(KarriereStart.no):
Navn: Jens Erling Bjørck
Alder: 30
Arbeidsgiver: ABB AS
Stilling: Senior Ingeniør
Utdanning: Bachelor Elkraft
Ansatt siden: 2010
Kan du fortelle litt om hva du jobber som og hvor?
Jeg jobber fast ved ABB sitt kontor i Bergen for en avdeling som heter Electrical Systems innen olje- og gassvirksomheten vår. I ABB har jeg bygget opp en liten gruppe som gjennomfører oppgradering av kontrollsystemer for generatorer på oljeplattformer. Vi analyserer eksisterende systemer, hører på kundens ønsker og bruksmåter og designer nytt system basert på det. Vi må også følge opp produksjonen av komponentene ved ABBs fabrikker, og til slutt installerer og igangsetter vi det nye systemet. Et system er når flere produkter spiller sammen på en bestemt måte. Dette kan sammenlignes med hvordan mennesker jobber alene (komponenter) og hvordan mennesker jobber sammen i prosjekter (system).
LES OGSÅ: Michael (25) har internship hos ABB
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?
Vi er heldige som har svært varierte arbeidsdager i ABB. En typisk arbeidsdag er veldig vanskelig å beskrive fordi vi som jobber i slike prosjekter, har så mange forskjellige oppgaver i et prosjekt. Det kan være å sette seg ned sammen med kollegene for å drøfte et eksisterende system og vurdere nye løsninger for en spesifikk plattform. Det kan være å reise ut til kundene våre for å presentere våre ideer for dem, eller inspisere det gamle systemet. Vi reiser til fabrikkene våre, for eksempel i Sveits, for å sikre at det fysiske i systemet blir levert i tide og har rett kvalitet. Jeg liker at man aldri helt vet hva dagen bringer. En typisk dag kan faktisk være å komme på jobb med en plan om å jobbe med noe konkret, men ende opp med å gjøre noe helt annet.
Hva skal til for å lykkes i ditt yrke?
Det er nok mange måter å lykkes på i alle yrker. Dette gjelder også som ingeniør. Som ingeniør i oljebransjen må du være tøff nok til å stole på deg selv og dine løsninger, men du må også være ydmyk nok til å innse dine svakheter. I tillegg må du være ærlig ovenfor deg selv og dine medarbeidere.
For meg er det viktigste å se seg om og føle på organisasjonen: Hva mangler, og hva kan jeg gjøre for å utbedre dette. Det er altfor mange som ser seg rundt og ønsker seg det andre har. Om du derimot kan finne hvor din styrke kan benyttes på best mulig måte, vil hverdagen din bli kjempeinteressant og spennende. Om du benytter styrken din hver dag, er det inspirerende å jobbe. Da har du lykkes!
Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge
Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke eller din bransje?
Det er hovedsakelig tre veier å gå. Som ingeniør kan man utvikle seg teknisk, fra å assistere i prosjekter til å bli ansvarlig for teknologien i et område/prosjekt/avdeling. Noen personer har mer styrke innen ledelse og økonomi og velger å gå videre som prosjektleder. Det er også mulig å gå den administrative veien og bli seksjons-/avdelingsleder. Da har man ansvaret for ansatte og strategi.
Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke eller din bransje?
Nyutdannede begynner som regel som assistent i prosjekter. Dette innebærer å hjelpe til med utarbeiding av dokumentasjon, være med på prosjektering, innkjøp og ikke minst skrive rapporter. Disse blir senere revidert/kvalitetssikret av en som har mer erfaring. I denne fasen er det opp til hver enkelt hvor mye man kan lære. Alt handler om egeninnsats og å være på rett sted til rett tid. Det første året kan oppleves som litt kjedelig, men det er her du legger grunnlaget for det som skal skje senere.
I ABB har vi også tilfeller der ansatte har blir sendt på oppdrag ute hos kunde etter en måned i arbeid, men da har de annen erfaring fra tidligere arbeidsgiver.
Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?
Jeg jobbet som ingeniør i Forsvarets Logistikk Organisasjon og søkte på en stilling som ingeniør i ABB. Den jobben jeg har nå, utviklet jeg selv. Etter å ha arbeidet i ABB en stund, fikk jeg en idé til hvordan ABB kunne levere et standardisert system for kontrollpaneler for generatorer. ABB er glad i ideer, spesielt de gode, og har interne retningslinjer for å utvikle nye områder. Dette krever det lille ekstra av stå-på-vilje. Gjøres det rett, samtidig som ideen er god, får man lov til å satse på nye områder. Dette er en av de fantastiske mulighetene som ABB tilbyr. Kreativitet og innsats blir høyt verdsatt og belønnet.
Hva er dine anbefalinger eller råd til personer som vil begynne i samme yrke?
Jeg vil anbefale å lese tekniske tidsskrifter og søke på Internett etter relaterte områder man ønsker å jobbe med. Det første året jeg jobbet, satt jeg hver lørdag fra 0900 – 1200 og leste om forskjellige fartøyer og installasjoner. Det er utrolig hvor mye slik basisinformasjon kan være til hjelp for deg i jobben. Slik informasjon er også meget nyttig til småprat i et kunde-/leverandørforhold. Og enten det dreier seg om elektriske systemer eller automatisering, inneholder alle enheter i prinsippet en datamaskin og mulighet til å kommunisere med andre enheter, så god datakunnskap og innsikt i kommunikasjonsprotokoller er alltid nyttig.
LES OGSÅ: Birger (30) er prosjektingeniør i Aker Solutions
Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har?
ABB ansetter fagbrev med teknisk fagskole, bachelor ingeniør eller master ingeniør. I min jobb er systemforståelse viktig, og det kommer alltid an på innstilling og innsatsvilje.
Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?
Nærheten til teknologien! ABB er en av verdens ledende industrielle teknologiutviklere. Som ansatt får du være med på denne utviklingen. Dette er fantastisk spennende og interessant!
Videre er ABB en stor bedrift, men bygget opp av mindre avdelinger. Disse avdelingene fungerer som små bedrifter i seg selv. Avdelingene eier og kjører prosjektene fritt ut ifra ABBs retningslinjer. Som ingeniør i ABB vil du oppleve tillit fra dag én. Så er det opp til hver enkelt å bevise at man er tilliten verdig. Frihet under ansvar. Det gir stort spillerom for hver enkelt til å utvikle seg. ABB har stort fokus på utvikling, og din nærmeste leder gjennomfører en personlig «utviklingsseanse» to ganger i året. På forhånd har du fylt ut nye personlige mål samt reflektert over de forrige målene.
ABB er en meget god arbeidsgiver som har mange aktiviteter for de ansatte. I Bergen har ABB over 100 deltakere på sykkelrittet Bergen – Voss og like mange på Stoltzekleiven Opp. I lokalene til ABB Bergen kan vi friste med treningsrom, spinningrom, musikkrom, fotogruppe, kajakker for utlåning, elektrolab med mer.