<  
>  
Viktig melding: Denne stillingen har utløpt / er ikke aktiv
Stillingsannonse

UiT Norges arktiske universitet Stipendiat i øst-europeiske kulturstudier: “Kjønn, lyd og protest i dagens Hviterussland

Viktig melding: Denne stillingen har utløpt / er ikke aktiv

Stillingsbeskrivelse

Om stillingen

Ved,  er det en ledig stilling som stipendiat innen russisk litteratur og kultur med oppstart 1. januar 2023. Stillingen er tilknyttet forskningsgruppen . 

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.

Stipendiatstillingen er en utdanningsstilling og har fullført forskerutdanning frem til doktorgrad som mål. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for ansettelse og studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen.

Stillingen gjelder for en periode på 3 år og ph.d.-studier på fulltid med mulighet for forlengelse i form av et gjennomføringsstipend. Dersom doktoravhandlingen leveres på normert studietid innen 3 år eller innen 3,5 år, kvalifiserer stipendiaten seg for et gjennomføringsstipend på henholdsvis 12 eller 6 måneder. Gjennomføringsstipendet skal brukes til kvalifikasjonsfremmende tiltak inkl. universitetspedagogisk kurs, undervisning og andre arbeidsoppgaver ved fakultetet. Mer om ordningen med gjennomføringsstipend finner du .


Om prosjektet 

Doktorgradsstillingen skal resultere i en avhandling som undersøker hvordan protestbølgen i Hviterussland i 2020-21 har etablert en plattform for nye forståelser av kjønn, musikk og deres innbyrdes forhold. I det overordnede perspektivet forventes det at kandidaten konsentrerer seg om tre aspekter:

1) Globaliseringens rolle i sosiale og kulturelle endringer i Hviterussland

2) Kunstens rolle i byggingen av hviterussisk kultur og identitet

3) Betydningen av kjønn i og for den nylige samfunnsmessige utviklingen i Hviterussland

Massemedia har aktivt dokumentert og bygd opp et bilde av den hviterussiske protestbevegelsen og i særlig grad protestbevegelsens kvinner. Mediedekningen av protestene knytter mer eller mindre eksplisitt sammen kvinners roller som aktivister og musikere. De tre frontfigurene for protestbevegelsen – Tsikhanouskaja, Kalesnikava (en fløytist) og Tsepkala er ofte kalt en “trio” og sammenlignet med et rockeband. Kvinner har demonstrert ved å danne kjeder og synge “Kupalinka,” en tradisjonell vuggesang om mor og datter. Dette er også en sang om tvangsekteskap, og er blitt et symbol på folkets syn på den langsittende hviterussiske presidenten Aljaksandr Lukasjenka.

Folkelige protestaksjoner mot Lukasjenka har rutinemessig vært ledsaget av spontane musikalske opptredener i gatene. Disse ble raskt forbudt av myndighetene. Mange av artistene er kvinner som gjennom musikken tar på seg rollen som ansvarlige, progressive borgere. Mulige problemstillinger kan inkludere (men er ikke begrenset til) følgende: Hvordan har hviterussiske kvinner funnet, eller skapt, dette felles rommet for musikk og protest? Hva er dette rommets musikalske og sosiale regler? Hvilke føringer legger bildet av den kvinnelige aktivisten og musikeren på hva som anses som akseptabel oppførsel for kvinner i det offentlige rom? Og hvordan virker faktorer som etnisitet, seksualitet og sosial klasse inn på produksjon og resepsjon av kjønnet musikalsk lyd – i Hviterussland såvel som andre steder?


Institutt for språk og kultur 

Instituttet har 85 fast ansatte, 12 professor II og rundt 25 stipendiater. I tillegg kommer omtrent 35 midlertidig ansatte i forsknings- og undervisningsstillinger. Instituttet har et svært aktivt forskningsmiljø med stor tematisk bredde.

Vi tilbyr undervisning i allmenn språkvitenskap, litteraturvitenskap, kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap, engelsk, kvensk og finsk, nordisk, russisk, samisk, spansk og tysk, som årsstudium, bachelor- eller mastergradsstudium. Instituttet tilbyr også doktorgradsutdanning i kultur/litteraturvitenskap, kunsthistorie, medie- og dokumentasjonsvitenskap og språkvitenskap.

Vi er vertskap for noen av de fremste språkvitenskapelige miljøene i verden, blant annet representert ved AcqVA Aurora Center, etablert 2020. I tillegg kommer forskningsgrupper innen kognitiv lingvistikk (CLEAR), teoretisk lingvistikk (CASTL-FISH), samisk språkteknologi (Giellatekno og Divvun) og språktilegnelse samt sosiolingvistikk og revitalisering, Multilingual North, Diversity, Education and Revitalisation (MULTINOR).

Vi har forskningsmiljøer innen litteraturvitenskap, kunsthistorie og medie- og dokumentasjonsvitenskap er blant annet organisert i forskningsgruppene Health, Art and Society (HAS), Russian Space (RSCPR), Interdisciplinary Phenomenology (IP), arktisk kunst og kultur (WONA og Arctic Voices), Just Literature (JUL) samt LAMCOM – Libraries, archives, and museums in the community.

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

  • Professor i russisk litteratur og kultur Andrei Rogatchevski: 
  • Førsteamanuensis i russisk litteratur og kultur Yngvar Steinholt:
  • Instituttleder Gustav Jørgen Pedersen: 

Kvalifikasjoner

For stillingen kreves mastergrad eller tilsvarende innen humaniora eller samfunnsfag, med dokumenterte russiskkunnskaper tilsvarende minimum 100 studiepoeng fra emner i russisk språk (inkludert utenlandsopphold i russisktalende land), samt relevante emner i russisk (eller hviterussisk) litteratur, kultur, historie og/eller politikk. 

Søkeren må dokumentere kunnskaper i engelsk som tilsvarer kravet i norsk generell studiekompetanse. Nordiske søkere kan dokumentere dette med vitnemål fra videregående skole. Det primære forskningsmaterialet vil være på russisk og i noen utstrekning hviterussisk. Søkeren må derfor dokumentere kunnskaper i skriftlig og muntlig russisk. Kjennskap til hviterussisk er en fordel, men ingen forutsetning.

Søkerne må levere en prosjektskisse på maks 10 sider som kort presenterer det foreslåtte forskningsprosjektets fokus, problemstilling og teoretiske og metodiske tilnærming. Den endelige prosjektbeskrivelsen vil bli utviklet i samarbeid med veileder. Det er viktig at søkeren har passende bakgrunn og er motivert til å jobbe med prosjektet.

I bedømmelsen vektlegges søkerens potensial for å gjennomføre en forskerutdanning basert på masteroppgaven eller tilsvarende, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider. Det vil også tas hensyn til prosjektbeskrivelsen og personlig egnethet og motivajon for stillingen. 

Flest mulig bør få anledning til å gjennomgå en forskerutdanning. Om du allerede har oppnådd en doktorgrad eller har tilsvarende kompetanse, er du ikke aktuell for ansettelse i denne stillingen.


Opptak til ph.d.-program

For ansettelse som stipendiat er det en forutsetning at du blir tatt opp til ph.d.-programmet ved  og at du deltar i organiserte doktorgradsstudier i ansettelsesperioden.

Opptak krever normalt at søkeren har:

  • Bachelorgrad på 180 studiepoeng og mastergrad på 120 studiepoeng, eller integrert mastergrad på 300 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 30 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en mastergrad på 120 studiepoeng.
  • Masteroppgave med et omfang tilsvarende 20 studiepoeng eller mer hvis søkeren har en integrert mastergrad på 300 studiepoeng.

For å bli tatt opp er det krav om et karaktersnitt tilsvarende B eller bedre på mastergraden. Karaktersnittet gjelder også for integrerte 5-årige mastergradsprogram der alle emnene inngår i beregningen. Nærmere beskrivelse av opptakskrav finner du .

For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn vil det vurderes om utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning på mastergradsnivå. Vurderingen følger nasjonal godkjenningspraksis, se . Søkere med utdanning fra enkelte land må ha mer høyere utdanning for å fylle opptakskravene, for eksempel 4-årig bachelor og 2-årig master.

Inkluderende arbeidsliv og mangfold  

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse. Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.   

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen. Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk. Les mer i Arbeidsgiverportalen: 


Vi tilbyr
  • Du blir en del av et spennende forskningsprosjekt 
  • Gode karrieremuligheter 
  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger  
  • Gode velferdsordninger  
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse 

Søknaden

Søknaden din må inneholde:  

  • Søknadsbrev med beskrivelse av dine forskningsinteresser og motivasjon for stillingen 
  • CV 
  • Vitnemål for bachelor- og mastergrad 
  • Karakterutskrift for bachelor- og mastergrad 
  • Forklaring på karaktersystemet for utenlandsk utdanning (Diploma Supplement om tilgjengelig) 
  • Dokumentasjon av 
  • Dokumentasjon av russiskkunnskaper
  • 2-3 referanser med kontaktinformasjon 
  • Masteroppgaven, og eventuelle andre vitenskapelige arbeider 
  • Prosjektskisse (inntil 10 sider, inkl. referanser) 

Dokumentert fullført mastergrad er en betingelse for å tiltre i stillingen. Hvis du er nær ved å levere eller nylig har levert masteroppgaven, må du legge ved et utkast av oppgaven og en uttalelse fra veileder eller institusjonen om når det forventes at du leverer. Du må fortsatt levere karakterutskrifter for graden, selv om den ikke er fullført. 

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Vitnemål og karakterutskrifter må også leveres på originalspråket. Vi aksepterer kun søknader og dokumentasjon som er sendt elektronisk via Jobbnorge innen søknadsfristen.  

Generell informasjon 

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer .  

Kortere ansettelsesperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere ansettelse i utdanningsstilling, slik at total tid til forskerutdanning blir tre år. 

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Fra lønnen blir det trukket 2% innskudd til Statens pensjonskasse.   

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.  





Om arbeidsgiveren

Relaterte studier og skoler for denne stillingen

Se også alle studier innen:

Søknadsinformasjon

Se stillingsteksten ovenfor for informasjon om hvordan du søker på stillingen. Om du ikke skulle finne denne informasjonen der, besøk firmaets hjemmeside.

Viktig melding: Denne stillingen har utløpt / er ikke aktiv

Lagre stillingen eller abonner på tilsvarende muligheter

Rekrutteringskalender

  • APR 01
    2024
    16 STILLINGER UTLØPER I DAG – SISTE FRIST
  • APR 02
    2024
    3 STILLINGER UTLØPER I DAG – SISTE FRIST
  • APR 03
    2024
    2 STILLINGER UTLØPER I DAG – SISTE FRIST
  • APR 05
    2024
    1 STILLING UTLØPER I DAG (SISTE SØKNADSFRIST)
Kandidatmatch
Jobbsøker
Denne teksten er anonymisert
Match 70%
Jobbsøker
Denne teksten er anonymisert
Match 70%
Flere muligheter

Se flere annonser

Aleris Frogner er Norges største, private sykehus og holder til i Frederik Stangs gate på Frogner i Oslo. Sykehuset har
Snarest Oslo
Bli en del av et fremadstormende og energisk team i Tromsø og Bardufoss! Les mer om stillingene her
Fortløpende Flere steder
Vil du spille en viktig rolle i et samfunnskritisk oppdrag? Nettpartner er en av Norges ledende entreprenører innen elektrisk infrastruktur. Fra
30.04.2024 Flere steder
I Aleris har vi som mål å bidra til en bedre helsetjeneste. For den enkelte pasient og for samfunnet. Vi
Snarest Oslo
Om oss Jernbanesektoren satser på vedlikehold – for at flere kan ta mer tog må vi ta vare på det
01.04.2024 Oslo
I forbindelse med økt oppdragsmengde, søker vi etter Prosjektleder VVS/Ventilasjon til vår avdeling. Avdelingen har 80 medarbeidere og en omsetning
15.04.2024 Trondheim
I forbindelse med økende oppdragsmengde søker vi etter en/flere servicefolk til vår avdeling. Avdelingen har 20 medarbeidere og en omsetning
30.04.2024 Lillehammer
Bravida er en ledende aktør innenfor tekniske tjenester i byggebransjen, med fokus på å levere kvalitetsprodukter og -tjenester innen elektro,
Snarest Oslo
Vis alle 39.086 ledige stillinger

Fakta om UiT Norges arktiske universitet