(KarriereStart):
Å være helt ny i arbeidslivet kan være både spennende og veldig skummelt. Å menge seg med profesjonelle folk som har vært i bransjen i 30 år kan være skremmende, og som ung og uerfaren kan det være vanskelig å finne sin plass.
Det amerikanske karrierenettstedet Bussiness Insider har listet opp flere karriere-relaterte feil mange i 20-åra gjør. Her er noen av dem:
1. Du tenker at 20-åra ikke teller
Når du er 20-åra er du fortsatt veldig ung, det er sant det. Men det betyr ikke at avgjørelsene du tar og det du gjør ikke teller. Når du bikker femti, vil du ikke se tilbake på stillingene og rollene du hadde i arbeidslivet som 25-åring som de største og viktigste, men det er faktisk nå du tar de første skrittene i karrieren din. Hva du gjør ut av rollen din i dag og hvordan du planlegger fremtiden din har mye å si for de neste årene og din karrieres utvikling.
2. Du dropper nettverksbyggingen
Netteverksbygging har ekstremt mye å si for din suksess i arbeidslivet. Både fordi andre mennesker er en nøkkel til å lære om seg selv og yrket ditt, og fordi kontakter innen bransjen kan gi deg et fortrinn når du leter etter ny jobb. Jo tidligere du begynner å bygge opp nettverket ditt, jo bedre.
LES OGSÅ: Feilene du må unngå når du bygger nettverk
3. Du skriver selvopptatte CV-er og søknader
Som John F. Kennedy sa: "Ikke spør hva landet ditt kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet ditt". En veldig vanlig feil jobbsøkere gjør er at de er altfor opptatte av seg selv når de søker jobb. En arbeidsgiver er ikke så opptatt av hva de kan gi deg, selv om det selvsagt er positivt at du mener du vil få mye ut av en stilling hos dem. Det viktigste for dem er i første omgang hva du kan gjøre for dem, så fokuser på det.
4. Du slutter for fort i jobben din
Det er ikke noe galt i å bestemme seg for å slutte i en stilling som ikke passer deg. Men ta deg god tid avgjørelsen. Svært mange unge ser på det å slutte i jobben som løsningen på et arbeidsrelatert problem. Det lærer du ingenting av, og du kan selvsagt ikke fortsette slik ut karrieren din.
Tenk nøye gjennom alt. Du liker kanskje ikke sjefen, og du får arbeidsoppgaver utenfor din kompetanse, men det er jo nettopp dette du lærer av. Gi det litt tid, så kanskje du finner ut at dette er noe du mestrer. Men går det ikke, så går det ikke.
LES OGSÅ: Søknaden som får deg på intervju
5. Du prioriterer feil
Det er du som er det viktigste elementet i karrieren din, og du er nødt til å sette deg selv først. Det betyr at du setter deg før penger og status. Det kan virke lurt å finne en godt betalt høystatus-jobb, men igjen er det ikke sikkert det er her du lærer mest, og det vil ha betydning for resten av karrieren. Finn heller måter du kan bli forbedre egenskapene og potensialet ditt på, så kommer pengene etterhvert.
6. Du tror du vet alt mulig
Det er selvsagt ikke alle 25-åringer som går rundt og mener de er bedre enn andre, så dette er nok satt litt på spissen. Men selv om du har gått på en god skole og lært en masse teori, er det mye du ikke kan om arbeidsverdenen. Studie og jobb er stadig to helt forskjellige ting. Hør på de med erfaring, og lær av dem. Men selvsagt; ikke la deg tråkke på, og stå på ditt når du virkelig mener du har noe å komme med.
LES OGSÅ: Slutte i jobben? Slik gjør du en veloverveid beslutning
7. Du setter deg ikke mål
Det er synd, men mange unge i arbeidslivet setter seg ikke konkrete mål for fremtiden. Uten mål, blir du surrende litt rundt i karriereverdenen og kan egentlig ende opp hvor som helst. Selv om du er helt i startfasen, bør du ha kommet frem til hvor du vil være på slutten av året, om fem år eller om ti år.
8. Du konkurrerer med kolleger
Konkurranse med andre kan være en god motivator på trening, og kanskje også i studietiden. Men på jobb vil det bare holde deg tilbake. Her skal du ikke ha akkurat samme mål som alle andre, fordi du har andre egenskaper enn dem, og fordi dere om noen år vil ha to helt forskjellige karrierer bak dere. Derfor bør du ikke konkurrere med andre enn deg selv. Med en gang du begynner å sammenligne deg med andre, går du glipp av de tingene du er flinkest til. Lær av kollegene dine, men husk at du kan bidra med andre ting.