(KarriereStart.no):

Thomas Giertsen er både komiker, skuespiller, produsent og regissør, og har de siste ti årene også drevet produksjonsselskapet «Feelgood Scene, Film og TV». Alt dette til tross for ikke å ha noen form for utdanning etter videregående skole.

Giertsen avsluttet Karrieredagene 2013 på Handelshøyskolen BI i Oslo med et foredrag om hvordan han startet som komiker og hvordan han havnet der han er i dag. Vi fikk også muligheten til å snakke med Giertsen om hvilke karriere- og studietips han har til både studenter og dem som velger andre veier til å oppfylle drømmene sine enn å sitte på skolebenken.

Fikk interesse for komedie i ung alder

Giertsen fikk øynene opp for underholdning allerede mens han gikk på barneskolen. Hans far spilte titt og ofte Ole Paus sine satiriske låter i bilen til og fra skolen, og en klassekamerat var sønn av revykongen Dag Frøland. Dette satte grunnlaget for en sterk interesse for å underholde andre mennesker, og han startet tidlig med å sette sammen skolerevyer sammen med andre skolekamerater.

- Moren min var veldig opptatt av at jeg skulle bli akademiker, så hun tok meg med ut og pekte på Blindern.

Foreldrene, og spesielt moren, var opptatt av at Thomas skulle bli akademiker. Da han droppet ut av gymnaset, var det derimot ikke en tradisjonell skolevei Giertsen hadde planlagt å følge. På den tiden hang han med andre komikere som Atle Antonsen, Henrik Elvestad og Linn Skåber, og de jobbet aktivt sammen for å sette sammen revyer.

- Vi holdt på døgnet rundt. Det var liksom bare å utsette det å skulle velge noen vei her i livet, for det var liksom ikke klart for meg. Jeg hadde ikke sett at det var mulig å leve av dette, og det fantes ikke noe karrierevei, hvor man kunne si at ok, men skal du gjøre det, må du gjøre sånn og sånn.

Etterhvert som flere av hans venner begynte å søke skoler, og da spesielt inn på Teaterhøgskolen i Oslo, fant han ut at dette var noe han selv kunne prøve for å få en offisiell utdannelse på det han ville jobbe med. Etter gjentatte forsøk både ved Teaterhøgskolen i Oslo og Stockholm, kom han ikke inn, og fant ut at han heller fikk starte for seg selv.

- På det tidspunktet tenkte jeg: kan dere ikke bare la meg komme inn her, dette er det eneste jeg har lyst til å drive på med, det er det eneste jeg vil, sier han.



Ga aldri opp drømmen

Foreldrene så hvor engasjert han var i å følge skuespillerdrømmen, og hans far ga ham litt penger til å bo i kollektiv og satse på karrieren. Han slo seg sammen med Skåber og Antonsen, og gikk rundt på utesteder i Oslo og prøvde å finne en plass til å sette opp en cabaret. På et tidspunkt møtte de en annen gjeng med humorister, under navnet Lompelandslaget, som de etterhvert slo seg sammen med for å lage en revy.

Snart var det ut på gaten og lime opp plakater overalt, jobbe døgnet rundt med å promotere stykket de hadde skrevet og få det opp på scenen. Suksessen var et faktum da de solgte 120.000 billetter til et standup-show på Oslo Nye Centralteater.

- Så da var vi i gang. Det var mange ting som spilte sammen som gjorde det bra. Fremveksten av stand-up og TV-opptredener. At vi kunne ha det inne på Centralteateret, i stedet for på en standup-scene, det var viktig. Plutselig var alle som abonnerte på teater der, og syntes det var morsomt og annerledes, og da var vi der med en forestilling som de likte.

LES OGSÅ: Disse feilene kan sabotere karrieren

Startet eget selskap

Flere standup-show senere, startet Thomas Giertsen produksjonsselskapet «Feelgood Scene, Film og TV». Ideen var at han ville skape et selskap som skulle produsere produkter fra bunnen av, og ikke bygge videre på andres konsepter. Selskapet har produsert en rekke kjente serier som «Torsdag kveld fra Nydalen», Torsdagsklubben og «Helt Perfekt», der sistnevnte går på TV i disse dager.

Selskapet startet med to ansatte, og 10 år senere har de 75 ansatte og en omsetning på rundt 100 millioner kroner. Giertsen var tidligere daglig leder i åtte år, men fordi han foretrekker å jobbe mest mulig kreativ, er han i dag bare medeier i selskapet.

- Personlig synes jeg det er bedre å jobbe kreativt enn å høre om det hver gang noen hadde problemer. Vi måtte dele det opp i styringen, og da falt valget for meg til å jobbe med den kreative siden. I tillegg til at jeg også får være med på den strategiske styringen, forklarer Giertsen.

LES OGSÅ: «The Arrival Fallacy» – når tilfredsstillelsen uteblir, selv om målet er nådd

Nettverk og branding er viktig for bedrifter

Selv om han ikke er så veldig aktiv på sosiale medier, er han opptatt av å knytte nye nettverk og kontakter som kan brukes ved senere anledninger. Han utdyper at de kontaktene man får i begynnelsen av karrieren og spesielt innenfor hans bransje som ikke er så stor, ofte er de du har mest bruk for senere også.

- Det er kjempeviktig. Det jeg har oppdaget for meg selv er at de kontaktene som jeg etablerte tidlig, er de sterkeste og mest betydningsfulle. Da vi var ingenting og brant for det samme, og delte gleder og sorger i den perioden, det er ganske sterke bånd, selv om vi ikke snakker sammen på opptil fem år. Også møter du en av dem igjen og plutselig er det et prosjekt vi skal gjøre sammen. Så min erfaring er at det nettverket, de kontaktene og de båndene som skapes tidlig, er de sterkeste og viktigste.


Ikke velg utdannelse for pengenes skyld

Selv om han aldri gikk den tradisjonelle veien med studier før han startet karrieren, er han likevel tydelig på at det er viktig å prioritere fag man har bruk for og ønsker å drive med etter endt utdanning. Å ha lidenskap for det du driver med er det viktigste, hvis man skal kunne jobbe med det resten av livet.

- Lidenskap er det som får deg opp om morgenen, og det som får deg til å gidde å jobbe hele natten rundt, stå opp, det som gjør at du får et kick av å se at du får til det som du har lyst til å skape. Det er det som driver deg. Så velg ut fra lidenskap, kombiner ut fra det du studerer. Det er en gave og et mye større fortrinn enn det jeg hadde, som ikke var en dritt, sier han og ler.

Til slutt utdyper han at det viktigste ikke er å velge studier etter hva du kommer til å tjene. Velger man ut i fra pengene man tjener, vil man ikke bli særlig lykkelig, og sjansen for at man blir rik er relativt liten.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger