(KarriereStart.no): 

Når du skal velge karriere er det viktig å finne et yrke du kommer til å trives i og som du kan livnære deg av i lang tid fremover. Velger du feil har du selvsagt muligheten til å bytte karriere, men karrierebytter er ofte svært krevende. 

Det amerikanske nettstedet About.com har derfor laget en liste over åtte tabber du bør unngå å gjøre når du skal ta det vanskelige karrierevalget. Holder du deg unna disse fallgruvene, vil sjansen være større for at du treffer blink på første forsøk.

1. Høre på andres råd om hva du bør, eller ikke bør gjøre 

Mange mener de bør ha et ord med i laget når det gjelder ditt karrierevalg, for eksempel foreldre, venner og kjæreste. Det har de ingen rett til! Det er du som skal leve med valget. Derfor er det svært viktig å velge et yrke du kommer til å trives med, ikke et yrke andre sier du bør velge.  


2. Følge i andres fotspor 

En del foreldre ønsker at barna skal ha samme yrke som dem selv. Ikke velg et yrke kun for å blidgjøre mor eller far. Sannsynligheten er stor for at de heller vil se deg i en jobb du trives i, enn ulykkelig i en karriere du valgte kun for å ikke såre dem.


 

LES OGSÅ: Disse yrkene arver vi av foreldrene våre    

 

3. Slurve med researchen 

Ikke velg yrke før du har gjort grundig research. Les stillingsbeskrivelser og finn informasjon om utdanningskrav, typiske arbeidsoppgaver, lønns- og jobbutsikter. I Yrkesguiden på StudentTorget.no kan du lese utfyllende informasjon om over 600 yrker.  


4. Ikke prate med noen som vet

Grundig research innebærer også å prate med noen som jobber innenfor feltet du er interessert i. Da får du førstehånds informasjon om arbeidsoppgaver og hvordan en vanlig arbeidsdag utspiller seg. Snakk gjerne med flere slik at du får et balansert bilde.

 

5. Bare gå etter pengene 

Lønn er selvsagt viktig, men en fet lønnsslipp er ingen garanti for at du kommer til å trives i jobben. Se heller etter et yrke hvor du både vil tjene nok penger til å forsørge deg, og kan glede deg til å gå på jobb hver dag.

 

6. Ikke ta hensyn til din egen personlighet 

Din personlighet, kombinert med interesser, evner og verdier, gjør at du passer bedre til noen yrker enn andre. Tar du ikke hensyn til dette, risikerer du å ende opp i en jobb som ikke passer deg.LES OGSÅ: Unngå disse feilene når du bytter jobb eller karriere 


7. Ikke være villig til å flytte 

Noen yrker er sentrert i enkelte områder eller byer. Det er for eksempel vanskelig å være bonde i byen. Bor du i et område hvor det er mangel på jobber innenfor feltet du er interessert i, og ikke er villig til å flytte på deg, vil du få problemer med å finne jobb.

 

8. Basere karrierevalget på hvilke yrker samfunnet trenger i fremtiden 

Å velge karriere basert på fremtidsprognoser alene er ingen god idé. Selv om enkelte yrker spås en lysende fremtid, er de ikke nødvendigvis riktige for deg. Du må grave dypere for å finne ut om et yrke er en god match eller ikke. 

Selv om du ikke bør basere karrierevalget på lister over yrker med best fremtidsutsikter, er det likevel dumt å ignorere fremtiden helt. Se på fremtidsprognosene for yrket du vurderer før du bestemmer deg. Ser det veldig mørkt ut bør du kanskje finne noe annet. 


Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger