(KarriereStart.no): 

Marius Borgen Andersen er jockeylærling hos galopptrener Wido Neuroth. Til daglig jobber han i stallen på Øvrevoll i Bærum sammen med flere andre jockeyer. Her trener han fem hester om dagen. 

- Det er en tøff jobb og veldig hardt fysisk. Det krever mye jobb for å bli en god jockey, men når det går bra og man vinner løp, er det den beste jobben i verden, sier jockeylærlingen. 

 

Mye reising

Å være profesjonell jockey innebærer at man er rytter i galoppløp for ulike hesteeiere. I løpet av sesongen, som i Norge foregår i sommerhalvåret, blir det mye reising på jockeytalentet. På en vanlig løpsdag rir Marius gjerne flere løp. 

- Du er egentlig piloten i et stort team bak en hest. Du må bli kjent med hesten, men det er også viktig å ha et godt forhold til eierne og trenerne. Det er viktig å være flink til å snakke for seg, forteller Marius. 

Skal man bli profesjonell jockey er man nødt til å satse alt, og 18-åringen har måttet ofre mye etter at han ble lærling. 

- Jeg har måttet ofre fritid og venner. Noen ganger tenker man at det er verdt det, særlig når det går bra. Andre ganger, når det ikke går så bra, tenker man «vet ikke om jeg har så lyst til å drive med det her», men som regel er det verdt det, forteller han. 


Også videregående måtte vike for jockeydrømmen. Arbeidsdagene til en jockeylærling er nemlig så lange og krevende at det ikke var mulig for Marius å kombinere det med videre skolegang. 

- Foreldrene mine var litt skeptiske i begynnelsen, men når de så hvor mye jeg ville det og at det gikk bra, ble det mer og mer ok for dem at jeg valgte å gjøre som jeg gjorde. 

LES OGSÅ: Fem hacks for deg som vil lande din første jobb i tech verdenen

 

Vekten det tøffeste

Etter å ha fullført en lærlingperiode på normalt tre år, er Marius kvalifisert som profesjonell jockey. 

18-åringen beskriver det å holde vekten som den aller største utfordringen ved yrket. Til vanlig veier Marius mellom 56 og 57 kilo. Denne vekten er han nødt til å holde for å kunne ri store løp. 

Jockeytalentet drives av tanken på å vinne løp og har store planer for fremtiden. 


- Om ti år er jeg profesjonell jockey, ettertraktet, rir i store løp og gjør det bra, spår Marius. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger