(KarriereStart.no):

 

Er fagbrev noe for deg? Er du i tvil om du skal ta en yrkesrettet utdanning? Les om erfaringene fra elever som har tatt fagbrev, og fordelene med å ta fagbrev.

 

Det har det siste året blitt mer populært blant søkere å ta en yrkesrettet utdanning. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser en tydelig økning i søkertallet til yrkesfag. I år var det 800 flere søkere til yrkesfag enn til studieforberedende på videregående skole.

 

Et fagbrev er et avsluttende dokument etter en fullført yrkesutdanning. Det er mange fordeler med å ta et fagbrev (NKI Nettstudier). Her har vi listet flere gode grunnen til å ta fagbrev:

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Mer ettertraktet på arbeidsmarkedet

Stadig flere arbeidsplasser ser nødvendigheten av faglærte ansatte. Ved å ta et fagbrev blir du mer ettertraktet på arbeidsmarkedet, fordi det fremhever din kompetanse.


Høyere lønn

Som fagarbeider tjener du mer enn en ufaglært arbeidstaker. Du har krav på et visst lønnstrinn. Dermed gir fagbrevet økonomiske fordeler.


Flere utviklingsmuligheter

Du stiller sterkere i kampen om fast ansettelse med et fagbrev, noe som gjør at du stiller sterkere for å få videreutdanning dekket av jobben. Etter lærlingtiden går mange ut i arbeid etter bestått fagprøve, eller velger å ta høyere utdanning.Mer praktisk

Yrkesfag egner seg for deg foretrekker å lære i form av observering. Som lærling er studieforløpet basert på praktisk arbeid.

 

(Kilde: NKI nettstudier)

 

LES OGSÅ: Studentordboka

 

Fagbrev som barne- og ungdomsarbeider

Mina-Karoline Johansen har tatt fagbrevet i barne- og ungdomsarbeider ved Rom barnehage. Mina har alltid hatt lyst til å jobbe med barn i barnehage, og ønsker å bruke sin kompetanse ved å studere videre for å bli lærer.

 

Videre forteller hun at det beste med jobben var å jobbe med barna.

 

– Når barna blir så glade for å se deg og løper til deg får å gi deg en kos. Også det å leke og passe på barna, forteller hun.

 

 

LES OGSÅ: Arbeidsledig? Slik får du jobb


Kan bli utfordrende

Mina forteller at utfordringene med å ta fagbrevet var å koble de ulike kompetansemålene til den avsluttende oppgaven.


– Du har to sensorer som ser på hva du gjør en hel dag, noe som gjør at man kan bli veldig nervøs, sier hun.


 

Hun råder fremtidige lærlinger til å alltid stille spørsmål på jobb ved usikkerhet, og bruke oppgavene godt gjennom hele lærlingtiden.

 

LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det

 

Et trygt yrke

Aurora Kind Svendsen tok fagbrev innen barne- og ungdomsarbeider ved Fus barnehage. Hun forteller at fagbrevet innen barne- og ungdomsarbeider er et trygt yrke å velge.

 

– Det vil alltid være behov for barne- og ungdomsarbeidere. Jeg synes det er veldig viktig å ta fagbrev, fordi det er lettere å få seg jobb. Jeg synes det var veldig greit å være lærling og ta fagprøven, for man tjener penger under utdanningen, sier hun.

 

 

LES OGSÅ: Tips til bedre studentøkonomi

 

Lærer mye på jobb

For Aurora var det beste med jobben å være i kontakt med barna under arbeidsdagene, og slik lære barna å kjenne. Hun forteller at det er en spennende prosess å se barn lære og mestre nye ting.

 

– Det gir mye glede og latter av å jobbe som barne- og ungdomsarbeider, forteller hun.


Aurora råder andre til å være grundige og reflektere over arbeidet som har blitt utført under lærlingtiden.

 

– De tipsene jeg har er å bruke tid på og skrive utfyllende i de oppgavene man får, og at man lar seg veilede, men samtidig prøver seg frem. Trekk faglig pensum fra videregående inn i oppgavene, forteller hun.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet