Anja startet som TAF-lærling (Tekniske og Almenne Fag) i NCC i Bergen i 2014, en skole-jobb-kombinasjon over fire år som leder fram til fagbrev. Det har åpnet flere dører, forteller hun.

– Å kunne kombinere skole og jobb var viktig for meg, og selv om jeg ikke visste så mye om bransjen så tiltrakk den meg. Som lærling i NCC fikk jeg egen fadder, møtte andre unge på lærlingtreff, og dette bidro til at jeg følte jeg kom raskt inn i miljøet, forteller hun.

Les bloggen fra 2017: Anja stortrives som lærling
Anja er dermed godt vant til å jobbe i en bransje der jenter og kvinner fortsatt er i mindretall, men en bransje der en som oftest blir tatt godt imot, opplever hun.

En må ikke være tøffere enn folk flest

– Jeg synes det er viktig å understreke at bygg- og anlegg skal være en bransje for alle, der en er hjertelig velkommen enten en er kvinne eller mann, og der en ikke må være tøffere enn folk flest for å trives. Men litt avslappet humor og en kvikk replikk er gjerne oppfriskende, sier hun.

På prosjektet Hammerfest Ren Havn er det så langt to kvinner blant 23 mannlige kolleger, og den tredje er på vei til å starte. Her jobbes det turnus med to uker på jobb i Hammerfest og to uker fri.

– Jeg føler at de få jentene vi har bidrar til god balanse i miljøet her, vi blir tatt godt imot og blir fort en del av gjengen. Etter dagens arbeide spiser kolleger middag sammen, og helgene vi er her er det oftest noe sosialt som skjer, forteller Anja. Hun har selv har jobbet aktivt for kvinnerekruttering – blant annet som rollemodell i to år i EBAs (Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg) rekrutteringsprosjekt "Ung i Bygg og Anlegg".