(KarriereStart.no):

De som skiftet jobb i 2015 fikk i gjennomsnitt 21 128 kroner høyere lønn. I 2016 har gjennomsnittet stupt til kun 7 482 kroner, viser ManpowerGroups årlige jobbskifteundersøkelse.

 

Ifølge konsernsjef i ManpowerGroup Maalfrid Brath er tallene i tråd med utviklingen i resten av økonomien.

 

– Arbeidsledigheten har steget lenge, men har nå stabilisert seg. Da er det naturlig at lønnspresset er litt lavere enn tidligere. Samtidig har det vært et tøft år for mange sektorer som tidligere har vært lønnsdrivende. Når bedriftene har lavere inntekter, merkes det også blant de som bytter jobb.

 

LES OGSÅ: Så mye vil lønnen din øke i 2017

 

1 av 4 gikk ned i lønn

Dynamikken i arbeidslivet virker å være uendret. Én av tre har byttet jobb i løpet av de siste fire årene, en andel som har vært uendret tilbake til 2013. Men andelen som går ned i lønn ved jobbskifte har økt. I årets undersøkelse svarer 27 % at de har gått ned i lønn etter at de byttet jobb. I fjor svarte 21 % det samme.

 

– I mange sektorer er det nå flere kvalifiserte søkere for hver stilling enn det har vært tidligere. Både lønnsstatistikken og bedriftenes bemanningsutsikter indikerer at det går litt trått i arbeidsmarkedet for tiden, sier Brath.


 

Når det kommer til lønnsøkning ved jobbskifte er det også store forskjeller mellom aldersgruppene. I aldersgruppen 18-30 år gikk 58 % til en jobb med høyere lønn. I aldersgruppene mellom 30-59 år gikk 43 % til høyere lønn. I aldersgruppen over 60 år er tallet 29 %. I den eldste aldersgruppen går derimot halvparten ned i lønn ved jobbskifte.

 

– Unge er oftere på vei opp karrierestigen når de bytter jobb. De har gjerne jobbet seg til et høyere lønnsnivå. Eldre jobbsøkere prioriterer annerledes. De søker seg gjerne til litt roligere stillinger hvor de får mer fleksibilitet i bytte mot litt lavere lønn, sier Brath.

 

LES OGSÅ: Slik forhandler du høyere lønn

 

Sesong for jobbskifter

Romjulen er høysesong for å tenke på et jobbskifte, noe som fører til at jobbsøkertallene hvert år er på sitt høyeste i januar. Blant de som ønsker å bytte jobb, mener halvparten at høyere lønn er det viktigste.


 

Når de først har byttet jobb, er ikke lenger forklaringen lønn. Av de som nylig har byttet jobb, oppgir bare 6 % at økonomi og lønn var den viktigste årsaken til at de byttet jobb sist. 30 % svarer at større faglige utfordringer betydde mer.

 

– Noen må nok konstatere at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden av gjerdet, i hvert fall når det kommer til penger. I stedet oppdager man gjerne at nye utfordringer og en mulighet for å utvikle seg veier vel så tungt som lønnen, sier Brath.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger