(KarriereStart.no): 

Etter å ha jobbet mange år som ingeniør og leder i it-bransjen, var Yngvar Gregersen klar for nye eventyr. I 2003 startet han firmaet Barnas dag og tok fatt på karrieren som profesjonell klovn.  

Årsaken til det originale karriereskifte var manglende motivasjon. Da dotcom-bobla sprakk tidlig på 2000-tallet sto it-bransjen overfor store omstillinger. Penger ble flyttet på, eierskap endret seg og mange mistet jobben. Gregersen måtte selv fortelle mange av sine kolleger at de måtte gå. 

- Jeg mistet litt av motivasjonen, og jeg er et sånt menneske som må være engasjert i det jeg gjør, hvis ikke blir jeg totalt uinteressert. Jeg kjente at det ikke var gøy lenger, forteller han. 

Etter en tøff periode på jobb brukte han ferien sin til å lage en ordentlig forretningsplan. Da falt ting på plass. 

- Da jeg kom tilbake etter ferien, leverte jeg oppsigelsen min og sa: «Nå skal jeg bli klovn på heltid». 

Kollegene trodde han var gal, men Gregersen har ikke angret på valget. 

- Det jeg gjør nå er veldig lystbetont. Det handler om å skape glede, og det man får tilbake er smil og latter. Det er faktisk mye verdt, sier klovnen. 

 

Har alltid likt å underholde

I dag består Gregersens hverdag av å underholde barnehagebarn og spre glede i bursdagsselskaper. Han eier 30 hoppeslott, tolv slush-maskiner og stortrives i klovnekostymet, men han tar ikke med seg jobben hjem. 

- Jeg er definitivt ikke noen klovn hjemme, sier Gregersen. 

Etter en liten tenkepause tilføyer han: 

- Men jeg var nok det før. 

Som barn forsøkte han hele tiden å fremkalle latter hos de rundt seg. 

- På barneskolen pugget jeg vitser og sånne ting. Søkte etter nye innfallsvinkler for å få folk til å le. Jeg hadde stor glede av det. Så jeg var nok mer naturlig klovn som barn, forteller Gregersen.   

 

Aldri syk

Å starte for seg selv var litt skummelt, innrømmer den tidligere ingeniøren. 

- Du har bestemt deg for å stupe fra ti-meteren og så er du litt usikker på hvor mye vann det egentlig er i bassenget. Det er sånn det er å starte for seg selv, forteller han. 

Selv om Gregersen synes livet som klovn er veldig givende, kan det også til tider være stressende.
 

- Du kan jo prøve å komme for sent til en barnebursdag hvor prinsessen forventer underholdning nu! ler han. 

Som gründer av en liten bedrift kan han heller aldri ta seg en rolig dag på sofaen på grunn av sykdom.
 

- Når bedriften er så liten kan du aldri være syk, så jeg er aldri syk. Det er kun et spørsmål om hvor mange Paracet du har i skapet. Det er bare å stå på, sier han. 

I tillegg til Gregersen, som er daglig leder, består Barnas dag av to faste medarbeidere og mange personer som jobber på time- og honorarbasis. I 2013 leverte selskapet underholdning til over 1000 arrangementer. 

Slikt blir det selvsagt en del papir- og administrasjonsarbeid av, men Gregersen lar ikke dette gå utover hans virke som klovn. 

- Jeg tror det er kjempeviktig at jeg er ute og kjenner det på pulsen selv, så jeg jobber mye som klovn og har ikke tenkt til å gi meg med det. Da trapper jeg heller ned andre ting i virksomheten sånn at jeg kan fortsette med det, for det gir meg så mye, avslutter han. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger