(KarriereStart.no):

Navn: Pontus Ueland

Tittel: Rekrutterer

Virksomhet: Rambøll

Rekrutterer hovedsakelig: Ingeniører og arkitekter


Kan du fortelle litt om virksomheten deres?

Rambøll er en global samfunnsrådgiver som tilbyr tverrfaglige rådgivnings-tjenester innen ingeniørfag, arkitektur og management consulting. Vi er globale, med 15.500 ansatte fordelt på 300 kontorer i 35 land. I Norge er vi 1500 kloke hoder fordelt på 15 kontorer rundt i landet. Rambøll eies av en stiftelse kalt Rambøll Fonden – det betyr at overskuddet vårt går tilbake til firmaet. Løsningene våre skal skape verdi for kunden, samfunnet og miljøet.

 

Kan du fortelle litt om hvordan det er å jobbe for Rambøll? 

Som rådgiver i Rambøll blir du en del av et sterkt fagmiljø, samtidig som du jobber tett med kolleger i andre fag. Vi har stor tro på at samarbeid på tvers er med å skape kreative og langsiktige løsninger, i tillegg til at det bidrar til å utvikle kompetansen din. Vi er opptatt av at du som begynner hos oss skal få muligheter til å utvikle deg og lære gjennom hele karriereløpet. Derfor får du tidlig ansvar og tillitt også som nyutdannet. Det vil si at du raskt får selvstendig ansvar i prosjekter, samtidig som du er en del av et team og følges opp av din leder. Ellers så har alle våre kontorer forskjellige sosiale grupper; alt fra innebandy, fotball til turgrupper. Og ikke minst – vi har god kaffe og gode kantiner!


 

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

 

Kan du beskrive en typisk rekrutteringsprosess fra start til slutt?

En typisk rekrutteringsprosess starter med at en leder henvender seg til oss på rekruttering med et ønske om å rekruttere. Vi diskuterer oss frem til hvilken kompetanse vi ønsker, hvilken type profil vi skal se etter og forsøker så å lage annonsen og velge publiseringskanaler deretter. Alle våre stillinger blir publisert både internt og eksternt.


 

Rekrutteringsprosessen videre kan variere litt avhengig av hvilket nivå stillingen er på. Etter at vi har behandlet søkerne foretar vi et førstegangsintervju og deretter et andregangsintervju hvor vi på ledernivå også inkluderer case og/eller personlighets- og evnetester. Etter dette gjør vi en referansesjekk av de mest relevante kandidatene før det sendes tilbud til den eller de kandidatene vi ønsker å ansette.

 

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som kandidater for dere?

Utover å jobbe for å få så gode karakterer som mulig, ser vi etter kandidater som har gjort noe utover bare studier. Dette kan være alt fra å ha en deltidsjobb, en relevant sommerjobb, bidratt som frivillig i studentorganisasjoner eller ha hatt et utenlandsopphold. I en stadig mer digital verden ser vi også etter personer som sitter på digitaliseringskompetanse.

 

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

 

Hvor mye vektlegger dere karakterer fra utdanningen, sammenlignet med tidligere arbeidserfaring og referanser?

Karakterer fra studiet vektlegges, det viser ofte hvor mye innsats som har blitt lagt ned i løpet av studietiden, men når vi rangerer søknader ser vi på en kombinasjon av flere ulike ting. Har man hatt en relevant deltids- eller sommerjobb, frivillige verv og utenlandsopphold er dette ting som teller positivt med når vi ansetter nyutdannede og sommerstudenter. Hvem man er som person er også viktig. Vi ønsker medarbeidere som kjenner seg igjen i våre verdier, som ønsker å gjøre en forskjell i prosjektene de jobber i, og som er nysgjerrig og ønsker å utfordre oss.

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i CV og søknad?

Ofte ser vi man ikke har satt seg inn i hva Rambøll er og hva vi søker, og noen ganger ser vi tydelig at man sender en standardsøknad som sendes til flere bedrifter, til og med med feil. Fortell oss gjerne mer om hvem du er som person, trekk frem dine styrker og hva du har oppnådd av resultater og hvordan du kan bidra med dette hos oss.

 

LES OGSÅ: De mest populære arbeidsgiverne blant ingeniørstudenter

 

Er det noen vanlige feil som går igjen i jobbintervjuet?

En av de mest vanlige feilene er at man kommer uforberedt til intervjuet og at man ikke har tenkt godt nok igjennom hvorfor man har lyst til å jobbe hos oss. Les våre hjemmesider, hør gjerne våre podcaster og sjekk ditt nettverk om du kjenner noen som jobber her. De kan gi verdifull informasjon om bedriften som gjør deg forberedt til intervjuet.

 

I deres virksomhet – hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MER etterspørsel etter de kommende årene?

Bygg og anleggsbransjen er en bransje som har ligget langt bak når det kommer til digitalisering og innovasjon og vi forventer store endringer i tiden fremover. Vi søker derfor etter endringsdyktige mennesker med interesse for digitalisering og innovasjon. I en verden som stadig blir mindre og hvor samarbeid på tvers av landegrenser øker er det viktig for oss at kandidatene vi ansetter ønsker å jobbe i et internasjonalt miljø og vil bidra til at vi deler kunnskap på tvers globalt.


 

Hvilken kompetanse og hvilke kandidater tror du det vil bli MINDRE etterspørsel etter de kommende årene?

Rutineoppgaver som kan automatiseres vil forsvinne og måten vi arbeider på i fremtiden vil være annerledes enn i dag. Kandidater som ikke er endringsvillige og som ikke følger med på trender innenfor digitalisering vil det bli mindre etterspørsel etter de kommende årene.

 

LES OGSÅ: Ingeniørstudentenes mest attraktive traineeprogrammer 2019

 

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos Rambøll eller i deres bransje?

Vær aktiv og nysgjerrig i forhold til å knytte kontakter i bransjen. Kom innom på studentarrangementer og ta en prat med oss. Gjør litt forarbeid sånn at du forstår litt mer av hva vi jobber med. Følg oss gjerne på LinkedIn, Facebook og Instagram. Der forteller vi mer fra våre prosjekter og hverdag. #livetirambøll

 

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man ta sikte på å få jobb hos Rambøll?

Vi er en av Nordens mest attraktive arbeidsgivere for ingeniører. Og vi er, og har alltid vært, et selskap som er drevet av et sterkt verdisyn. Dette lever vi etter hver eneste dag, og sammen med kundene våre jobber vi for å skape bærekraftige og klimavennlige løsninger på alle prosjekter vi jobber med; alt fra nybygg og rehabilitering, til veier, broer, og byutvikling. Hvis dette noe du som nyutdannet ønsker å jobbe med, vil vi gjerne ha deg med på laget!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger