(KarriereStart.no):

Frem mot 2030 vil det være behov for over 300 000 arbeidstakere med yrkesfaglig bakgrunn fra videregående skole, og 300 000 med kortere høyere utdanning. Dette kommer frem av en omfattende studie fra Statistisk sentralbyrå (SSB).


- Vi prater om utdannede håndverkere, murere, rørleggere, helsefagarbeidere, pleiere, sykepleiere og lærere. Det er en god nyhet for ungene og barnebarna våre, sier LO-leder Gerd Kristiansen til VG.


Hun mener at Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er for ensidig i fokuset på matte, realfag og lengre akademisk utdanning.


- Det er vel og bra at våre unge skal bli bedre i matte, og at det er viktig med høy utdanning. Men andre behov er viktigere å fylle, sier hun.


I tillegg til at det er behov for mange fagarbeidere med yrkesfag i videregående skole, trengs det også mange lærere og sykepleiere. Det er derimot ikke like stort behov for akademikere.


- Alle skal ikke ha en høyere utdanning. Tallene viser at Norge trenger ungdom som vil bli murere, snekkere og omsorgsarbeidere. Da må vi evne å øke statusen, slik at det igjen blir honnørord å være pleier og snekker, sier Kristiansen til VG.


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger