(KarriereStart.no):

Navn: Sharron Moti

Tittel: Senior HR-konsulent, rekruttering og employer branding

Virksomhet: Lyse AS

Rekrutterer hovedsakelig: Ingeniører innen elkraft, fornybar energi, innovasjon, data og IKT-fag. Jeg har særlig ansvar for rekruttering til Lyse sitt Graduate program og til traineestillinger.

 

Kan du fortelle litt om virksomheten deres?

Lyse er en del av folks hverdag. Vi bygger samfunnskritisk infrastruktur, vi sørger for lys og varme, vi leverer lynraskt internett og vi utvikler bærekraftige løsninger innen energi. Vi er både kraftprodusent og strømleverandør. Vi har ca 1250 ansatte på kontorene våre i Stavanger og Sandnes. Konsernets aksjonærer er 16 kommuner som benytter overskuddet fra virksomheten til kommunal velferdsproduksjon. Hele 10 milliarder kroner har vi gitt i utbytte til eierkommunene våre de siste ti årene. Lyse har tradisjon for å satse på teknologi og skaperkraft. Gode ideer gjennomføres og vi vet at innovasjon er veien videre.

 

Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Lyse? 


Hos oss får du utfordrende oppgaver blant annet innen fornybar energi, fiberbredbånd og teknologi. Arbeidsmiljøundersøkelsene våre viser at vi har et godt arbeidsmiljø. Vi satser på leder- og medarbeiderutvikling og det finnes karrieremuligheter på tvers av selskapene i konsernet. Graduate programmet vårt er et eksempel på dette. Her skal nyutdannede fra forskjellige utdanningsretninger inn i flere av selskapene for å lære de ulike forretningsområdene å kjenne i tre perioder fordelt over to år. Deretter finner vi den rette stillingen for videre karriere i konsernet. Vi har også et eget talentprogram for å synliggjøre og anerkjenne talentfulle unge medarbeidere i konsernet.

 

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

 

Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

Rekrutteringsprosessene kan variere noe med hva slags type stilling det dreier seg om. Et typisk forløp ser slik ut:

  • Behovsanalyse er utgangspunktet for utlysning av stillinger.
  • Ett eller to intervju av kandidater. Ofte med case i 2. gangs intervjuet.
  • Eventuelt evne- og personlighetstester mellom 1. og 2. gangs intervjuet.
  • Referansesjekk og bakgrunnssjekk når påkrevet.
  • Innstilling og tilbud til kandidat.

 

Alle stillinger som skal lyses ut eksternt publiseres på våre hjemmesider, LinkedIn, samt i andre aktuelle kanaler.


 

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

 

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

Vi liker godt de studentene som kan vise til engasjement under studietiden. Det være seg i linjeforeninger, sosialt eller samfunnsengasjement generelt. Det å ha oppsøkt oss på karrieredager, bedriftspresentasjoner og lignende gjør også at vi kan danne oss et bilde av studentene. Vi har flere eksempler på studenter som har vært aktivt oppsøkende mot oss og som har fått jobb etter endt studie.

 

Sommerjobberfaringer er også med på å gjøre deg bedre kvalifisert og attraktiv for oss. Og sommerjobb hos oss er selvsagt den aller beste jobbsøknaden du kan ha!

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

Karakterer er en del av vurderingen. Vi vektlegger de som en del av helhetsvurderingen men like viktig er dine holdninger og verdier. Disse bør stemme overens med våre som er; lagspiller, modig, ansvarlig og tydelig.

 

LES OGSÅ: Energibransjens mest populære arbeidsgivere

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

Noen studenter glemmer at vi som leser søknadene ikke kjenner til alle studieretninger og linjer. Spesifiser gjerne hva det er du har av fag som er særlig relevant for den stillingen du søker. Og husk som student å legge med utskrift av karakter/vitnemål. Har du vært utenlands kan det være lurt å skrive litt om dette for å øke vår forståelse.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

Hovedhensikten med jobbintervjuet er å bli bedre kjent med jobbsøker. I tillegg vil vi avdekke eventuelle gap mellom vårt behov og det kandidaten tilbyr oss. Vis oss hvem du er og hvilken motivasjon du har. Den vanligste feilen er å ikke møte forberedt. Fortell oss hvorfor du er interessert i oss og hvorfor vi skal velge DEG.

 

LES OGSÅ: De mest attraktive arbeidsgiverne blant ingeniørstudenter i 2019

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?

Vi vil stadig trenge påfyll av ingeniører og sivilingeniører i tillegg til prosjektledere og data- og digitaliseringskompetanse.

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?


Pågående digitaliseringsprosesser vil gjøre mange manuelle arbeidsoppgaver overflødige. Hos oss vil dette dreie seg om kundebehandling, søknad/registreringer, gravemeldinger og andre prosesser som vil bli selvbetjente.

 

LES OGSÅ: Slik finner du den første jobben etter studiene

 

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Lyse eller i deres bransje?

Skaff deg relevant erfaring fra bransjen. Knytt nettverk med personer i bedrifter som du synes er interessante. Følg disse i sosiale medier og delta på arrangementer. Søk på sommerjobber og trainee program. Vær aktiv!

 

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Lyse?

Lyse sin visjon er å være mer enn et selskap. Med dette ønsker vi å være en viktig bidragsyter til samfunnsbygging i vår region. Vi skal bidra til bærekraftig utvikling gjennom å tilby fornybar energi og energismarte løsninger. Vi har engasjerte medarbeidere og godt arbeidsmiljø – vi er stolte av LYSE. Vi har et bredt spekter av produkter og tjenester og et høyt kommersielt driv til tross for kommunale eiere.

 

Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen olje, gass, energi og kraft