(KarriereStart.no):

Enten det er Steve Jobs' ikoniske college-tale eller velmenende råd fra venner, hører vi stadig at man burde jobbe med noe man virkelig elsker. Men er det egentlig så lurt?

 

Flere og flere karriereeksperter konkluderer med at lidenskapsfilosofien faktisk er et svært risikabelt karriereråd. En av dem er den amerikanske karriererådgiveren Annie Favreau, som har lang erfaring med å hjelpe folk med karrierevalget sitt. I et blogginnlegg for karrierenettstedet wetfeet.com skriver hun om hvorfor det er risikabelt å velge karriere kun basert på hva man har lidenskap for. Her er noen av hennes argumenter:

 

Hva er galt med lidenskaps-filosofien?

Det er sant at noen mennesker virkelig har et kall. Det er de som har drømt om å bli musiker, lærer eller politimann siden de kunne snakke, og som ikke kan se for seg et liv uten en slik jobb. Men de representerer et svært lite mindretall av verdens befolkning. For resten av oss vil karriereveien bestå av en rekke oppdagelser. I gjennomsnitt vil vi bytte jobb 11 ganger, og sannsynligvis gjøre noen 180-graders karrierevalg underveis.
 
Fordi vi alltid har hørt at det å følge lidenskapen fører til suksess, kan hele prosessen med å velge den «riktige» karrieren blitt utrolig stressende. Vi er redde for at hvis vi ikke finner en karriere som tilsvarer en sjelevenn, vil vi ikke ha et tilfredsstillende arbeidsliv. Det er en perfekt oppskrift for kronisk tvil og passivitet.


 

SE VIDEO: Slik finner du arbeidsgiveren som passer for deg

 

Forskning er ikke på lidenskapens side

Det er viktig å merke seg at Annie Favreau ikke mener at lidenskap for arbeidet er negativt. Faktisk viser forskning at det å trives i jobben gjør deg mer produktiv og mer vellykket. Men det er forskjell på det å ha lidenskap for jobben, og det å la lidenskapen styre hvilken jobb du skal velge. 
 
Dette støttes også av Cal Newport, forfatter av boken Be So Good They Can’t Ignore You, som påpeker en viktig mangel i teorien om å følge lidenskapen:
 
Forskning viser nemlig at de egenskapene som gjør at folk elsker jobben sin er meget generelle, og er noe man kan kan finne i mange ulike stillinger og bransjer. De inkluderer ting som selvstendighet, en følelse av innflytelse og mestring, kreativitet, respekt og anerkjennelse for evnene dine. Når du innser at disse trekkene har lite å gjøre med å følge en eksisterende lidenskap, og kan dyrkes i mange ulike felt, kan du trygt forlate myten om at det er ett enkelt yrke som venter deg der ute, ifølge Newport.


 

LES OGSÅ: Bør du bytte jobb eller karriere?

 

Finn ut hva som engasjerer deg

Så spørsmålet er heller hva som motiverer deg. Tilsier personligheten din at du trives med mye personlig frihet? Er du en utpreget omsorgsperson? Liker du å jobbe selvstendig eller i team? Trigges du av mestringsfølelse? Vil du se hvilken positiv innvirkning du har på kolleger? Kan du trives foran en PC i åtte timer hver dag?
 
Det å finne ut hva som engasjerer deg krever ikke nødvendigvis timevis av stille ettertanke. Kom deg ut i den virkelige verden for å oppdage hvilke verdier som er viktigst for deg i arbeidslivet. Her er et par eksempler på hvordan du kan lære mer om hva du vil trives med:

  •     Frivillig arbeid
  •     Ta en personlighetstest
  •     Praksisarbeid hos potensielle arbeidsgivere
  •     Jobbe deltid med noe du er nysgjerrig på
  •     Snakk med andre om deres arbeidserfaring
  •     Hospitering
  •     Gjøre omfattende research på nettet

Dette er ikke en komplett liste. Du kan i utgangspunktet gjøre hva som helst som hjelper deg å forstå hvor din personlighet og dine arbeidsønsker krysser hverandre. Når du oppdager yrker som samsvarer med hvem du er, vil du finne muligheter som vil gi deg en meningsfull og positiv karriere.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger