(KarriereStart.no):

Navn: Tom Arne Grødtlien

Tittel: HR-sjef

Virksomhet: Peab

Rekrutterer hovedsakelig til: Fagarbeidere bygg, anlegg og asfalt (tømrer, betong, asfalt) Ingeniører (Bachelor, Master) og teknikker innen Bygg og anlegg.

 

Kan du fortelle litt om virksomheten deres?

Peab-konsernet:

Peab er et av Nordens ledende bygg- og anleggsselskaper med cirka 15 000 ansatte og en årlig omsetning på cirka 53 milliarder svenske kroner.

 • 15 000 medarbeidere
 • Finnes lokalt på mange steder i Sverige, Norge og Finland
 • Utvikler og bygger alt fra boligområder og broer til sykehus og lekeplasser
 • Sterkt innarbeidede kjerneverdier: Jordnær, Utviklende, Personlig og Pålitelig
 • Sterkt samfunnsengasjement
 • Virksomheten består av fire samarbeidende forretningsområder: Bygg, Anlegg, Industri, Prosjektutvikling

Peab i Norge:

 • I Norge har Peab 1500 medarbeidere og en årlig omsetning på cirka 6,1 milliarder kroner.
 • Lokalkontor og virksomhet på mange store og små steder i Norge


Forretningsområdene:

 • Bygg – entreprenørvirksomhet: Jobber med alle typer entrepriser innen nyproduksjon av boliger, offentlige og kommersielle lokaler, rehabilitering, om- og tilbyggsarbeider, byggservicearbeider.
 • Anlegg – entreprenørvirksomhet: Jobber med alle typer entrepriser innen infrastruktur, grunn- og betongarbeider, veidrift- og veivedlikehold, tunnelrehabilitering, vindparkutbygging og miljøfornying fjordbunn.
 • Prosjektutvikling – bolig og næring: Skaper bærekraftige og levende bymiljøer gjennom utvikling av kommersielle eiendommer, fra tomtekjøp til ferdige prosjekter. Er en av de største boligbyggerne i Sverige, fra tomtekjøp til salg.
 • Industri: Totalleverandør og produkter og tjenester til bygg- og anleggsprosjekter gjennom blant annet utleie og salg av kraner til byggebransjen, asfaltproduksjon og asfaltering, ferdigbetong og grus, pukk og tilslag.

 

Bærekraft: 

Vi har en ambisjon om å være et selskap som prioriterer bærekraftig utvikling og god miljøkunnskap. Å bygge for fremtiden innebærer for oss at det vi bygger i dag også skal ivareta morgendagens krav til god etikk og gjennomtenkt miljøarbeid. Styrken i Peabs merkevare vurderes etter vår evne til å bygge for fremtiden.

 

Våre tre strategiske mål:

 • Beste arbeidsplass
 • Mest fornøyde kunder i bransjen
 • Mest lønnsomme selskap

 

LES OGSÅ: Slik finner du den første jobben etter studiene

 

Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Peab? 

Når vi sier at «Viktigst i Peab er mennesket», så mener vi det, sier HR-sjef Tom Arne Grødtlien.

FOTO: Nicolas Tourrenc

Viktigst i Peab er mennesket. Hos oss skal alle møtes av sikre og inkluderende arbeidsplasser med gode arbeidsforhold og utviklingsmuligheter. Vi har en sterk tro på at når våre ansatte vokser, så vokser også Peab.

 

Vi gjennomfører frekvent medarbeiderundersøkelser. Det som trekkes frem er det gode arbeidsmiljøet. Nyansatte sier ofte at de er kommet til et selskap hvor de føler at kjerneverdiene Jordnær, Utviklende, Personlig og Pålitelig virkelig betyr noe i hverdagen.

 

Peab er en langsiktig og trygg arbeidsgiver, som prioriterer helse og et sikkert arbeidsmiljø. Vi søker personer som er engasjerte, tar ansvar og vil jobbe, trives og utvikles hos Nordens samfunnsbygger.

 

I Peab får medarbeiderne være med på å bygge fremtidens bærekraftige samfunn. Vi bryr oss om de menneskene som nå og i fremtiden blir påvirket av det vi bygger og anlegger.


Peab tilbyr muligheter til personlig utvikling i en bedriftskultur som bygger på respekt for likeverd, og et nært forhold til våre kjerneverdier Jordnær, Utviklende, Personlig og Pålitelig. Vi er overbeviste om at verdiene bidrar til at vi jobber bra sammen, at vi utvikler oss og har det gøy på jobben.

 

Å tiltrekke, rekruttere, beholde og utvikle medarbeidere er avgjørende for Peabs konkurransekraft både på kort og lang sikt. Sammen jobber vi for at Peab skal kjennetegnes av utviklingsmuligheter, mangfold, likestilling, et godt lederskap og et sikkert arbeidsmiljø. På den måten skal vi kunne tilby bransjens beste arbeidsplass.

 

SE VIDEO: Hva gjør en byggingeniør? Yrket på to minutter

 

Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

Ledige stillinger som rekrutteres eksternt lyses alltid ut på peab.no/jobbogkarriere og løftes frem i våre kanaler på sosiale medier. Vi benytter også mye film som virkemiddel når vi rekrutterer. Det gjelder også sommerjobber og stillinger for nyutdannede.

 

Vi er et stort konsern, og samarbeider strukturert på tvers internt for å utnytte potensialet i den interne rekrutteringen, som sikrer våre ansatte muligheter til å finne nye utfordringer og utvikling internt i konsernet.

 

Det er rekrutterende leder støttet av HR som gjennomfører rekrutteringene fra A til Å. Som søker registrerer du din søknad med CV og vedlegg elektronisk i vårt rekrutteringssystem. For sommerjobber og nyutdannede er det noen screeningspørsmål i rekrutteringssystemet vårt.

 

Aktuelle søkere inviteres til intervjuer og de mest aktuelle søkerne til ytterligere intervju. For mange stillinger gjennomfører vi tester.

 

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen


Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

– En av våre medarbeidere uttalte en gang «Jeg er god fordi kollegaen min gjør meg god», og det tror jeg beskriver vår kultur på en utmerket måte, sier HR-sjef Tom Arne Grødtlien.

FOTO: Nicolas Tourrenc

Det er positivt med erfaring fra entreprenører i løpet studietiden, for eksempel ved å søke på våre sommerjobber. Erfaringer som viser evner til å få til gode prestasjoner i samarbeid med andre er også positivt å få frem.

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

Helheten teller mest. Det vil si motivasjonen for å jobbe hos Peab, erfaringer og karakterer.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

Jeg synes jeg sjelden ser noe som er direkte feil, men velger du å sende med et bilde bør det være et vanlig portrettbilde. Klarer du å sette ord på hvorfor du ønsker å jobbe i entreprenørbransjen og i Peab har du grunnlaget for en god søknad.

 

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

Det viktigste i et jobbintervju er å være seg selv. Hensikten er at vi skal bli bedre kjent med deg og du med oss som arbeidsgiver. Igjen er det viktig å få frem motivasjonen for å jobbe i Peab.

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?

Peab trenger mange fagarbeidere, ingeniører og sivilingeniører. Men også økonomer og andre bakgrunner som er relevante for byggenæringen. Da vil du kunne jobbe innen et bredt spekter av fag som prosjektledelse, innkjøp, kalkulasjon, prosjekteringsledelse, arbeidsmiljø, mm. Kompetanse innen digitalisering er et voksende behov.

 

LES OGSÅ: Entreprenørselskapene som er mest attraktive blant ingeniørstudenter

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?

Det er vanskelig å svare på. Den digitale utviklingen kan bidra til at det kommer nye verktøy som automatiserer flere administrative prosesser, og da vil det være mindre behov for administrativ kompetanse. Men igjen, det avhenger av utviklingen innen det digitale området.

 

Måten vi håndterer denne utviklingen på som arbeidsgiver er dog det viktigste for oss. Vi jobber allerede i dag med å planlegge for morgendagens kompetansebehov, slik at vi kan gi våre ansatte muligheter til å utvikle sin kompetanse i retning av det som er fremtidens behov.

 

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Peab eller i entreprenørbransjen?

Ta kontakt med oss når du ser oss, - enten det er i sammenheng med et studentarrangement, bedriftspresentasjoner eller på karrieredager. Sjekk gjerne ut våre nettsider og følg oss i sosiale medier. Prøv å skaff deg erfaring fra bransjen i løpet av studietiden. Søk på sommerjobber hos entreprenørene eller håndverkerbedrifter, men helst hos Peab.

 

LES OGSÅ: Jobbsøknaden som får deg på intervju

 

Dersom man ønsker å jobbe innen entreprenørbransjen, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Peab?

Vi bygger spennende prosjekter rundt om i hele Norge. Vår visjon om å være Nordens samfunnsbygger forplikter, og engasjement i lokalsamfunnet, samfunnsutvikling, bærekraft og miljø er viktig for oss. Vi er også et stort konsern, med veldig mange ulike jobber, og her finnes det utallige muligheter for en som ønsker en lang karriere i bransjen.

 

Det som kanskje kjennetegner Peab best er det gode arbeidsmiljøet. Når vi sier at «Viktigst i Peab er mennesket», så mener vi det. Troen på at vi først og fremst må ta vare på våre egne medarbeidere er sterk i Peab. Her blir du møtt av folk som vil deg vel. Vi har også en stor styrke i kjerneverdiene, som i sin tid ble utarbeidet av våre egne medarbeidere. Verdiene Jordnær, Utviklende, Personlig og Pålitelig betyr noe for oss, og det at våre medarbeidere skal få mulighet til utvikling, både personlig og faglig, gjennomsyrer alle våre prosesser og alt vi gjør. Samhold og samarbeid er viktige stikkord i Peab. En av våre medarbeidere uttalte en gang «Jeg er god fordi kollegaen min gjør meg god», og det tror jeg beskriver vår kultur på en utmerket måte!

 

Klikk her for å lese om jobbmuligheter og arbeidsgivere i bygg-, anlegg- og entreprenørbransjen