(KarriereStart.no): 

Navn: Ingrid Endresen Thorseth (25)
Stilling: Human Resources Manager
Bedrift: Havyard Group / Havyard Fish Handling & Refrigeration
Rekrutterer hovedsakelig til følgende yrker: Vi rekrutterer til både produksjon og til kontor (alt i fra regnskap og HR, til ingeniører og prosjektledere). Vi har også flere lærlinger i Havyard-gruppen

 

Hvilke type kvalifikasjoner ser dere etter når dere behandler søknader? Hva skal til for å bli innkalt til intervju?

Hvilke preferanser man har i en rekrutteringsprosess vil nok være forskjellig fra person til person. Jeg har den regelen at jeg alltid leser en søknad fra A til Å, rett og slett fordi jeg føler alle fortjener en sjanse. En regel jeg også har, er at en person kan være dyktig, selv om han/hun ikke skriver «perfekt». 

Jeg setter likevel pris på en ryddig søknad, som ikke er for lang. Det holder heller ikke å bare skrive i en jobbsøknad at man «søker på alle ledige stillinger». Ofte skriver folk de standard-egenskapene de tror vi er på utkikk etter, som for eksempel positiv og utadvent. Jeg synes det er interessant når folk bruker litt mer utradisjonelle adjektiv (uredd, kreativ etc. – forklar gjerne også hvorfor og hvordan du har utviklet disse egenskapene) for å beskrive seg selv. I Havyard mottar vi store mengder søknader, så det gjelder å skille seg ut. Vi ser etter personen som kan, vil og tør; personer vi tror kan bidra til å gjøre bedriften vår enda bedre. 


 

Veier karakterer og resultater oppnådd på skolebenken tungt? Og i så fall, er det noen fag som veier tyngre enn andre?

Det er ikke til å legge skjul på at kandidater med gode karakterer ofte stiller sterkere enn de som kan vise til svakere, akademiske resultater. Likevel så mener jeg personlig at holdning og engasjement er viktige faktorer. Min sjef sier at kan man velge mellom å kunne og å ville, så må man for all del velge det siste; nemlig å ville.


 

Hvem skiller seg positivt ut i en intervjuprosess? Hva ser dere etter ved siden av de faglige kvalifikasjonene?

Det er ikke nødvendigvis negativt å være nervøs under et intervju, noe kanskje mange tror. Personlig så setter jeg pris på ærlige svar. Et klisjéspørsmål under et intervju vil være: «Hva er dine svake sider», og ofte kan kanskje folk svare det man tror en rekrutterer vil høre. Om en person tør å informere om sine virkelig svake sider (kanskje litt lat, hissig etc.), så føler jeg at personen demonstrerer ærlighet, noe jeg setter pris på med en medarbeider. Men man skal selvsagt ikke dra den for langt! Det er uansett vanskelig å gi et konkret svar på dette, da dette ofte er avhengig av jobben man er på intervju for.

LES OGSÅ: Rekrutteringssjefen i Deloitte: - Dette ser vi etter hos kandidater

 

Hva er de vanligste feilene man gjør som jobbsøker?

At man skriver for langt, fører opp språk man ikke behersker og at man ikke har satt seg nok inn i bedriften og den aktuelle jobben. Jeg mener også at man alltid bør legge ved relevante vitnemål. Vi spør som regel kandidater hva de vet om bedriften, og da er det selvsagt viktig at man har en viss forståelse for hva Havyard driver med.

Jeg får også inntrykk av at enkelte kan være redde for å søke på jobber fordi de mener de er underkvalifiserte. En stillingsutlysning er ikke nødvendig absolutt – har du ikke fem års arbeidserfaring innenfor det og det, så har du kanskje noe som kan kompensere for manglende arbeidserfaring? Aldri vær redd for å ta sjanser. Jeg er utdannet innen mediefag, og jobber i skipsbyggingsbransjen – hadde noen fortalt meg for fem år siden hvor jeg ville være i dag, så hadde jeg nok blitt overrasket. 

LES OGSÅ: Slik får du jobb hos Norges mest attraktive revisjonsselskap

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge  

Hva kan studenter gjøre under studietiden for å gjøre seg mer kvalifiserte og attraktive som jobbsøkerkandidater for dere?

Vi tilbyr et to-ukers introduksjonsprogram (Havyard Academy Summer Program) for ungdom som er interessert i den maritime næringen, i tillegg til et Summer Internship-program. Vi har også en Executive Trainee-ordning, og en Trainee-ordning gjennom Framtidsfylket. Det er så absolutt en fordel å ha hatt kontakt med arbeidsgiver før man skal ut i full jobb, og vi har rekruttert flere talenter til fast jobb fra disse programmene. Ellers så er rekrutteringsmesser en god arena å bli kjent med bedrifter.

LES OGSÅ: Vil du jobbe for CGI Norge? Les rekruttererens tips til søknadsprosessen


Jeg har studert i Storbritannia, der det er mye fokus på frivillig arbeid. Jeg får inntrykk av at frivillig arbeid og verv er noe som også blir rettet stadig mer fokus på i Norge, noe jeg synes er svært positivt. Frivillig arbeid kan være alt fra å jobbe med vakthold på en festival til bøssebæring – jeg tror det er mange som ikke tenker at dette kan være med på å «booste» CV-en

 

Hva er dine beste tips til unge som ønsker å starte karrieren hos dere eller i deres bransje?

Vær engasjert og ta gjerne direkte kontakt med bedrifter som er aktuelle for deg allerede når du er student. I sommerferietider i juni, etter endt utdanning, kan det være for sent. LinkedIn har også blitt en plattform der en del rekruttering skjer.

LES OGSÅ: Vil du jobbe for Storebrand? Les HR-direktørens tips til søknadsprosessen

 

Dersom man ønsker å jobbe innen deres bransje, hvorfor bør man satse på å få jobb hos nettopp dere?

Jeg elsker jobben min, og jeg kunne aldri jobbet med å rekruttere folk til min bedrift dersom jeg selv ikke tror på bedriften. Vi har et veldig bra arbeidsmiljø, og har to velferdskomiteer som har fokus på trening og helsefremmende tiltak, i tillegg til sosiale aktiviteter. Vi har det kjekt på jobb, men fokuserer også på å ha det gøy sammen etter jobb. Vi jobber i en spennende næring, og det er også mye spennende på Havyard sin agenda fremover. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger  

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger