(KarriereStart.no): 

Før var ordet leder synonymt med eldre personer som kunne vise til mange års erfaring og gode forretningsresultater. For å kapre en posisjon med «leder» i tittelen måtte man bruke år på å kare seg oppover karrierestigen. Slik er det heldigvis ikke lenger. 

I sin faste spalte om lederskap på det amerikanske nettstedet businessinsider.com, skriver James Rosebush, sjefen for GrowthStrategy.us, at de økonomiske kostnadene ved å ikke slippe unge mennesker til som ledere har vært betydelige. Å holde unge mennesker unna lederposisjoner hindrer både innovasjon og produktivitet. Rosebush mener at ekte lederskap ikke kjenner noen alder. Ledere er personer i alle aldre som får ting gjort. De er personer som fanger oppmerksomheten din, er overbevisende, tar initiativ og går foran med et godt eksempel. 

Her er Rosebushs’ tips til hvordan du i ung alder kan utmerke deg som en god lederkandidat.

LES OGSÅ: Slik avslutter du jobbintervjuet - om du tør  


1. Mobiliser en gruppe av jevnaldrende til å utrette noe bra 

Å undervise barn i lesing og matematikk, eller hjelpe til med å danne en komité for å finansiere byggingen av brønner i Afrika, er begge gode ideer. En del barn og unge gjør disse tingene i løpet av grunnskolen og opp gjennom studietiden. Rosebushs’ råd er imidlertid å komme opp med din egen gode idé. Det du gjør vil bli lagt merke til. Du vil få respekt for det og samtidig lære mye.


 

2. Skaff deg en mentor 

Finn en person som er smartere enn deg og be han eller hun om å være din personlige coach og profesjonelle rådgiver. Her handler det om å sikte høyt. Spør noen du tror er uoppnåelig, kanskje til og med utilnærmelig. Det kan jo hende at du blir overrasket med et positivt svar. Når du har funnet mentoren din, må du utnytte denne ressursen til det fulle. Forsøk å speile din mentors gode oppførsel og suksess, og be han eller hun om å dele sin livsvisdom med deg.

 

3. Ha drømmer!

Ledere er som oftest drømmere. De forestiller seg ting slik de burde være og følger drømmene sine. Ungdomstiden er en egnet tid for å drømme mye, men du må også handle og være villig til å feile ettersom drømmer ikke alltid viser seg å være pålitelige forretningsstrategier. Dette er noe av moroa, mener Rosebush.


Fordelen med å være ung er at det ikke er like skummelt å ta sjanser siden folk gjerne ikke har like store forventninger til en ung person. Blir du leder i ung alder, har du dessuten enda flere år med produktivitet foran deg hvor du kan dra nytte av din ungdommelige energi og ta denne med deg videre i årene som følger. 


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger  

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger