(KarriereStart.no):
På karrieredagen for økonomi- og ledelsestudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus, hadde en rekke bedrifter stilt opp for å møte studentene, og for å gi dem et innblikk i hva de kan forvente å møte i det fremtidige arbeidslivet. StudentTorget tok seg en rundtur i lokalet for å prate litt med både arbeidsgivere fremtidige arbeidstakere.
Det er et mylder av bedrifter og studenter. Det deles ut gratis kaffe, kaker og penner fra ulike stands for å ønske studenter så velkommen som overhodet mulig. Det er med andre ord en stor happening. Men hva er det bedriftene egentlig ser etter, og hva er deres hovedmål ved messen?
- Spør om annet enn kaffe
Vi kommer i prat med Liljan Jess som representerer revisjonsselskapet BDO, som har en rådgivningsavdeling, granskningsavdeling og en foredragsserviceavdeling.
- Det er viktig at du er omgjengelig, at du er ålreit å snakke med og at du har relevante spørsmål. At du er interessert i det vi driver med er et godt utgangspunkt, forteller Jess.
- Om man bruker stand som en arena, er det veldig bra og snakke om selve jobben. Ikke bare starte med å få ting som kaffe og så videre. Få en introduksjon og still litt spørsmål. Vis oppriktig interesse, råder hun.
Jess forklarer videre at stands er BDOs hovedarena for rekruttering, men at det like mye er en plattform for PR til de som enda ikke er aktuelle søkere. Studentene er også hovedsakelig de som søker jobb i bedriften.
- Studentene blir klar over at vi finnes, får informasjon om oss og vi kan bygge opp et forhold over flere år. Det er flere kandidater vi får en hyggelig tone med, de kan bli litt indoktrinerte fra starten, sier Jess.
LES OGSÅ: Nyutdannet på arbeidsmarkedet - Lønn vs erfaring
Trening gjennom speedintervjuer
Bemanningsforetaket Academic Work stilte med en stand hvor de tilbød speedintervjuer for studentene, som skulle være til hjelp i fremtidige intervjusituasjoner. Til forskjell fra en del andre i bransjen baserer Academic Work seg på nettopp studenter.
- Studenter er vår nisje, bekrefter Academic Work-medarbeider Trine Bergstad.
- Speedintervjuene skal lære studentene lure knep. Hva de burde si og hvordan de burde vinkle ting. Stille spørsmål, bli intervjuet og gi dem erfaring med dette. Også hva økonomistillinger spesifikt forsøker å utlyse, forteller hun.
Det er da interessant å høre hva hun tenker er viktigst i en intervjusituasjon.
- Jeg er av den formening om at utstråling har mye å si. Dette fordi man i dagens samfunn opptrer veldig mye mer globalt og nasjonalt, man har mye mer samarbeid med kunder. Veldig mye er kunderelasjoner. Det å kunne kommunisere med andre mennesker er et must hvis man skal legge ned avtaler. Alt handler rett og slett om avtaler og kommunikasjon. Er man ikke flink til å kommunisere, kommer man ikke så veldig langt med å få kontakt med andre mennesker, mener Bergstad.
LES OGSÅ: Ikke ta skylda på jobb
Sikker på en god jobb
Det ser dermed ut som mange bedrifter fokuserer på kjemi, utstråling og omgjengelighet i forhold til ansettelse. Hva tenker økonomi og ledelsesstudentene om mulighetene på messen?
Ingvild Sagevik (19) studerer økonomi og administrasjon på 2. året av bachelorgraden sin. Hun er med i Næringslivsutvalget, og er med på å arrangere karrieredagene. Hun synes en del bedrifter ser veldig interessante ut. Hun kunne godt tenke seg å både jobbe i- og sjekke ut flere av dem.
- Jeg tror generelt å få seg jobb etter studiene skal gå veldig fint. For å komme inn i en av de litt store bedriftene trenger du en mastergrad. Jeg tror også at med en bachelor i økonomi og administrasjon får man seg veldig greit en jobb. Drømmejobben får du nok om du har mastergrad og erfaring, sier hun.
Ingvild tror imidlertid karakterer har mye å si, og at man ikke kommer inn på jobbintervju med et dårlig karaktersnitt. Skal man kompensere for et dårlig snitt, er det viktig å kunne vise til andre ting, som for eksempel å ha vært med i et utvalg, antar hun.
Isabelle Tomren (22), som studerer master i økonomi og administrasjon, bruker standene for å se hvilke muligheter hun har. Det er enda to år til hun er ferdig, så foreløpig ser hun ikke etter noe konkret yrke.
- Det er behagelig å bare studere og se hvilke muligheter jeg har. Kanskje jeg finner noe som jeg synes er veldig interessant. Det er også veldig interessant å snakke med bedriftene og finne ut hva de ser etter, hvor jeg kan søke, og hvor man kan jobbe, sier hun.
Hun er i likhet med Isabelle sikker på å ende opp med en god jobb.
- Det er en grunn til at jeg valgte akkurat dette studiet. Master i økonomi og administrasjon er ganske generelt, det er da mye lettere å få seg en jobb samtidig som man kan spesialisere seg, avslutter Isabelle.
LES OGSÅ: Gründeres største frykter: Slik takler du dem
- Verden er ikke så firkantet
Hele messen føles nesten som en feststemning. I kantinen der det deles ut gratis pizza og brus, er det ikke overraskende stappfullt. I hjørnet sitter de tre studiekameratene Espen Johnsen, Kasper Martinsen og Rasmus Kjellek. De to førstnevnte studerer revisjon andre år, mens Rasmus studerer økonomi.
- Det er absolutt mye interessant her, sier Kasper. Det var først og fremst et spennende foredrag i starten her, også er det mange aktuelle arbeidsgivere som står der ute. Kanskje spesielt for de som går revisjon. Absolutt konkrete ting det går an å søke på, mener han.
Espen på sin side føler det ikke er så mye som skiller bedriftene fra hverandre, men at de har forskjellige rekrutteringsmåter. Rasmus fra økonomi, syntes det var spennende å møte noen av arbeidsgiverne som har vært akkurat der de er nå, og hvordan de kom seg ut i arbeidslivet.
De tre studentene håper å kunne få sjansen i et av de større selskapene, hvor man eventuelt kan få stipend til en mastergrad. Å jobbe samtidig som man studerer er dermed en foreløpig drøm. Kasper forteller at spesielt mange av revisjonsselskapene tilbyr nettopp dette, og at de tar inn en viss andel bachelorstudenter.
På spørsmål om karakterkrav i forhold til personlige egenskaper, svarer Kasper nøkternt.
- Det vil alltid være et visst karakterkrav, men verden er ikke så firkantet. Det går jo mye på trynefaktor. Det er uansett fint å ha karakterene i bånd. For å skille seg ut er det kanskje andre ting som kreves. Det er jo mye hva man gjør det til selv.