(KarriereStart.no):

De fleste av Norges høgskoler og universiteter arrangerer hvert år karriere- eller arbeidslivsdager for studentene. Uavhengig om man er i første studieår eller er avgangsstudent, er dette en verdifull anledning til å bli kjent med arbeidsmarkedet, potensielle arbeidsgivere og sentrale aktører innen sin bransje.

 

Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo står bak flere arbeidslivsdager, hvor potensielle arbeidsgivere står til disposisjon på stand for å prate med de besøkende. Vi snakket med senterets karriereveileder Marie Toreskås Asheim, for å kartlegge hvordan man benytter seg av muligheten på best mulig måte.

 

– Hensikten med Arbeidslivsdagen er først og fremst at studentene skal få mulighet til å gjøre research og innhente informasjon, slik at de får mer kunnskap om bransjene og de ulike arbeidsgiverne. Men det er også en fin anledning til å knytte noen kontakter som kan følges opp i etterkant, forklarer Asheim.

 

LES OGSÅ: Jobbsøknaden – første date med arbeidsgiver

 

Gjør research

FORBERED EN PRESENTASJON: Karriereveileder 
Marie Toreskås Asheim ved Karrieresenteret på
Blindern, anbefaler å forberede en kort presentasjon om
hva du er god på og hva du er interessert i.

Hvis det eneste man sitter igjen med er et knippe penner med bedriftslogoer på, har arbeidslivsdagen liten hensikt. For at dagen skal gi den uttellingen man håper på, er det viktig å vite hvordan man bør gå frem. Før du møter opp på Arbeidslivsdagen er det lurt å gjøre litt research på forhånd.


 

– Arbeidsgivere på stand gir særlig god feedback på de studentene som stiller forberedt, har satt seg inn i hva virksomheten jobber med og stiller relevante spørsmål. Det er lettere å utmerke seg dersom du har forberedt deg littegrann, sier hun.

 

Hun anbefaler at du leser gjennom programhetfet og setter deg inn i hvilke arbeidsgivere som kommer. Plukk ut de som er mest aktuelle for deg, for du kommer ikke til å rekke over alle.

 

– Kvalitet over kvantitet er stikkordet her. Plukk ut et par stykker, les deg godt opp på dem og forbered noen gode spørsmål.

 

SE VIDEO: Slik skriver du en CV som blir lagt merke til

 

Hva skal du snakke med dem om?

Asheim anbefaler å stille spørsmål rundt konkrete ting som du kanskje ikke finner informasjon om på bedriftens hjemmesider. Det kan for eksempel være :


  • Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut i HR-avdelingen deres?
  • Hva ser dere etter når dere ansetter nyutdannede?
  • Hva er typiske arbeidsoppgaver hos dere for nyutdannede?

Man kan også stille spørsmål om virksomhetenes rekrutteringsprosesser og hvordan disse er lagt opp.

 

– Det kan også være enda mer detaljert. Hvis du finner noe informasjon om dem som interesserer deg for og som du tenker kan føre til en god samtale, kan det være lurt å ta opp i samtalen. Finn gjerne noe som du kan koble opp mot din egen kompetanse, anbefaler karriereveilederen.

 

Hvis du kommer i en god samtale med noen vil de forhåpentligvis stille noen spørsmål til deg også. Derfor er det lurt å forberede noen setninger som beskriver din kompetanse.

 

– Man kan fort bli litt satt ut fordi det er så mye man kan si, men man kan jo ikke begynne å presentere hele mastergradsprosjektet sitt. Tenk heller ut et par setninger på forhånd som sier noe om hva du er god på og hva du er interessert i, altså hvor motivasjonen din ligger.

 

LES OGSÅ: 80 spørsmål du kan få under jobbintervjuet

 

Ta med CV

Kort oppsummert:

 

1: Vit hvem du skal snakke med.

2: Vit hva du skal spørre om.

3: Vit hvordan du skal presentere deg selv på en effektiv og kortfattet måte.

 

Asheim anbefaler å kle seg pent og fremstå representativ i møte med arbeidsgiverne, men man trenger ikke kjøre full dress eller fotsid kjole. Dette er dreier seg først og fremst om å gjøre research, innhente informasjon og få kontakter man kan følge opp i ettertid, og trenger ikke ses på som et jobbintervju.

 

Dermed er det heller ikke nødvendig å dele ut CV-er til alle du er i kontakt med. Asheim forklarer at mange av arbeidsgiverne heller ikke tar i mot CV-er på karrieremesser. Men ta gjerne med et par i veska i tilfelle en anledning byr seg.

 

– Det kan være greit å ha med et par presentasjons-CVer i veska i tilfelle man får en god dialog med noen. Men å gå og dele ut CV-er på diverse stander, det har liten hensikt. Det må i så fall være en forlengelse av at man har kommet i en god samtale med en interessant arbeidsgiver, forklarer hun.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger