(KarriereStart):

Siden en stor andel stillinger aldri blir utlyst er det viktig å ha et godt nettverk når man skal ut på jobbjakt. I BIs arbeidsmarkedsundersøkelse fra 2013 svarte hele 12,1 prosent av studentene at de fikk jobb gjennom sitt personlige nettverk.

 

Edgar Valdmanis, rådgiver i eget firma og tidligere markedsdirektør i Den Norske Dataforening, har skrevet boken ”How to Network Better”. Her kommer han med praktiske tips til hvordan du best kan bygge nettverk på konferanser og andre sosiale tilstelninger, og på sosiale medier, deriblant LinkedIn, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

 

Valdmanis trekker frem syv vanlige feil du bør unngå når du er på et event og ønsker å knytte nye kontakter:

 

1. Ikke kom for sent

Kommer du sent, risikerer du at de andre deltakerne allerede står sammen i små grupper og prater. For mange kan det være vanskelig å komme inn i en allerede etablert gruppe, mener Valdmanis. Hans tips er derfor å komme tidlig slik at du kan få god oversikt over lokalet og hvem som er tilstede.

 

2. Å glemme å sjekke hvem som kommer

Hvis arrangementet du skal på har en deltakerliste, råder Valdmanis deg til å se nøye igjennom denne. Kanskje inneholder den en potensiell arbeidsgiver? I slike settinger holder personer ofte ”guarden” nede, noe som gjør det litt lettere å ta kontakt enn når du for eksempel tar kontakt på telefonen.


 

3. Å plassere navnskiltet feil

Mange setter navnskiltet nede ved brystlommen på venstre side. Dette er feil, ifølge Valdmanis. Et navnskilt bør plasseres høyt oppe på høyre side. Dette fordi blikket til personen som hilser på deg vil trekkes naturlig mot din høyre side.    

LES OGSÅ: 12 ting suksessfulle mennesker gjør før frokost

 

4. Å sitte sammen med en du allerede kjenner

Nettverksbygging handler om å bli kjent med NYE mennesker!

LES OGSÅ: Hva gjør du når alle stillinger krever arbeidserfaring?

 

5. Å glemme å følge opp nye kontakter

Når du har opprettet en ny kontakt er det lurt å følge opp det første møtet med for eksempel en lunsjavtale. Husk også å legge vedkommende til på sosiale medier.

LES OGSÅ: Human Resources Manager Ingrid Endresen Thorseth i Havyard Group

 

6. Å la visittkortene ligge igjen hjemme

Visittkort kan virke litt avleggs i 2014, men i følge Valdmanis fungerer disse fremdeles best. Hans tips er å ta med mange, slik at du ikke står i fare for å gå tom.

LES OGSÅ: Permittert? Dette er rettighetene dine

 

7. Ikke vær for selvsentrert

Unngå å prate for mye om deg selv. Vis at du er interessert i dem du møter og grip de mulighetene som er rett foran deg, oppfordrer Valdmanis.


 

(Kilde: tu.no)

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger