(KarriereStart.no):

Denne uken gikk JenteCamp 2014 av stabelen ved Handelshøyskolen BI i Oslo. 40 kvinnelige studenter hadde samlet seg for å få et innblikk inn i de «mannsdominerte» bransjene og for å få vite hvorfor de ikke skal være redde for å søke seg dit.


Finansminister Siv Jensen og oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, holdt foredrag om hvordan deres første møte med «gutteklubben» var, og hvordan bransjen har blitt bedre tilrettelagt for kvinner. Begge foredragsholderne var tydelige på at kvinner ikke har noe å frykte hvis de skulle ønske seg en jobb innenfor deres bransje.


- Skal man søke jobb i såkalte mannsdominerte miljøer? Hvorfor ikke det? Hvis det er en arena, arbeidsplass eller organisasjon som måtte inspirere deg og har den perfekte arbeidsoppgaven, hvorfor skal man da ikke gå for den? spør Siv til jentene i salen.

Kvinner er mer synlige

FÅ KVINNELIGE FINANSMINISTRE: Siv Jensen er den
andre kvinnen i Norge til å bli finansminister.
(Foto: Bo H. Slettjord).

Det var en engasjert forsamling som spurte mange gode spørsmål til de to foredragsholderne, blant annet om hvordan de opplevde mannskulturen i bransjen da de startet.



- Jeg synes JenteCamp er et utrolig bra initiativ. Kanskje fordi det kan bidra til å legge noen myter på bordet som det er grunnlag for å diskutere litt igjennom, og for å utfordre litt demoner i seg selv, forteller Jensen.


Thina Saltvedt jobber i dag som mikrooljeanalytiker i Nordea, og arbeider i et meglerhus. Hun påpekte at media og spesielt filmbransjen, er med på å holde liv i mytene om at finansverdenen er en kvinnefiendtlig bransje.


- Det er ikke lenger en macho-kultur i meglerbransjen, ikke slikt som i de viser i Wall Street filmene, forteller hun.

LES OGSÅ: Hvordan leve av yrket kunster

Foregangskvinne

Saltvedt tror at mangelen på kvinner i slike bransjer i dag kommer av at de setter for lite krav til seg selv og ikke er flinke nok til å skryte av sine ferdigheter. Da Saltvedt først startet å jobbe i Norges Bank fant hun fort ut at ved å holde seg nøytral, gikk hun glipp av både de spennende arbeidsoppgavene i bedriften og de høye lønningene.



- Jeg tror mye av det for min del var det at jeg ikke turte å tro nok på meg selv. Jeg stolte ikke nok på mine egne kunnskaper, selv om jeg visste at jeg hadde den høyeste utdanningen og var minst like flink som de andre, forteller Saltvedt.


Hun har 11 års utdanning fra økonomi og finans, i tillegg en doktorgrad – en utdanning som slår de fleste innenfor hennes bransje. Det var først da hun turte å ta aktiv del i debatten på arbeidsplassen, at karrieren hennes virkelig satte fart.


- Da de skjønte at de ikke kom til å bli kvitt meg, begynte de endelig å høre på meg også. Og fant ut at det var ganske fornuftig i det jeg stod og sa. Også har man bygget seg opp en respekt hos mennene, forklarer hun

LES OGSÅ: 6 verdifulle erfaringer du får av å spille dataspill

- Alle kvinner har bein i nesa 

Siv og Thinas tips til hvordan og hvorfor kvinner skal søke seg til bransjen:

  • Skryt av deg selv
  • Ta flere sjanser
  • Se ikke på ditt kjønn som en hindring men som en fordel
  • Tren på å kommunisere slik at det du skal si kommer tydeligere frem
  • Man trenger ikke kunne alt, fordi man lærer mens man går.
  • Det er ingenting som kommer av seg selv. Man må faktisk jobbe ganske hardt for å nå noe, det er universelt og det gjelder alle, både kvinner og menn.
  • Venn deg til å stikke hodet opp og ta del i debattene
  • Ta sjansen på å bevege deg utenfor din egen komfortsone.

Siv Jensen opplevde også et par startproblemer i begynnelsen av sin karriere, og skjønte fort at man måtte ta tak og svømme for å overleve. Men hun påpeker fort at det gikk mest ut på at hun var ny og uerfaren, og ikke så mye fordi hun var kvinne. Men, det var spesielt da Carl I. Hagen gikk av som partileder i FrP at hun opplevde skepsis hos opposisjonen og partifeller.


- Også var det mange som hadde sagt at det var litt store sko å fylle for Siv Jensen, og det var det bare å møte med å si; «Jeg har ikke så store føtter, men til gjengjeld så bruker jeg spissere sko med høyere hæler.», forteller Siv til høy latter fra salen.


Jensen påpeker at hun valgte trossalt bransjen hun er i frivillig, og syntes ikke det var så altfor skummelt å begynne i finanskomiteen på 90-tallet sammen med et flertall menn. Noen av jentene i salen spør om hun alltid har hatt så mye bein i nesa?


- Nei, jeg tror at alle kvinner har bein i nesa, jeg tror bare man må kjenne på det først. Alle har det, forteller hun.


Hun forteller at spesielt pressen ofte spør henne om hvordan hun klarer å jobbe med så mange menn rundt seg.


- Da pleier jeg å svare at det er jo kjempegøy, fordi jeg er jo singel!

LES OGSÅ: Tips til deg som skal bli selvstendig næringsdrivende

Kvinner har noen fordeler

Thina Saltvedt ble i år kåret til en av verdens beste oljeanalytikere av finansavisen Bloomberg. Hun mener at det å være en av få kvinner i hennes bransje, både i Norge og på verdensbasis, gir henne og jobben fordeler.



- Man får mye større oppmerksomhet og masse plass i media, og man får lettere innpass hos kunden. Det å kunne bruke den fordelen at man skiller seg ut, det har gitt noen innpass, forteller hun.


Jensen forteller at kvinner ofte er flinkere til å gjøre flere ting på en gang enn det menn er, og at det er noe hun pleier å dra fordeler av.


- Så hvis han sitter med nesa nedi en sms, det er da jeg bør ta frem de kjipe spørsmålene. Fordi da svarer han ja, også husker han ikke det etterpå, sier Siv lattermildt om hvor lett hun kan få en av sine statssekretærer til å ta en avgjørelse.


Både Saltvedt og Jensen mener det ikke er noe vits i å prøve å være en av gutta, men heller være seg selv. Begge kvinnene foretrekker kjoler og høye hæler fremfor maskuline og nøytrale plagg, og mener det er viktig å vise frem at det er lov å være feminin i deres bransje.


- Man må tørre å være dame. Og de jeg faktisk har fått mest skryt av, det er faktisk kvinnene. Jeg møter folk på gata som sier «Du, jeg synes det er så tøft at du tør å stå frem som dame i den verden». Det er kjempegøy og det gir en masse motivasjon, forteller Saltvedt.

LES OGSÅ: Lars Aarønæs om sine 35 år som frilansjournalist og redaktør

Kunnskap er viktigst

Det er ikke kjønnskvotering som er årsaken til at de to kvinnene har kommet dit de er i dag, men fordi de er kompetente til å gjøre arbeidet. Både Saltvedt og Jensen er skeptiske til kvoteringssystemet, og Jensen påpeker at hun ikke ble finansminister fordi det var mangel på kvinner i Finansdepartementet.


- I den regjeringen som sitter nå, er det ingen som er kjønnskvotert. Alle de kvinnelig og mannlige statsrådene er der fordi de ble vurdert som de beste.


Jensen utdyper at kvoteringsystemet kan virke både mot sin hensikt og til tider diskriminerende.


- Fordi for meg, og dette er min mening, opplever jeg det som diskriminerende. Jeg opplever at man trenger særskilt lovgivning eller særskilt vern fordi man er kvinne, og det er jeg ikke med på. Jeg tror at vi klarer oss helt fint hvis vi bare ville, men vi må ville det selv.


I løpet av sitt arbeid, har Jensen vært mye rundt på besøk hos ulike industribedrifter og bekrefter at de ønsker kvinner velkomne.


- Det legges jo veldig til rette. Jeg har besøkt ganske mange interessante industribedrifter hvor det er et litt typisk mannsdominert yrke og utdanning bak, hvor det tradisjonelt sett bare er menn. Hvor man hører at de er veldig stolte av å vise at de har klart å rekruttere kvinner, og som har tatt den utdanningen, sier Jensen.


Jensen forteller videre at likeverd er viktigere i 2014 enn likestilling. Hun mener likestillingskampen har kommet langt på vei, men påpeker at det er media som er med på å lage myter om at det ikke er det.


- Sammenlign to intervjuer; ett med Jens Stoltenberg og ett med meg. De spør ikke han om han har tatt manikyr eller om han har vært på shopping, men det spør de meg om, påpeker hun.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger