(KarriereStart.no):
Kristin Skogen Lund er administrerende direktør i NHO og har tidligere hatt en rekke toppjobber i selskaper som Coca Cola, Aftenposten og Telenor. I 2011 og 2012 ble hun kåret til Norges mektigste kvinne av næringslivsmagasinet Kapital.
Lund gjestet Blindern da hun i forbindelse med Arbeidslivsdagen holdt foredrag om viktigheten av å kjenne seg selv når man skal ta steget ut i arbeidsmarkedet. StudentTorget fikk også muligheten til å snakke med NHO-sjefen om hennes egne erfaringer fra studietiden og om hvilke karrieretips hun har til dagens studenter.
Vanskelige veivalg etter studietiden
Lund tilbrakte studietiden i utlandet. Hun studerte ”international relations” i USA og økonomi i Frankrike, men da hun nærmet seg slutten av studiene var hun ikke sikker på hvilken karriereretning hun skulle velge. Mange valgmuligheter gjorde at en redsel for å velge feil meldte seg.
- Jeg følte det var som å stå på en åpen plass, og at jeg kunne velge mange veier ut fra den plassen. Jeg følte ikke noen naturlig dragning eller overbevisning om en enkelt vei, og det syntes jeg var veldig skremmende.
Lund ønsker imidlertid å berolige studenter som føler på angsten for å ta gale valg etter studiene. Det er ingen krise om du velger en karrierevei som senere viser seg å ikke være den rette. Du vil få mange muligheter til å justere underveis.
- De aller fleste av oss ender ikke opp der vi en gang startet å gå karriereveien. Det viktigste er å begynne et sted. Da får du erfaring og blir kjent med deg selv og dine egne styrker. Det vil sammen med feedbacken du får fra omgivelsene dine hjelpe deg i riktig retning.
Lund oppfordrer derfor alle studenter til å delta på karrieredager og lignende arrangementer for å komme i kontakt med bedrifter og høre hva de står for og hvilke kompetanser de er på jakt etter.
LES OGSÅ: Trives du ikke i den nye jobben? Kübler-Ross-modellen loser deg gjennom prosessen
Viktig med arbeidserfaring
NHO-sjefen mener det er viktig at studentene skaffer seg arbeidserfaring mens de studerer. Å få et innblikk i hvordan arbeidslivet fungerer er til god hjelp når du senere skal bestemme deg for hva du ønsker å jobbe med. Fra en arbeidsgivers ståsted vil det også være positivt at du har tatt initiativ til å finne deg en jobb og har samlet ulike erfaringer i løpet av studietiden. Å være aktiv i studentorganisasjoner mener Lund også kan være et stort pluss hos en arbeidsgiver.
- Det viser at du er engasjert, at du tar ansvar og at du har initiativ til å hive deg på denne typen aktiviteter.
Lund hadde selv få muligheter til å jobbe ved siden av studiene i utlandet. En arbeidsdispensasjon gjorde at hun under studietiden i USA kunne undervise i norsk på et lokalt Community College. Mulighetene til å skaffe seg bred arbeidserfaring var likevel veldig begrenset. Ytterligere arbeidserfaring skaffet hun seg derfor i sommerferiene hjemme i Norge hvor hun jobbet i bank og som lærervikar.
LES OGSÅ: Feilene du må unngå når du driver nettverksbygging
Tøffere arbeidsmarked
Da Lund var ferdig med studiene i 1992 var det finanskrise og vanskelig å finne en jobb. I dag er det større etterspørsel etter arbeidskraft. Samtidig har kravene som stilles til jobbsøkere blitt skjerpet.
- Kompetansekravene er blitt veldig skjerpet. Arbeidsmarkedet har blitt mer spesialisert og mer profesjonalisert.
Lund mener derfor at arbeidsmarkedet, til tross for en bedring i økonomien, er tøffere i dag enn da hun studerte. Å ha arbeidserfaring fra sommerjobb eller fra jobb ved siden av studiet, kan derfor ha positiv betydning når du skal søke på jobb etter endt studium.
Selv om arbeidserfaring er viktig understreker Lund også viktigheten av å finne en balanse mellom studier og jobb slik at jobben ikke hindrer deg i å fullføre studiet.
- Det er et problem for mange, at de på grunn av finansiering av studietiden, ender med å måtte arbeide så mye at det går utover studiene. Da bikker det feil vei. Man må få lov til å være student og ha hovedfokus på studiene.
LES OGSÅ: Hvordan få jobb i et stort konsern? Tips fra HR-avdelingen i Orkla
Fem karrieretips
Er du en av dem som sliter med å bestemme deg for hva du egentlig vil med livet? Her er fem tips fra Lund om hva du bør tenke over når du skal finne den rette karriereveien.
1. Studer
Skaff deg en utdanning! Da står du bedre rustet til å møte kompetansekravene som stilles på arbeidsmarkedet.
2. Finn ut hva du har lyst til å jobbe med
Tenk over hvilke interesser har du og hva ønsker du å jobbe med. Å tenke over hva arbeidslivet etterspør er også viktig, men man skal ikke reflektere for mye over dette. Det viktigste du kan tenke på er HVEM du vil være, mer enn akkurat HVA du vil bli. Én type kompetanse kan gi mange typer jobber, og én jobb kan kreve mange typer kompetanser.
3. Kjenn dine styrker
Vær klar over dine egne styrker og fortrinn. Hva er du god på? Enten du er flink til å lede og organisere andre, er disiplinert eller er av den åpne og kreative typen, er det viktig å være bevisst på hvem du er for å kunne bruke dine styrker som et fortrinn når du skal ut i arbeidslivet.
4. Utvid dine horisonter
Lær deg flere språk, og få mer kunnskaper om andre kulturer. Vi er i ferd med å bli en veldig global verden. Arbeidsmarkedet trenger derfor folk som kan flere språk og som har kulturforståelse. Gjennom å oppsøke nye kulturer lærer du også mye om deg selv. Når du blir tatt ut av ditt vante miljø må du ta sterkere stilling til hvem du er og hva du står for.
5. Vær engasjert
Engasjer deg i studietiden, og tilegn deg kunnskap som trengs i samfunnet. Ikke bare les pensumbøkene for å kunne fullføre en eksamen. Tenk over hva det du lærer egentlig betyr, og hvordan det henger sammen med det som skjer der ute i den store verden.
(Kilder: nho.no, hegnar.no)