(KarriereStart.no):
Du har brukt ett, tre, kanskje seks år på å forberede deg til dette, og det er absolutt ikke tid for å slappe av ennå.
Når du velger din første arbeidsgiver etter studiene, bør du selvfølgelig sørge for at arbeidsoppgavene du får er relevante i forhold hva du har studert og hva du vil bruke resten av karrieren din til.
Men den første jobben du tar bør også gjenspeile personligheten din for at du skal få mest mulig utbytte av den.
Har bedriften samme verdier som deg?
Hvor glad er du i å ta sjanser? Blir du stressa av konkurranse? Vil du ha muligheten til å jobbe i utlandet eller er du av den hjemmekjære typen?
Det er en rekke mer personlige spørsmål du bør stille deg før du bestemmer deg for hvor du vil starte arbeidslivet.
Og spørsmål nummer én: kan du identifisere deg med bedriften?
– Det er viktig at du kan identifisere deg med det bedriften står for, sier karriereveileder Trude Kvammen Ekker, som er karriereveileder i Smart Studie- og Karrierevalg.
For gjør du ikke det kan du risikere å gå på en smell.
– Det vil kanskje fungere en kort stund, men så tror jeg de fleste vil føle at de går på akkord med seg selv. Det skal man være på vakt for. Det er dårlig for jobbhelsa, advarer hun.
Hvilken bedriftskultur trives du i?
Hva tenker du om å totalt skifte klesstil når du begynner å jobbe? Eller å bare jobbe med folk som er 20 år eldre enn deg? Hvor viktig er det at du får utfolde deg kreativt og kanskje prøve og feile litt?
Det er stor forskjell på miljø og kultur innad i forskjellige bedrifter. Dette kan påvirke hvilke kvaliteter de ser etter hos deg som arbeidstaker, så vel som at det har mye å si for din trivsel på arbeidsplassen, både sosialt og faglig.
– Før du søker din første jobb bør du gjøre research på kulturen på arbeidsplassene du vurderer å søke hos, råder Ekker.
Google bedriften, les årsmeldinger, og kjenner du noen som kjenner noen som jobber der, grip tak i dem.
– Det som kan være fint er å orientere seg mot alumniorganisasjoner. Der er det veldig mange nyutdannede som er i sine første jobber. Se om du kan få tak i noen der med ganske lik bakgrunn som deg, og ring og spør. Hvordan er arbeidskulturen? Er det mye overtid? Mye spisse albuer og konkurranse? Hvordan er takhøyden? Sørg for at kulturen spiller på lag med din personlighet.
Stor eller liten bedrift?
Når du spør deg om du vil jobbe i en stor eller en mindre bedrift, stiller du samtidig spørsmål om mulighetene for å klatre internt i bedriften er viktig, hvor nær du vil jobbe de øverste sjefene dine og om det er viktig for deg å få mye ansvar tidlig.
Det kan også være et spørsmål om hvorvidt du har bestemt deg for akkurat hva du vil jobbe med. I en større bedrift vil nemlig mulighetene for å kunne bruke spisskompetansen din være mer til stede.
Her vil det være større rom for at du kan gå inn i en fagavdeling og konsentrere deg om et mindre felt. I tillegg er mulighetene for å få delta på kurs og videreutdanning større i en større bedrift.
– Det er også tryggere når det gjelder lønn, pensjon og sånne ting. Dette handler også om verdier og om det å søke trygghet, sier Ekker.
I en mindre bedrift får du derimot gjerne muligheten til å prøve ut og smake på litt av det aller meste.
– Starter du i en liten bedrift, er det en fordel at du er mye tettere på alle prosessene i bedriften, og lærer mer intensivt om bedriftens verdier. Du får gjerne prøvd deg på mye forskjellig på kort tid. På den negative siden ligger det at du ikke nødvendigvis får sjansen til å spesialisere deg like godt.
LES OGSÅ: Bytte jobb eller karriere?
Hvor eventyrlysten er du?
Til tross for at Norge skal være et av landene der regelverket er best tilrettelagt for gründere, har undersøkelser vist at kun 30 prosent av alle nyetablerte bedrifter fortsatt er aktive fem år etter oppstart.
Om du tør å satse på jobb i en bedrift som fremdeles befinner seg et sted i oppstartsfasen har mye å gjøre med hvordan du er som person.
– Det kommer veldig an på verdier og henger sammen med personligheten din. Er du trygghetssøkende av natur, ville jeg ikke satset på en nyoppstarta bedrift. Men er du mer villig til å ta risiko, så vil du ha sjansen til å få være med på et nytt lite eventyr som kan vokse. Du får være med i en gründerfase der du får lært veldig mye på kort tid, sier Ekker.
LES OGSÅ: Gina Englund - Fra bank og finans til fotografering av nyfødte babyer
Hvor viktig er lønna?
Spørsmålet om lønn er uunngåelig, men ofte litt vanskelig. Hvor viktig er lønnen for deg når du skal ut i arbeidslivet? Er en tjukk lommebok viktigere enn spennende og relevante arbeidsoppgaver?
De større, veletablerte bedriftene er altså gjerne tryggere når det gjelder både lønn og andre goder, så det kan være en idé å peile seg i den retningen dersom svaret er ja.
Men du bør likevel huske på at det å bare gå på leting etter de tyngste lønningsposene før du har tilegnet deg erfaring ikke nødvendigvis vil tjene seg i lengden.
– Man skal ikke være for kravstor i starten. Du må gjerne bevise noe før lønna kommer. Om du starter på et normalt nivå, så har du gode sjanser for å stige i lønnsnivå om du gjør en god innsats. Noe jeg gjentar ofte er at lønn kommer basert på motivasjon. Om du går etter jobber med høye lønninger og du ikke er motivert for oppgavene der, vil det falle helt igjennom, sier Ekker.
Start smalt
Ser du på den første jobben som et springbrett, der du kan lære mye, for så å starte den faktiske CV-byggingen etterpå?
Eller er du interessert i å finne en jobb der de interne karrieremulighetene er store?
Hvor viktig er det å ha en anerkjent bedrift på CV-en, vil du gjerne flytte utenlands? Hvor viktig er det med eventuelle utenlandske forbindelser?
– Det er flott om du kommer inn i en bedrift med god standing og godt omdømme. Det vil følge deg positivt på CV-en videre. Så lenge du selv kan identifisere deg med bedriften, legger hun til.
Når du skal velge din første arbeidsplass, bør du først tenke langsiktig og kjenne etter hvor du vil i karrieren din. Den langsiktige tenkingen har mye med motivasjon og interesser å gjøre.
Hvilke langtidsmål har du, og hvordan når du dem?
– Men så kan det hende man må ha en del delmål underveis og ta det stegvis, sier Ekker.
For det er selvfølgelig ikke sikkert du får drømmejobben med en gang.
Sannsynligvis blir du nødt til å ha litt vidsyn når du prøver å finne frem der ute. Et tips er å være målbevisst i starten, og så søke litt bredere etter hvert.
Ekker legger vekt på viktigheten av å få relevant arbeidserfaring så fort som mulig etter studiene.
– Det aller viktigste er relevansen i jobben. Det er ikke sånn at det trenger å være for alltid. Jeg synes godt man kan tenke at dette er et første steg, men det skal være relevant.
– Samtidig er det sånn at det er få arbeidsgivere som liker at du har hoppet fra jobb til jobb. Så et par-tre år i din første stilling, det er fint å vise til. Det perspektivet bør du ha.
LES OGSÅ: Fem hacks for deg som vil lande din første jobb i tech verdenen
– Vær målrettet og ydmyk
Når du har stilt deg alle disse spørsmålene og funnet den arbeidsplassen du vil starte karrieren din hos, er det bare å komme i gang med den neste, og hakket vanskeligere oppgaven; å faktisk få jobben.
Råd nummer én er å jobbe godt med CV og søknad. Ifølge Ekker er noe de fleste kan jobbe mer med, og som kanskje er desto viktigere når du ikke har arbeidserfaring som er direkte relevant fra før, formuleringen.
Selv om du tenker du står uten erfaring, bør du lete etter elementene i jobbene du har hatt før som kan være relevante likevel.
Har du jobbet i butikk tidligere, og skal søke jobb som HR-medarbeider, legger du vekt på kundehåndtering og relasjonskompetansen du har tilegnet deg gjennom butikkjobben.
– Vis det du har gjort på en sånn måte at det synes relevant.
Ellers er det to nøkkelegenskaper som trollbinder enhver arbeidsgiver:
– Vær målrettet og ydmyk. Det er en ubetalelig kombinasjon for en arbeidsgiver, avslutter Ekker.