(KarriereStart.no):
30 prosent av norske arbeidstakere oppgir en annen jobb en den de allerede har som drømmejobben. Dette kommer frem av en ny Work Life-undersøkelse fra ManpowerGroup, som er gjennomført av Opinion blant 1900 respondenter.
- For mange handler en drømmejobb om utviklingsmuligheter og frihet. Tre av fire mener drømmejobben er en jobb som er spennende og personlig utviklende. Jo yngre arbeidstakerne er, jo viktigere er disse kriteriene, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup, i en pressemelding.
Nesten 40 prosent mener også at en drømmejobb innebærer muligheten til å hjelpe andre.
Jobbytter blir mer vanlig
Det blir stadig vanligere å bytte jobb ofte. Så mye som hver fjerde arbeidstaker mellom 30 og 49 år oppgir at de forventer å bli i sin nåværende stilling i tre til fire år.
- I mylderet av muligheter på arbeidsmarkedet er mange søkende på hva de har lyst å gjøre. I dag er de færreste så lenge i samme jobb at de rekker å få gullklokka. For mange er arbeidslivet som en reise; en vei som blir til mens man går, sier Brath.
Det imidlertid ikke uvanlig å angre etter bytte av jobb. Som KarriereStart nylig omtalte, ender så mange som én av tre opp med å angre i etterkant.
LES OGSÅ: Unngå disse feilene når du bytter jobb
Drømmer om trygghet
Sammenlignet med privat sektor, er det flere i offentlig sektor som mener at de allerede har drømmejobben.
- Dette viser nok at trygghet er en viktig trivselsfaktor for mange på arbeidsmarkedet i dag. Jobb i offentlig sektor gir stabilitet, forutsigbarhet og tydelige rammer. I tillegg får man gunstige lånevilkår og andre goder som mange setter pris på, sier Brath.
Det er også flere over 30 år som mener de allerede har drømmejobben enn de under 30.
LES OGSÅ: Topp 10 beste og verste yrker
Utdanning fører oftere til drømmejobben
Undersøkelsen viser også at arbeidstakere med lang utdanning i større mener grad at de har drømmejobben, enn de som har kort utdanning.
- En solid utdannelse gir trygghet og frihet, samt mulighet til å følge sin drøm og lage sin egen arbeidsplass. Samtidig må alle begynne et sted, og det er langt fra sikkert at din første jobb oppleves som drømmejobben, sier Brath.
De som har studert medisin, psykologi og realfag mener i større grad at de har drømmejobben enn de som har utdannelse innen økonomi og fagområdene jus, historie- og samfunnsstudier.
- Ansatte i bransjer som tidligere ble betraktet mer som «kall», for eksempel innen helsevesenet, beskriver oftere enn gjennomsnittet sin nåværende jobb som drømmejobben. Det er særlig kvinner som trekker frem mulighet for å forbedre eller forandre samfunnet som viktig i en drømmejobb. Menn oppgir i større grad at drømmejobben gir høy lønn og personlig frihet, sier Brath.