(KarriereStart.no):

– Å arbeide i et annet land gir deg verdifull erfaring fra å arbeide i andre kulturer og med mange ulike mennesker. Det gir nye perspektiver og tilgang på andre tenkesett og kompetanser enn de du ville tilegnet deg uten en slik erfaring. Både for Statkraft og for mange andre norske selskaper blir internasjonal erfaring stadig viktigere, da stadig større deler av virksomheten påvirkes av internasjonale rammevilkår og markeder, forteller Ellen Etholm, ansvarlig for traineeprogrammet i Statkraft.

 

Statkrafts traineeprogram er et internasjonalt program på flere måter: de tar inn kandidater fra mange forskjellige nasjonaliteter, de har gjerne internasjonal bakgrunn fra studietiden, og de ansettes og roteres mellom ulike land. Statkraft tror at dette er med på å sikre deres behov for ansatte som har solid faglig kompetanse, og som i tillegg har et unikt nettverk i selskapet og erfaring fra å arbeide i ulike kulturer og markeder.

 

Klikk her for å lese mer om Statkrafts internasjonale traineeprogram

 

Tunnelinspeksjoner og kanokonkurranser

Simen Vogt-Svendsen er 27 år og trainee i Statkraft sitt internasjonale traineeprogram. Han har en bachelor i Mechanical Engineering fra University of British Columbia og er også utdannet sivilingeniør ved NTNU. Nå jobber han med analyse av nordiske kraftmarkeder som trainee i Thailand og Laos.


 

– Utvikling av fornybar energiproduksjon er i en rivende utvikling både i Norge, og ikke minst internasjonalt. Statkraft er i stadig endring og vokser nasjonalt og internasjonalt. Som trainee får jeg muligheten til å tilegne meg mye forskjellig kunnskap og erfaring fra en markedsledende aktør og være med på å forstå og utvikle noe jeg har tro på.

 

Simen forteller at en av de store fordelene med å være internasjonal trainee, er mulighetene for å selv definere store deler av arbeidet. Du får en god grunn til å utforske det du selv interesserer deg for. Som trainee i Laos fikk Simen lære om alt fra fingerprint-prøver av turbin, energidisponering og nedtapping av tilløpstunneler, til møter med energimyndigheter og investorer. Det å komme inn som ung trainee gjorde også at han fikk ta del i mye av det sosiale.


 

– Jeg tror mange så på meg mer som en kompis, sammenlignet med andre expatriates. Jeg bodde rett ved siden av kraftverket ved en liten landsby, derfor var det sosiale en viktig del av hverdagen og jobben var på mange måter som en livsstil. Sosialt sett, vil jeg si at det å delta på det årlige lokale «boat racing festival» var noe av det morsomste. Jeg deltok i en båt med 25 andre, der vi padlet 700 meter mot konkurrenter i til sammen 16 lange tre-kanoer. Ingen kunne snakke engelsk, men vi trente og konkurrerte sammen og deltok etterpå i festivalen for å feire tredjeplassen i konkurransen.

 

Simen konstaterer humoristisk at det å finne ut hvordan man padler en 26-manns kano effektivt, har vært det mest uventede han har lært som trainee.

 

LES OGSÅ: Få all verdens erfaring som trainee i utlandet

 

- Man blir fort veldig attraktiv

Tilbake til Norge tar han med seg 50 prosent teknisk og 50 prosent mellommenneskelig kunnskap, i tillegg til en sterkt utvidet forståelse for kraftverksdrift, utenlandsprosjekter og samarbeid med folk fra forskjellige kulturer.

 

– For et selskap som satser tungt på mange store energiprosjekter i utlandet, tror jeg det er viktig å ha hands-on kompetanse fra utlandet. Jeg lærte konkret hvilke leveranser det er viktig at organisasjonen sentralt leverer, og føler jeg fikk en utvidet forståelse av Statkraft. Jeg tror også jeg lærte mer om utfordringene involvert, enn jeg ville kunne gjort i Norge, ettersom jeg fikk mulighet til å være med i alle nivåer av kraftverksdriften. Ikke minst har utenlandsoppholdet vært en stor inspirasjon til å fortsette å arbeide innenfor systemet. Utfordringene er spennende og mulighetene mange!


Simen forteller at traineeprogrammet tvinger en til å holde koken oppe, siden man stadig må tilpasse seg nye forhold. Utenlandske utplasseringer kan gi en helt annen kompetanse enn mer etablerte norske arbeidsplasser. Ikke minst, sier Simen, blir man fort veldig attraktiv internt i selskapet.

 

Klikk her for å se traineeprogrammer i Norge