadde vi ti-årsjubileum. I løpet av de årene har over 100 nyutdannede vært innom Trainee Sør. I løpet av programmet er det en studietur til Sørlandets Europakontor i Brussel. I tillegg er det jo en del sosiale sammenkomster i virksomhetene hvor vi er utplassert.

 

Det er ofte hard konkurranse om traineestillingene. Hva var det som gjorde at du fikk jobben?

Først må du komme på intervju, og da er det viktig at CV-en skiller seg ut. For min del tror jeg det at jeg var på utveksling i Sør- Korea og at utdanningen min er ganske bred med revisjon og finans som fordypning, telte positivt. I tillegg er det viktig å vise at man har gjort noe annet enn kun å lese under studiene. Engasjement i forhold til utenomfaglige ting teller alltid positivt.

  

LES OGSÅ: Stine (28) knyter kontakter med næringslivet gjennom Trainee Sør

 

Hva er det mest utfordrende du har opplevd til nå?

JUBILEUMSFEST: Alle traineene fra Åshilds kull var 
tilstede da Trainee Sør nylig markerte sitt 10-års jubileum. 
Fra venstre: Åshild Tveit, Christian Magelssen,
Isabell-Louise Aabel, Jonas Gürrich, Stine Grimsrud og 
Jørgen Soot Kristiansen.

Jeg syns det har gått veldig fint hittil. For meg så blir nok den største utfordringen å bestemme meg for veien videre etter traineeprogrammet, heldigvis er det en stund til enda!


 

Hva er det morsomste du har opplevd i traineeperioden?

Det gøyeste med traineeperioden er nok at jeg lærer så mye nytt hele tiden, fordi jeg får utfordringer, og det liker jeg.

 

Hvilket utbytte har du hatt av traineeprogrammet så langt?

Jeg sitter igjen med en høyere faglig kompetanse, et større nettverk og en arbeidserfaring som er gull verdt.

 

Hvor går veien videre etter endt traineeprogram?

For øyeblikket er det uvisst, jeg holder alle muligheter åpne. Jeg er enda ikke halvveis i programmet. Mange ting kan endre seg etter hvert, men jeg håper jo å få et jobbtilbud ut av dette.

OM TRAINEE SØR:
 
Trainee Sør er et nettverkssamarbeid mellom over 30 ledende virksomheter i begge Agderfylkene på Sørlandet, både offentlig forvaltning og privat næringsliv.
Hvert år tas det opp nye traineer som får arbeidserfaring fra flere virksomheter på Sørlandet.
Programmet strekker seg over en 18 måneders periode. I løpet av perioden vil man normalt være innom tre virksomheter, der hver periode vil ha en varighet på seks måneder.
Klikk her for å lese mer om Trainee Sør
 

  

Har du noen tips til andre studenter som ønsker å bli trainee?

Trainee Sør er et program som jeg kan tipse om til alle som ønsker å bli trainee. Det finnes så mange muligheter, både innenfor arbeidsoppgaver og virksomheter. Det er ideelt dersom du ikke har helt klart for deg hva du vil jobbe med og hvor du vil jobbe. I tillegg er det fokus på personlig og faglig utvikling, noe som gir en god start på karrieren.


For å nå målet om å bli trainee er det utrolig viktig å fokusere på skole og å engasjere seg i utenomfaglige aktiviteter i studietiden. Med dette kan du vise til at du liker utfordringer og har motivasjon, noe som er bra å få fram i en søknad til en traineestilling. Når du først har kommet på intervju, mener jeg det viktigste er å være seg selv og vise at du ønsker å yte det lille ekstra for virksomheten.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger