(KarriereStart.no):

Rolls-Royce Marine leverer skipsdesign, dekksmaskineri og integrerte fremtidssystemer til skip. Det er her Erlend er trainee. 24-åringen kommer fra Harøy i Møre og Romsdal. Han er utdannet ingeniør og har en bachelor i Automatiseringsteknikk fra Høgskolen i Ålesund, samt et år med Økonomi og Ledelse.


I Ålesund-regionen er Rolls-Royce Marine en stor aktør som er godt synlig for studenter. Selskapet tilbyr mange muligheter innen forskjellige fagfelt, og det er lokalisert flere ulike steder. Det er derfor Erlend søkte om plass i Rolls-Royce Marine sitt traineeprogram.


– Graduate Trainee-programmet gir deg muligheten til å oppleve flere sider av en stor bedrift, og du får også muligheten til å ha utenlandsopphold. Det var nettopp denne allsidigheten som appellerte til meg og gjorde at jeg valgte traineeprogrammet til Rolls-Royce, forteller Erlend.

 

Klikk her for å lese mer om traineeprogrammer hos Rolls-Royce


Erlend tror det var hans bakgrunn fra automasjon som gjorde ham interessant for Rolls-Royce.


– Samtidig hjelper det nok på med generelt gode karakterer, litt tidligere arbeidserfaring og å gjøre et godt inntrykk på intervju, sier han.


– Å være lokal og norsktalende trekker nok heller ikke ned, da det er en stor andel utenlandske produksjonsingeniører i selskapet.


Akkurat nå holder Erlend på med å lage tekniske instruksjoner for montering av en helt ny thruster som Rolls-Royce utvikler. I tillegg planlegger han forbedringsprosjekter i produksjonsområdet. En typisk arbeidsdag for Erlend består av en fin blanding av planlegging, problemløsing og dokumentasjon på kontoret, ispedd ett og annet møte. I tillegg arbeider han mot operatører ute i produksjonsanlegget.


– Det er hele tiden noe nytt å lære. Det være seg hvordan selskapet fungerer, produktkunnskap, prosjektering, tekniske ferdigheter, eller “soft skills”. Dette er rettet mot egne arbeidsoppgaver, men i tillegg lærer man mye av å bare følge med på hva som foregår rundt en, sier Erlend.

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet


Det morsomste Erlend har vært med på i traineeperioden i Rolls-Royce, var et kurs i Derby i England med hele årets globale trainee-opptak.


– Det var sosialt og en god mulighet til å bygge nettverk, forteller han.


– Som trainee får man en unik mulighet til å bygge nettverk på tvers av avdelinger. Det var også veldig spennende å se fabrikkene i Derby der de produserer flymotorer.


Rolls-Royce er et svært internasjonalt selskap. Det byr på utfordringer.


– Det mest utfordrende må være å hele tiden jobbe i et internasjonalt, multikulturelt miljø. Det går i engelsk de fleste dagene. Størstedelen av møter, rapporter, dokumentasjon og presentasjoner er på engelsk, men dette gjør da også at man utvikler seg i å uttrykke seg muntlig og skriftlig på engelsk, samt at man får et utvidet teknisk ordforråd, forteller Erlend.

 

LES OGSÅ: Krig, fred og trainee og sånn


I utgangspunktet skal man videre inn i en fast stilling etter endt traineeprogram i Rolls-Royce, men selskapet har mange lokasjoner og funksjoner, så sted og rolle blir ikke alltid fastlagt med en gang.


– Litt av poenget med å være trainee, er jo å få prøvd seg i forskjellige roller så man ser hva man kan bli god til og hva man liker å drive med, poengterer Erlend.


– Samtidig som du blir kjent med selskapet får du i tillegg bred erfaring. Det er lettere å sette seg karrieremål etter en del praktisk arbeidserfaring. Selv vurderer jeg også etterhvert å ta en mastergrad for å spisse kompetansen min.


Erlend har et ganske klart råd til de som ønsker å bli trainee i Rolls-Royce:


– Ha et åpent sinn og vær forberedt på lærerike, utfordrende arbeidsoppgaver litt utenfor komfortsonen!

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge