(KarriereStart.no):

Navn: Bjørn Løtveit

Alder: 26 år

Utdanning: Rettsvitenskap UiT 

Arbeidsplass: Advokatfirmaet Selmer 

Stilling: Advokatfullmektig

Ansatt siden: August 2014


Bjørn Løtveit har vært praktikant i advokatfirmaet Selmer to ganger. Da han for første gang i 2013 var i sin praktikantmodul på fem uker, ble han bedt om å utvide oppholdet.

 

- Siden det var hektisk, og siden de trengte folk ble jeg bedt om å være noen uker ekstra. Da praksisen var over spurte de om jeg hadde lyst på jobb – og det hadde jeg jo, sier Bjørn.

 

Under studietiden var Bjørn gjerne den som gikk til ansvar for arrangering av studentarrangement. Med sitt sosiale vesen er måten arbeidsplassen kommuniserer på viktig for fullmektigen. Han visste umiddelbart at han hadde takket ja til jobb i riktig advokatfirma, mye på grunn av det sosiale arbeidsmiljøet.

 

- Det er mye lettere å spørre om hjelp enn jeg trodde. Her er det åpent for at å komme med spørsmål uavhengig av hierarkiet.


Hva går jobben ut på?

- Hittil har jeg jobbet aller mest med avtaleutforming, men jeg har også vært involvert i forhandlingsprosesser for å avklare innholdet i de avtalene vi utformer. Mye av det er helt nytt for meg. På mandag ble jeg bedt om å skrive en konvertibel låneavtale. Det var først på tirsdag jeg skjønte hva slags avtale det er, så det er en bratt læringskurve den første tiden.Første arbeidsdag markerte en viktig overgang i Bjørns liv. Nemlig overgangen fra studenttilværelsen til arbeidslivet. Dagen, foreller han, startet meget behagelig med en lang kaffepause sammen med fadderen sin.

 

- Jeg fikk utdelt en fadder og en tutor. Fadderen fungerer som en sosial klippe, mens tutoren er mer en faglig klippe og en overordnet. Ellers var de første dagene preget av mye generell opplæring og innføring.


Siden Bjørn tidligere hadde vært i praksis hos Selmer, hadde han en viss forståelse av hvordan arbeidsdagene ville utarte seg.

 

- Arbeidsdagene varierer i forhold til hvem man jobber med. Noen får jeg oppdrag fra som jeg løser på egenhånd, mens andre diskuterer og kollokvierer jeg mer med. Begge deler er bra på hver sin måte.

LES OGSÅ: Advokat - yrket på to minutter - hva gjør en advokat


 

Noen av fordelene han setter pris på er arbeidsplassens tilbud av varmlunsjer og middag, samt at de ukentlig stiller med fredagspils til de ansatte.

 

Er det noe som har vært annerledes enn forventet?

- På studiet er det jo gjerne sånn at man har et noenlunde fasitsvar, der er arbeidslivet annerledes. Man må være kreativ og utforme litt alternative opplegg. I så måte er jobben mer kreativt enn det jeg hadde forventet. Mange av spørsmålene som reiser seg underveis finnes ikke nødvendigvis noen svar på, men de må jo fremdeles besvares.

 

Hva synes du er den største utfordringen med å være ny i jobben? 

- Jobben går ut på å tilfredsstille klienters behov. På studiet hadde man alltid en nøytral tilnærming, men nå må jeg finne gode løsninger for klienten, samtidig som jeg anvender jussen korrekt. Sånn sett må jeg være litt mer kreativ nå på jobb enn jeg var på studiet. Ofte må man tenke litt annerledes for å finne de beste løsningene.

LES OGSÅ: Drømmejobben: Camilla Nara Thorsen er animatør


I forhold til arbeidsmengden ser ikke Bjørn den store overgangen fra studiet til arbeidslivet. Da han studerte hadde han innimellom tolvtimersdager på universitetet. Nå er disse tolv timene forskjøvet over til arbeidslivet.

 

- Noen ganger har jeg vanlige arbeidsdager. Andre dager er jeg på jobb lenge. Det som kanskje overrasker meg mest er at de lange arbeidsdagene ikke er så tung som jeg hadde trodd. Dagen går fort. På studiet var jeg gjerne på skolen i tolv timer hver dag, men da var det flere timer som ikke ble brukt til noe fornuftig, i motsetning til nå. Foreløpig har det gått veldig greit.


Hvis du skulle oppsummere første arbeidsuke med ett ord, hva ville det vært?

LES OGSÅ: Overingeniør - Solveig Heggelund er overingeniør i Forsvarsbygg

- Lærerik.

 

Hvilke tips vil du gi til andre som er på vei inn i arbeidslivet?

- Ta deg en lang og god ferie mellom studiet og jobb. Det blir 45 år til neste gang du får samme friheten, avslutter Bjørn med et glimt i øyet.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger