(KarriereStart.no):

Kristine, Maiken og Eirik har mer til felles enn de fleste. De er nordlendinger, i midten av tjueårene, og har alle fullført en mastergrad i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Nå jobber de tidligere UiT-studentene også sammen i advokatfirmaet Wiersholm i Oslo, hvor de ble tilbudt fast jobb etter å ha gjennomført et traineeopphold.  

 

De tre advokat-fullmektigene

Maiken Foss Mikalsen (25) jobber til daglig med selskapsrett, transaksjoner og fast eiendom i Wiersholm. Allerede før masteroppgaven ble skrevet hadde hun signert arbeidskontrakt med advokatfirmaet. Samarbeidet mellom UiT og Wiersholm på arbeidslivsdagene var viktig for den påkommende ansettelsen.

- Wiersholm har alltid vært veldig synlig under arbeidslivsdagene ved UiT. Etter bedriftspresentasjonen og samtaler med de som sto på stands satt jeg igjen med et godt inntrykk av firmaet. Jeg ble intervjuet på arbeidslivsdagen, og fikk kort tid etter tilbud om traineeopphold og Wiersholm Summer School. Jeg trivdes godt, og takket derfor ja til jobbtilbudet jeg fikk etter endt trainee, sier Maiken.

Kristine Gullhav Hansen, advokatfullmektig i Wiersholm.
Foto: Ruben Kvamme.


Kristine Gullhav Hansen (25) var trainee hos Wiersholm på samme tidspunkt som Maiken. Jentene er gode venninner og liker å jobbe sammen, de jobber forøvrig på ulike avdelinger. Kristine jobber hovedsakelig med juridiske problemstillinger innen fornybar energi og kontraktsrett.

- Noe av det beste med jobben er å få mulighetene til å delta i store saker hvor man samarbeider i team. Det å få mye ansvar i kombinasjon med tett oppfølgning, og faglige input gjør at jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg setter stor pris på at det er en lav terskel for å spørre om ting man lurer på eller diskutere problemstillinger med kollegaer. Dette gjelder både partnere, advokater og advokatfullmektiger. Kontordørene står bokstavelig talt åpne hele tiden, forteller Kristine engasjert.

Eirik Bang Pedersen (26) er opprinnelig fra Finnmark. Med unntak av et halvt år ved UCLA School of Law i Los Angeles, har han bodd i Tromsø hele livet – frem til nå. Og foruten et dypt savn etter mors kjøttkaker, trives han veldig godt her «sørpå».

- Fordelen med å jobbe fra Oslo er at man er tett på de største aktørene og mekanismene i næringslivet. Det er mye som rører seg her, og det er spennende å få ta del i det, sier Eirik, som til daglig jobber med selskapsrett, børs og verdipapirrett. 

 

UiT føltes riktig

Eirik Bang Pedersen, advokatfullmektig i Wiersholm.
Foto: Ruben Kvamme.

Eirik beskriver seg selv som tvers igjennom nordlending, og legger ikke skjul på den sterke kjærligheten han har til landets nordlige områder. Han forteller at livet som student ved UiT er noe helt særegent.

- Allerede før jeg startet på studiet hadde jeg hørt mye positivt om universitetet. I tillegg til et sterkt fagmiljø er de fleste studentene veldig inkluderende. Noe som gjør det både lett å trives og lett å utvikle seg som student. Selv om man ikke nødvendigvis er fra Nord-Norge, tror jeg de aller fleste rundt omkring i Norges land kan finne seg til rette på Universitetet i Tromsø, sier Eirik.

Kristine bodde i Frankrike da hun søkte seg til høyere utdanning i 2009. Under utenlandsoppholdet kjente hun et savn av å ha venner og familie i umiddelbar nærhet, og fant det derfor naturlig å søke seg til universitetet i hjembyen Tromsø. Det, forteller hun, har hun ikke angret på.


 

LES OGSÅ: Matias er advokatfullmektig i Haavind


Maiken på sin side syntes det var lettvint å studere ved UiT på grunn av nærhet. Med et reflektert tilbakeblikk sier hun seg fornøyd med valget hun tok.

 

Maiken Foss Mikaelsen, advokatfullmektig i Wiersholm.
Foto: Ruben Kvamme. 

 - Jeg har hele tiden visst at jeg etter hvert ville flytte på meg for å jobbe, så det å bli i Tromsø for å studere passet egentlig greit. Det hadde selvsagt vært artig å flytte og oppleve en ny by, men jeg er i dag utrolig glad for at jeg ble i Tromsø. Vi på jussen og på kullet hadde et helt utrolig fint og tett studiemiljø som jeg aldri ville vært foruten, sier en smilende Maiken.


 

Døgnet skulle hatt flere timer


 

Et av kjennetegnene ved forretningsjuss er at man jobber med rettslige mekanismer i næringslivet. Eirik forteller at jobben som advokatfullmektig i Wiersholm tidvis krever svært mye, men at det til gjengjeld er utrolig lærerikt å få jobbe så tett opp mot store aktører. Gjennom traineeoppholdet ble det satt forventninger om hvordan overgangen fra student til fast ansatt ville utarte seg.

- Gjennom traineeoppholdet har den gått veldig mye lettere, fordi oppholdet ga meg et godt innblikk i arbeidshverdagen og hva som forventes av meg, sier Eirik.

I likhet med Eirik mener Kristine at traineeordningen til Wiersholm hjalp henne godt på vei inn i arbeidslivet.

- I perioden som trainee hos Wiersholm fikk jeg et innblikk i arbeidshverdagen som forretningsadvokat, og fikk erfare at det er veldig mange forskjellige saker man jobber med. Traineeordningen er derfor en god måte for studenter å finne ut om det å jobbe som forretningsadvokat er noe man liker, sier Kristine før hun fortsetter om den spennende, men også skumle overgangen fra student til fast ansatt. 

- Å jobbe innebærer et mye større ansvar enn det man hadde som student. Som student var man kun ansvarlig for å møte opp på eksamen, for å sette det litt på spissen. I arbeidslivet forholder man seg til flere løpende frister og forventninger om å prestere daglig. Men det er jo nettopp ansvar som gjør at man utvikler seg og syntes at det er spennende å jobbe, sier hun.

Maiken synes det er befriende å slippe tanken på eksamener som skal avlegges. Samtidig kjenner 25-åringen at friheten til å planlegge hvordan dagen skal se ut har blitt ganske så redusert.

- Jeg er jo vant med å kunne sy sammen min egen hverdag og planlegge dagene litt som jeg vil. Nå er den mer fastsatt og avhengig av jobb og jobbmengde. Missforstå meg rett, det er selvfølgelig mange fordeler med å jobbe. Ikke minst er det veldig kjekt å ikke lengre leve utelukkende på havregryn og makrell i tomat, sier Maiken og ler. 

 

LES OGSÅ: Bjørns bratte læringskurve hos advokatfirmaet Selmer

 

Det viktigste er trivselen

De tre advokatfullmektigene er samstemte. Utover det å jobbe i et faglig sterkt miljø er trivsel på jobb avgjørende for å lette tunge arbeidsdager. Hittil trives nordlendingene veldig godt i Wiersholms forretningsverden.

- De arbeidsoppgavene jeg har fått hittil har vært veldig interessante, og jeg liker at man blir litt kastet inn i ting og at det er en bratt læringskurve. Jeg har allerede fått delta i noen nokså store prosesser, noe jeg syns er veldig gøy, sier Maiken.


Maiken setter også pris på det hun beskriver som et godt sosialt miljø. Et miljø hvor det stadig avholdes sosiale arrangementer og andre tilstelninger, som for eksempel faglig kursing. Kristine følger opp der Maiken avslutter.


- Jeg flirer flere ganger om dagen. Trivsel på jobb er veldig viktig, særlig når det blir lange dager i ny og ne. Det er en uformell tone blant de ansatte, og på min avdeling går jeg under kallenavnet "Nordlands Trompet". Det er et åpent spørsmål om dette er fordi jeg er nordlending eller fordi jeg høres ut som en trompet- eller begge, sier Kristine og ler.


Ikke overraskende er det også for Eirik viktig at arbeidsplassen har et sosialt og inkluderende miljø. Han mener at et godt sosialt miljø skaper trivsel, som igjen påvirker arbeidsprestasjonen i en positiv retning.


- For meg er læringsevnen størst og prestasjonene best når jeg har kolleger jeg kommuniserer godt med. Sakene som verserer er ofte store i omfang, noe som til tider både kan være tids- og ressurskrevende. God kommunikasjon internt blir da en nøkkelfaktor for å levere et godt håndverk til klient, sier Eirik, før han legger til:

- Jeg vil bare nevne at vi har et bedriftslag i fotball med masse spisskompetanse, selv om resultatene har variert den siste tiden.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger