(KarriereStart.no):

En ny lønnsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at norske kvinner i gjennomsnitt tjener drøyt 13 prosent mindre enn menn. Det vil si at for hver hundrelapp en mann tjener, får en kvinne 86 kroner og 60 øre – i snitt.

 

– Tallene viser at vi fortsatt har en betydelig likelønnsutfordring. Forskjellen er for stor, sier nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

 

Gapet er imidlertid blitt mindre med årene. Fra 2016 til 2017 minsket forskjellene med fem promiller, mens forskjellen ved årtusenskiftet lå på 16,5 prosent. 

 

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i det norske samfunnet har blitt debattert og studert i en årrekke. Den viktigste enkeltårsaken til den ulike lønnen er at kvinner og menn jobber i ulike yrker og i ulike bransjer. I offentlig sektor er sju av ti arbeidstakere kvinner, og gjennomsnittslønnen her er lavere enn i privat sektor. Men også blant menn og kvinner med like lang erfaring i samme yrker i samme bransje vedvarer lønnsforskjellene.


 

Les også: Har du riktig lønn? Sjekk gjennomsnittslønnen i 300 yrker

 

Hvorfor det er sånn har ikke forskerne foreløpig noe godt svar på. Noen spekulerer i at kvinner blir forbigått når det er snakk om lønnsforhøyelse, mens andre tror at menn i større grad prioriterer jobb over fritid med venner og familie.

 

Ifølge LO-nestlederen er det liten grunn til å tro at direkte lønnsdiskriminering skjer i utstrakt grad i Norge.

 

– Men at det er få saker om dette, betyr ikke at det ikke skjer. Ryddige arbeidsforhold, at folk er organisert og har tillitsvalgte er vår viktigste beskyttelse mot dette, sier Hessen Følsvik.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger