(KarriereStart):

Tiden hvor skomakeren ble ved sin lest, er for lengst over. I Norge har vi nok av jobber til at man ikke lenger frykter trusselen om å få sparken dersom man er den med minst ansiennitet når tidene blir dårlige. Derfor er det helt naturlig å kjenne på ønsket om en forandring med jevne mellomrom, og ikke minst undersøke om gresset er grønnere i andre bransjer.

Men før du velger å bytte jobb eller karriere, er det noen ting du må tenke grundig igjennom. Den australske avisen Herald Sun har publisert denne sjekklisten satt sammen av karriereekspertene i Ask Men:

1. Du mangler kunnskap og erfaring

Hvis du ikke har den nødvendige kompetansen i form av kunnskap og erfaring innen det aktuelle feltet, kan et jobb- eller karriereskifte få et dårlig utfall. Hvis du er heldig blir ansatt av noen som har troen på deg, bør du være forberedt på å gjøre en formidabel innsats for å bevise at du duger. En åpenbar løsning kan være at du etter- eller videreutdanner deg før du begir deg ut på et nytt felt.

2. Du tenker kun på lønn

Hvis penger er eneste motivasjon bak et jobb- eller karrierebytte, er du inne på feil spor. Glem pengene og fokuser på det store bildet. Livskvalitet og trivsel på jobben er tross alt det viktigste når det kommer til stykket.


3. Du bytter for ofte

Noen mennesker er nesten besatt av å bytte jobber i søken etter nye utfordringer eller bedre karrieremuligheter. Men det er viktig at du tenker deg godt om før du tar noen drastiske steg. Det å skrifte jobb eller karriere bør ikke tas like lett som å prøve en ny frokostblanding. En CV som viser stadige jobbskifter er heller ingen fordel i arbeidsgiveres øyne.

LES OGSÅ: Kvinner og IKT: EVRY etterlyser flere kvinner innen teknologifag

4. Du hopper på «det neste store»

Det holder kanskje å nevne «IT-boblen»? Hvis du går inn i en ny, fremadstormende industri bør du tenke over hvordan hverdagen blir når bryllupsreisen er over. Realiteten er nye trender alltid innebærer en viss risiko for å ha kort levetid.

LES OGSÅ: Dette er den største feilen unge jobbsøkere gjør

5. Du tenker for smalt

Mange som vurderer en karriereendring ser seg blind på relevante jobber innen de mer perifere bransjene. Husk at det lønner seg å ha kunnskap og erfaring innen feltet man søker seg til, men avskriv en karriere i et lukrativt marked bare fordi det er nytt for deg. Selv om du kanskje ikke er klar over det, så kan kompetansen din kan være ettertraktet i flere bransjer.


6. Du undervurderer kompetansen din

Selv om en arbeidsgiver etterlyser et visst utdanningsnivå i stillingsannonsen, betyr ikke det at du er uaktuell selv om du ikke møter alle kravene. Husk at arbeidserfaring ofte er langt mer ettertraktet enn en haug med akademiske grader.

LES OGSÅ: Yrkene med kort utdannelse, som gir en trygg og stabil jobb

7. Du gir oppgaven til andre

Karriereveiledere, rekrutteringsbyråer, headhuntere hevder alle å kunne hjelpe deg med jobb- eller karriereskiftet. Det kan godt hende at de har rett, men ikke len deg tilbake og vent på at de skal ringe deg med et jobbtilbud. Mobiliser dine egne ressurser og fortsett å lete utlyste stillinger på egenhånd.

LES OGSÅ: Vernepleier- yrket på to minutter - hva gjør en vernepleier?

8. Du slurver med CV-en

CV-en din er inngangsporten til en ny karriere. Pass på at den er oppdatert og attraktiv før du sender den ut til potensielle arbeidsgivere. Og for all del, rett opp i skrivefeilene. Mange glemmer nemlig hvor negativt inntrykk en dårlig CV kan gi.

LES OGSÅ: Politibetjent på to minutter - yrket på to minutter - hva gjør en politibetjent?

9. Du bruker ikke kontaktene dine

Noe av det smarteste du kan gjøre når du er ute etter en ny jobb, er å benytte deg av nettverket ditt. Pass på at alle rundt deg er informert om hva du er ute etter og be dem tipse deg om ledige stillinger som kan være aktuelle. Veien til drømmejobben kan bli kort dersom du blir introdusert til de riktige folkene gjennom noen som kan gå god for deg.

LES OGSÅ: Gina Englund - Fra bank og finans til fotografering av nyfødte babyer

10. Du bruker kun internett

Internett er et nyttig verktøy i jobbsøkingen, men ikke glem de gode, gamle metodene. Det å plukke opp telefonen eller oppsøke folk personlig kan nemlig være minst like effektivt.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger