(KarriereStart.no):

Flere av disse ble kalt vidunderbarn, og ikke uten grunn. De har alle skapt et merkevare som har gjort dem både kjent men også til noen av verdens rikeste mennesker. Dette er entreprenørgeniene som skjøt gullfuglen i ung alder.

Petter Stordalen (hotellkonge)

Petter Stordalen startet sin karriere som jordbærselger på torget i Porsgrunn og var sønn av en butikkeier. Butikk var ikke hans interesse, og heller ikke skolen. I en alder av 24 var han Norges yngste senterleder. Som 30-åring kjøpte han Steen og Strøm og begynte med hotellvirksomhet fire år senere. I dag er Stordalen en av landets rikeste menn, med en formue på 9,3 milliarder kroner og eier av hotellkjeden Nordic Choice Hotels. Hotellkjeden ekspanderer stadig til nye land og Stordalen har vunnet en rekke priser i godt entreprenørskap for å drive miljøvennlige og bærekraftige hoteller. I tillegg er han kjent for å være landets beste party-arrangør, og har de mest fornøyde ansatte. Stordalen har alltid vært raus med å rose sine ansatte for sin suksess.- Det finnes 5.000 mennesker i Nordic Choice som er flinkere på hotell enn meg, men jeg er en jævel på å lage fest, sier han.

LES OGSÅ: Stordalen og hvordan han startet sin karriere

Mark Zuckerberg (Facebook-gründer)

Grunnla Facebook i 2004 mens han studerte ved Harvard University. Zuckerberg ønsket å skape en sosial nettjeneste hvor mennesker kunne holde kontakten med hverandre. Facebook var i startfasen bare tilgjengelig for studenter ved universitetene i USA, men i 2006 åpnet Facebook opp tjenesten til alle og har i dag over 600 millioner brukere. Mark Zuckerberg ble milliardær allerede i en alder av 23 år, og er ansvarlig for over 6000 ansatte i avdelinger over hele verden. 


Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge

Kjell Inge Røkke (fisker og industrimagnat)

Røkke startet sin karriere på en fisketråler i Alaska da han var 16 år. Forretningskarrieren startet da han kjøpte sin egen fisketråler som 24-åring. Derfra bygget han opp en global virksomhet innen fiskeindenustri. Røkke brukte senere sitt fiskefirma til å kjøpe seg inn i Aker, som i dag er Aker Solutions. Kjell Inge Røkke er i dag en av landets rikeste med en formue på 9 milliarder kroner.

Steve Jobs (Apple)

Jobs var en entreprenør og mannen bak Apple Inc. Som 21-åring grunnla han i 1976 firmaet Apple Computer Company sammen med kameraten Steve Wozniak. Navnet ble bestemt etter at Steve hadde tilbrakt sommeren med å plukke epler. Deres første produkt var en datamaskin som skulle være brukervennlig for alle. Da Steve Jobs døde av kreft i 2011 som 56-åring, hadde han skapt et verdenskjent merkevare med produkter som iPhone, iPad, iMac og eierskap i filmgigaten Dreamworks.

LES OGSÅ: Ricky Gervais og veien til suksess

Moods of Norway (klesprodusent)

Klesmerket Moods of Norway ble skapt av trioen Peder Børresen, Simen Staalnacke og Stefan Dahlquist i Stryn, 2003. Ideen kom til dem mens de studerte i utlandet. Mottoet deres er "Happy Clothes for Happy People.", og merket er kjent for å mikse fargerikt design og mønster.

Moods of Norway har nå butikker i mange land rundt om i verden, og åpnet sin største butikk i USA våren 2009. Merket var offisiell designer for Norges olympiske tropp under OL i Sotchi 2014. Tallet "246.619" er gjemt i merkelappen på alle deres klær og symboliserer hvor mange traktorer som finnes i Norge.


Bill Gates (Microsoft)

Forretningsmagnat, filantrop, investor og dataprogrammerer Bill Gates er mest kjent for å ha grunnlagt Microsoft i 1976 som 21-åring, sammen med Paul Allen. Senere for å ha utviklet den første datamaskinen for hjemmebruk sammen med IBM i 1980, og software-programmet Microsoft Windows i 1985. Selv om han gikk av som sjef for Microsoft for et par år siden for å drive med veldedighet,  er Bill Gates fortsatt verdens rikeste mann med en formue på 77,2 milliarder dollar.

Stein-Erik Hagen (Rimi)

"Rimi-Hagen" kom fra en familie med kjøpmenn og grunnla sammen med sin far butikkjeden Rimi (da kalt Rimi 500)  i 1977, da han var 21 år. I dag er han en av landets rikeste med en formue på 24 milliarder kroner. Han har også en sjefsrolle i Orkla og eierskap i Steen & Strøm, Jernia og Komplett. Etter at han fikk konstatert prostatakreft har han donert mye penger til kreftforskning og medisinsk utstyr. 

Håkon Bertheussen (Wordfeud)

Han er dataingeniøren som i løpet av en sommerferie utviklet den populære spillappen Wordfeud. Spillet ligner på scrabble, et ordspill der man skal sette sammen setninger med et sett bokstaver. Bertheussen var 28 år og student på NTNU da han utviklet applikasjonen til iPhone- og Androidbrukere. I fjor høst var det regnet ut at han hadde tjent i underkant av 30 millioner kroner på Wordfeud, og hele 9 av 10 kroner gikk inn som overskudd.

Inger Ellen Nicolaisen (Nikita Hair)

Inger ble mamma for første gang da hun var 15 år og droppet ut av skolen. I en alder av 16 år startet hun sin egen butikk for barneklær, og som 26-åring grunnla hun sammen med sin mann frisørkjeden Nikita Hair, Nordens største frisørkonsern.  Selskapet har i dag 130 salonger i Norge og Sverige, med rundt 600 ansatte.

Coco Chanel (designer)

Franske "Coco" Gabrielle Bonheur Chanel startet som klesdesigner og utviklet på kort tid sin eget merkevare Chanel i 1909, da hun var 26 år gammel. Etter å ha mottatt god respons i hjemlandet, ble hun oppdaget av filmprodusenten Samuel Goldwyn, som tilbød henne en kontrakt på en million dollar for å designe klær til filmene han lagde. Coco Chanel skapte et designimperium med smykker, klær og parfyme, hvor Chanel No. 5 fortsatt er en av verdens mest elskede parfymer. Coco Chanel døde i 1971 i en alder av 87 år.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger