(KarriereStart.no):

En av fire nordmenn vil bruke mindre på ferie i år sammenlignet med i fjor, viser en fersk undersøkelse Opinion har gjennomført for KLP.

 

– Årsaken til at flere vil bruke mindre på ferie i år kan være at mange nordmenn er usikre på den økonomiske utviklingen og dermed er litt tilbakeholdne med pengebruken, sier administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken.

 

Dette bekreftes av tall fra FINN reise, som viser at det de siste årene har vært en jevn økning i antall nordmenn som planlegger å være i Norge i sommerferien. Undersøkelsen viser også at flertallet av nordmenn snobber ned på bostandarden.

 

Nordmenns kontoer fylles denne uka opp med både ferie- og skattepenger. Sjekk disse fem tipsene for hvordan du får mest ut av pengene:

 

 Betale regninger

Har du ubetalte regninger liggende, bør du prioritere disse. Først gjør du opp med staten, som er den strengeste kreditoren. Har du betalt ferien med kredittkort, så prioriter nedbetaling slik at dyre rentekostnader ikke løper.


 Sett av til sparing

Ikke la alle pengene bli stående på brukskontoen, da forsvinner de veldig lett inn i daglig forbruk. Sett penger på en sparekonto i banken som en reserve. Du bør ha 1-3 månedslønner i reserve i banken. Har du penger til overs kan du vurdere å nedbetale gjeld eller spare langsiktig i aksjefond. For de under 34 år er BSU en av de beste spareordningene.

 Lag et feriebudsjett

Lag en plan for hvor mye penger du vil bruke på ferie. Du får mer ut av pengene og unngår bakrus etter ferien når regningene tikker inn.

 Best valutakurs

Betal alltid i lokal valuta i utlandet, ikke i norske kroner. Da får du best vekslingskurs.

LES OGSÅ: Skattemeldingen: Dette er fradraget «alle» glemmer

 Rabatter og medlemsfordeler

Bruk rabatter og medlemsfordeler gjennom for eksempel jobb, fagforening, organisasjon når du bestiller hotell, leiebil, feriehus, ferge, camping eller aktiviteter. Her kan det være en del penger å spare. Dersom du er student, bør du benytte deg av StudentTorgets 2000 studentrabatter, medlemsfordler og dealer (www.studenttorget.no).

  

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger