(KarriereStart.no):

Navn: Rosa Maria Correa

Alder: 43

Stilling: EU Seniorrådgiver

Arbeidsgiver:  Innovasjon Norge

Utdanningsbakgrunn: Master i Samfunnsøkonomi

Ansatt siden: November 2016

 

Kan du fortelle litt om hva du jobber som og hvor?

Jeg jobber som kunderådgiver med EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 på Innovasjon Norges distriktskontor for Oslo, Akershus og Østfold. Hovedoppgavene mine er markedsføring og mobilisering av næringslivet for å delta i programmet, samt direkte bistand til bedriftene som deltar i programmet.

 

I Karrierebarometeret 2017 ble Innovasjon Norge kåret til den mest attraktive arbeidsgiveren blant økonomistudenter i Norge. Hva mener du er grunnen til at Innovasjon Norge er så populær blant studentene? 

Det er nok mange grunner til dette, men vi jobber for å bidra til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Det innebærer mange utfordringer og relevante oppgaver for økonomistudenter. I Innovasjon Norge kan man virkelig oppleve fagene i praksis. Makroøkonomi, mikroøkonomi og statistikk kan høres teoretisk ut, men å ha kunnskap om dette gjør det lettere å skjønne «det store bildet» i de ulike oppgaver man jobber med.

 

I tillegg er det store muligheter for videreutvikling i organisasjonen, og sjansene for å jobbe med innovative og internasjonale prosjekter er mange. Vi har kontorer i hele landet, samt i underkant av 30 land verden over.


 

Det er egentlig det siste som ble avgjørende for meg da jeg søkte jobb som kunderådgiver i Innovasjon Norge. Jeg er opprinnelig fra Spania, snakker flere språk og har studert og bodd i flere land. Å jobbe med internasjonale prosjekter var et krav jeg satte da jeg undersøkte jobbmuligheter. Mens jeg svarer på dette intervjuet sitter jeg på toget fra Frankfurt til Düsseldorf, der jeg skal delta på et EU-nettverksmøte, og videre til en internasjonal messe sammen med norske bedrifter.

 

LES OGSÅ: Slik får du jobb hos Norges mest attraktive arbeidsgiver

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Jeg har veldig ulike arbeidsdager, med ulike oppgaver, men det er lettere å snakke om perioder enn dager. De siste to månedene har jeg jobbet mye med noen norske bedrifter som søker EU-finansiering. Jeg har lest mange spennende og innovative proposals, og gitt konkret tilbakemelding for forbedring, slik at disse har en bedre sjanse for finansiering. Samtidig har jeg alltid disse bedriftene i bakhodet og kobler dem med andre ordninger, prosjekter eller partnere jeg mener kan bidra til positiv utvikling og vekst. Mobilisering er en viktig del av min hverdag og jeg deltar også på mange arrangementer der jeg presenterer H2020-programmet til relevante aktører. Jobben min inneholder en del reising nasjonalt og internasjonalt, noe jeg liker siden jeg er en veldig sosial person som trives i internasjonaler miljøer.


 

Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke?

Det beste er egentlig hvor tett alle avgjørelser og satsinger man gjør er med på det langsiktige målet for landets økonomi. Akkurat nå er en viktig satsing for oss i Innovasjon Norge å øke eksportandelen fra norske bedrifter. Å kunne bidra til dette er veldig spennende!

 

Vi har tilgang til et par bedriftshytter og en god kantine, men det beste med Innovasjon Norge er de gode, diverse og faglig dyktige kollegaene man har mulighet å samarbeide med hver dag i Norge og internasjonalt.

 

LES OGSÅ: Marius er finansieringsrådgiver i Innovasjon Norge

 

Hva skal til for å lykkes i din jobb?

Jeg tror å man må være litt visjonær, ha en god internasjonal markedsforståelse, interesse for innovasjon, være oppdatert om markedstrender, samt å se ting med perspektiv, er viktige ingredienser. Å være serviceorientert og gi det lille ekstra er også viktig.

 

Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke eller din bransje?

I min stilling er det ikke noen konkrete oppgaver som er for juniors eller for seniors. Vi alle har samme ansvar og type oppgaver og jeg opplever at de som ikke har en lang karriere bak dem er flinke å finne sin egen måte å løse disse oppgaver og spør om tips eller en second opinion om konkrete saker. Selvsagt er erfaring noe viktig å ha med seg, men det er ikke avgjørende.

 

LES OGSÅ: Hodejegerens jobbsøkingstips

 

Er det noen spesielle krav som stilles for å kunne jobbe som seniorrådgiver i Innovasjon Norge

I Innovasjon Norge finnes ansatte med diverse bakgrunn. Vi har samfunnsøkonomer, IT-ingeniører, journalister, samfunnsvitere og lignende. De som jobber i EU-teamet er stort sett samfunnsvitere med EU-studier og samfunnsøkonomer. Når du i tillegg jobber med kunder, er det selvsagt et krav å være serviceorientert og ha gode sosiale ferdigheter.

 

Hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne stillingen

I min stilling som EU seniorrådgiver er jeg involvert i internasjonale og innovative prosjekter. Jeg har bakgrunn fra det private næringsliv, både fra store internasjonale selskaper og start-ups. Min erfaring gjør at jeg kan sette meg raskt i inn i kundenes saker. Jeg har jobbet med finansiering og markedsføring, som er viktige deler av min jobb i dag. I tillegg tenker jeg at min positive tankegang, internasjonale bakgrunn og sosiale ferdigheter kunne ha noe å si da siste avgjørelsen ble tatt.

 

LES OGSÅ: 80 spørsmål du kan få i jobbintervjuet

 

Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke eller din bransje?

Når jeg tenker på fremtiden ser jeg ikke lengre et behov for en «typisk og lineær karrierevei». Mine største forbilder og de beste lederne jeg har hatt er de med en veldig variert karriere. Jeg selv har hoppet fra bransje til bransje og har begynt flere ganger fra scratch. Dette har gitt meg en bredere forståelse for hvordan ting fungerer og den fleksibiliteten som nåværende arbeidsmarked trenger. Felles for alle mine jobber er kunderelatert arbeid, innovasjon og internasjonalt marked. Jeg ville anbefale å bruke tid på å finne dine konkurransefortrinn og interesser som menneske, og bygge karrieren din på toppen av det.

 

Har du noen tips til andre som vurderer samme yrke?

Er du interessert i internasjonal økonomi, politikk, og hvordan disse påvirker verdens utfordringer og diverse sammenhenger, er dette et godt yrke med mange muligheter.

 

Og husk å videreutvikle din personlige og sosiale kompetanse, samt hold god kontakt med dine studiekamerater. Det er utrolig gøy å se hvordan karrierene treffes på et eller annet tidspunkt og de kan være viktige sparringspartnere i fremtiden!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger