(KarriereStart.no):

Det å skaffe seg en ny jobb kan potensielt være en langsom og tidkrevende prosess som krever en god dose tålmodighet. Ordet potensielt er et nøkkelord i denne påstanden, for det er i stor grad opp til deg selv hvor langt tid det vil ta – og hvor vanskelig det skal være.

 

Hvis du tenker at det å være på jobbjakt bare innbærer å scrolle gjennom hundre- eller tusenvis av stillingsannonser, og sende ut en og annen søknad, bør du ikke holde pusten i påvente av gode nyheter. Hvis du mener det er alt som skal til, er du i ferd med å få deg et par overraskelser.  

 

Hvis du virkelig ønsker deg en jobb, helst før du skal gå av med pensjon, må du ta noen grep for å effektivisere og forbedre jobbsøkingsprosessen. Her er fem tiltak du kan sette i gang med allerede i dag:

 

LES OGSÅ: Er du underkvalifisert for stillingen? Slik søker du

 

1. Sett det på timeplanen

Når man er arbeidsledig, eller planlegger å søke på en ny og bedre jobb, skulle man kanskje tro at jobbsøking automatisk ville stått øverst på agendaen over dagens gjøremål – hver dag. Men veldig mange av oss er irriterende gode på å prokrastinere viktige oppgaver.


 

Ved å sette av en bestemt tid til jobbsøking hver dag føler man mer ansvar for å faktisk få ut fingeren og gjøre det som gjøres skal. Hvis du tenker at «jeg får se på noen stillingsannonser en gang i morgen kveld», er det ikke like bindende som å vite at tidsrommet 19:00 til 21:00 allerede er reservert til jobbsøking. Uten unntak. Blir du spurt om å bli med på trening, besøk eller kino? Glem det, du har ikke tid. Da skal du søke jobber.

 

LES OGSÅ: Slik kan du alltid være forberedt til jobbintervju

 

2. Sett deg mål

Nå som du har reservert to timer til produktiv jobbsøking hver dag, gjelder det å sette seg konkrete mål for hva du skal utrette på den gitte tiden. Det holder ikke å scrolle rundt på karrieresider uten mål og mening – du må vite hva du skal gjøre idet du setter deg ned ved PC-en. Hvis du nå tenker at det blir vanskelig å fylle to timer hver dag, så tar du feil. Hvis du tar jobbsøkingsprosessen seriøst, kan det faktisk bli vanskelig å begrense deg til to timer hver dag. 


 

Eksempler på oppgaver kan være å oppdatere CV-en din, opprette en profil for å vise frem kompetansen din, skrive et par solide søknader til jobber du har sett deg ut, skrive en skreddersydd åpen søknad, du kan opprette søkeagenter, legge en plan for å finne stillingene som ikke lyses ut, øve på gode svar til vanlige intervjuspørsmål, drive med nettverksbygging, lese om arbeidsgivere og jobbmuligheter i ulike bransjer, lese korrektur på søknaden du skrev i går, dobbeltsjekke andre viktige ting før du sender søknaden avgårde, gjøre grundig research før et jobbintervju, eller hvis du vil sikre selv de minste detaljene; lære deg å knyte slipset riktig i påvente av et jobbintervju. 

 

LES OGSÅ: Tre ettertraktede myke ferdigheter – og hvordan du kan lære dem

  

3. Vis frem kompetansen din

Du kan gjerne sammenligne jobbsøkingsprosessen med det å finne seg en partner. Drømmedama eller drømmemannen kommer mest sannsynlig ikke til å bake på døren din, med mindre det er en lisenskontrollør fra Nrk du drømmer om. Du må være sosial, treffe mennesker, bruke det sosiale nettverket ditt, og gjerne registrere deg med en profil på datingtjenester som Tinder, Happn eller Match.com. Kort og godt; du må kommunisere til omverdenen at du er singel og på leting etter en partner. 

 

Hvis du bare fokuserer på lese stillingsannonser og søke på det som virker interessant, gjør du med andre ord bare halve jobben. På samme måte som at arbeidsgivere må spre budskapet når de har en ledig stilling som skal fylles, må du spre budskapet om at du og din kompetanse er ledig på markedet. Men hvordan gjør man det?

 

Det første du bør gjøre er å opprette en profil  på KarriereStart.no. Tusenvis av arbeidsgivere bruker denne tjenesten til å finne gode kandidater til sine stillinger, og kanskje er det akkurat deg de leter etter. Dette er det ultimate verktøyet for markedsføring av deg som jobbsøker, enten du er en vanlig kandidat eller frilanser. Her får du presentert deg selv og din kompetanse fra din aller beste side, og virkelig få vist frem hva du er god på. 

 

Du må også la venner og familie få vite at du er på jobbjakt. Med tanke på at 60 til 80 prosent av ledige stillinger aldri lyses ut, kan en anbefaling fra kontaktene dine være inngangsporten til din neste jobb. Snakk også med tidligere kollegaer som kanskje vet om aktuelle stillinger som snart vil bli ledige. Siden det både er tidkrevende og dyrt for bedrifter å finne nye ansatte, stiller du med sterke odds når du og din kompetanse blir servert på en sølvfat til riktig tid. Du kan finne flere tips til nettverksbygging i denne videoen.

 

Det kan også lønne seg å engasjere seg i faglig relevante diskusjonsforum, interesseorganisasjoner og frivillig arbeid. Her kan man knytte kontakter som kan hjelpe deg på vei. I tillegg tar frivillig arbeid og verv seg veldig bra ut på CV-en, siden det viser at du er både samfunnsengasjert og arbeidsvillig. 


 

LES OGSÅ: Jobbsøknaden – første date med arbeidsgiver

 

4. Vær organisert

Hvis du sender søknader i øst og vest, får avslag og bekreftelser på intervjuer, ringer potensielle arbeidsgivere, lærer deg ulike teknikker for jobbintervjuet, sender og mottar e-poster, gjør research på Gud og hvermann, da gjelder det å holde en viss oversikt i kaoset.

 

Selv om det kanskje ikke virker slik i starten, å vil det etterhvert bli vanskelig å holde styr på hvor, når og hvordan du har søkt på jobber. Ved å holde en enkel oversikt over alt du foretar deg, slipper du å gå i surr med hvem du har snakket med hvor, om du allerede har søkt på den stillingen, når du skal på jobbintervju osv. osv. Det trenger ikke være nevneverdig komplisert heller. Et enkelt tekst- eller regneark på PC-en holder i massevis.

 

LES OGSÅ: Hvordan takler du stress? Slik bør du svare

 

5. Bruk en sparringspartner

Forskning har vist at de som har en treningspartner både er mer tilbøyelige til å opprettholde treningsregimet, og til å oppnå bedre resultater med treningen. Dette er en fruktbar dynamikk som kan fungere like bra i jobbjakten. Hvis du kjenner noen som også er i jobbsøkermodus, kan det altså lønne seg å etablere en form for samarbeid som kan bidra til å holde motivasjonen og motet oppe. Samtidig får du en sparringspartner til å trene på jobbintervjuer med, gå på nettverkseventer med, og utveksle innspill på jobbsøknader med. 

 

Lykke til!

 

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger