(KarriereStart.no):

Navn: Marthe Haugen Stranden (kommunikasjonsrådgiver) og Malin Eriksen (HR-rådgiver)

Virksomhet: Norconsult AS

Rekrutterer hovedsakelig: Ingeniører, sivilingeniører, arkitekter, IT

 

Kan dere fortelle litt om Norconsult?

Norconsult er Norges største og en av de ledende tverrfaglige rådgiverbedriftene i Norden, med virksomhet som spenner over flere verdensdeler. Våre tjenester er rettet mot samfunnsplanlegging, prosjektering og arkitektur. Norconsult er engasjert i prosjekter innen bygg og eiendom, samferdsel, energi, industri, vann og avløp, olje og gass, miljø, plan, arkitektur, sikkerhet og IT. Hovedkontoret ligger i Sandvika utenfor Oslo. Selskapet er eid av medarbeiderne.


Kan dere fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Norconsult?

Tilbakemeldingene fra våre medarbeidere er at de både trives og er engasjerte i jobben sin og anbefaler gjerne andre å søke jobb i Norconsult. Ledere i Norconsult kjennetegnes generelt av å være menneskeorienterte og er særlig gode på å støtte sine medarbeidere.Det er mange karrieremuligheter innenfor fag, prosjekter og organisasjon dersom man er fremoverlent og engasjert. Vi er opptatt av at medarbeidere skal utvikle seg, både gjennom et bredt internt kurstilbud, men også gjennom de ca. 20 000 prosjektene Norconsult er involvert i, gjennom ett år.

 

LES OGSÅ: Topp 50 arbeidsgivere blant ingeniørstudenter

 

Kan dere beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

I Norconsult gjennomfører lederne selv sine rekrutteringsprosesser med støtte fra HR. Dette henger sammen med at vi mener beslutninger tas best så langt ut i organisasjonene som mulig, der kompetansen sitter.


Stillingsannonser på våre nettsider og andre bransjenettsteder er den mest brukte rekrutteringskanalen i Norconsult, men vi benytter også sosiale medier i større og større grad. Lederne vurderer søknadene som kommer inn, gjerne sammen med andre kolleger, og kaller de mest aktuelle kandidatene inn til intervju. Noen benytter case, mens andre kjører mer standard rekrutteringsprosesser. Vi benytter tester og lignende i svært liten grad.Det viktigste for oss er at alle som har vært involvert i en rekrutteringsprosess sitter igjen med en god opplevelse uavhengig av om de fikk jobben, eller ikke.

 

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

Det er alltid positivt at studenter vise interesse og engasjement for Norconsult, for eksempel ved å være proaktiv på karrieredager og ha lest seg litt opp på forhånd om hva Norconsult er, eller delta på bedriftspresentasjoner og andre eventer vi arrangerer for å bli bedre kjent med oss.


Videre ser vi etter kandidater som kan vise til et engasjement i en eller annen form, utover skole og karakterer. Det kan være ulike verv, jobb ved siden av studiene, sosiale arrangementer, relevante sommerjobber osv. Til slutt er sommerjobb hos oss en ypperlig mulighet for å vise seg frem og hvert år blir flere tidligere sommerstudenter fast ansatt.

 

Klikk her for å se alle studier innen teknologi, ingeniørfag og arkitektur

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

Først og fremst vektlegger vi at vedkommende kan identifisere seg med vår kultur. Karakterer er naturlig nok en viktig forutsetning for å kunne jobbe i en kunnskapsbedrift som Norconsult. Vi har et nøyt faglig nivå som også vil gjelde de nyansatte. Likevel ser vi at det kommer til å bli vanligere å jobbe på nye måter i bransjen fremover og da vil for eksempel gode samarbeidsevner, nytekning og kunnskap om digitale verktøy være vel så viktige egenskaper.


Tidligere arbeidserfaring og gode referanser er positivt, men også holdninger og motivasjon er viktig faktorer når man søker jobb hos oss. Det er summen av alt dette som avgjør om det er riktig kandidat, eller ikke.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

En feil mange gjør er å ikke synliggjøre rett kompetanse for stillingen. Mange har også mye unødvendig informasjon i CV-en. Et tips er å holde det kort og konkret, ettersom de som rekrutterer ofte må gjennomgå mange CV-er. Det er også mange som glemmer å legge ved søknadsbrev. Et godt tips er å skreddersy søknadsbrevet til den bedriften og den stillingen du søker på. En feil flere gjør er å lage et likt søknadsbrev til ulike bedrifter, der de kun bytter ut firma navn, eller i noen tilfeller glemmer å bytte firmanavn.

 

LES OGSÅ: Slik lager du en CV som blir lagt merke til

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

En vanlig feil er å ikke møte forberedt til intervju, ved å mangle både kunnskap om selskapet og stillingen man har søkt på. Mange beskriver seg selv, men glemmer å eksemplifisere dette med konkrete erfaringer fra tidligere.


 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?

IT-kompetanse blir enda viktigere fremover, i tillegg til egenskaper som fleksibilitet og samarbeidsevner.


Hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?

Kompetanse som utkonkurreres av nye måter å jobbe på, og nye verktøy.

 

LES OGSÅ: Maria (27) jobber som planleggingsleder i Bane NOR

 

Hva er deres beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Norconsult eller i deres bransje?

Få deg relevant arbeidserfaring gjennom sommerjobb eller lignende, følg med på hva som skjer og rører seg i bransjen, vær nytenkende, engasjert og nysgjerrig. I tillegg må man selvfølgelig være dyktig faglig.

 

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Norconsult?

I Norconsult kan du være med å påvirke fremtidens samfunn gjennom spennende og faglig utfordrende prosjekter og oppgaver. En karriere i Norconsult innebærer kontinuerlig utvikling, både faglig og personlig, innen prosjekter, fag og/eller organisasjon. Som et stort konsern har våre medarbeidere mulighet til å påvirke egen arbeidshverdag i stor grad, og realisere egne ambisjoner. I tillegg har medarbeidere i Norconsult et høyt sosialt engasjement som blant annet innebærer Yngres Råd der medarbeidere under 36 år har direkte tilgang på konsernledelsen for å løfte tema og saker de mener er viktig for videre utvikling av Norconsult.

 

Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen ingeniør-/teknisk rådgivning