(KarriereStart.no):
Gående møter er på vei til å bli en ny trend, skriver bt.no. Tall fra Norges Idrettshøgskole viser at nordmenn sitter 70 prosent av dagen. Forskning har dessuten vist at 20 minutters rask gange daglig reduserer risikoen for tidlig død. Med disse faktaene på bordet er kanskje ikke gående møter en dum idé.
Og gå-møter er ikke bare bra for vår fysiske tilstand. Til Karriere TV fortalte gründertrener Torill Bye Wilhelmsen i Fjellflyt.no om hvordan du kan gå deg kreativ.
- Hjernen er som et lys som dimmes ned når vi setter oss. Hvis vi reiser oss og har et gå-møte istedenfor, skjer det ting i hjernen etter bare noen få minutter. Vi får bedre oksygenopptak til hjernen, det skapes flere koblinger gjennom den kreative delen av hjernen og den rasjonelle slik at det er mye større sjanse for at det oppstår et aha-øyeblikk, sier Bye Wilhelmsen.
LES OGSÅ: Bransjene med flest jobbromanser
Gå-møte hver torsdag
Aktivitetsalliansen er et samarbeid mellom syv organisasjoner, blant dem Gjensidigestiftelsen, Det Norske Turistforbund og Skiforeningen, som tar sikte på å få nordmenn til å rører mer på seg. Talsmann for alliansen, Lars Erik Mørk, har stor tro på at gående møter vil bli vanlig på norske arbeidsplasser i tiden fremover.
- Jeg tror gående møter vil bli normalen i Norge om ti år. Det handler bare om at folk må oppdage det, prøve det og se at det fungerer. Dette kan gjøre at folk jobber mer effektivt og at helsen blir bedre. Det er vinn-vinn for arbeidsgiver, sier Mørk til bt.no.
I Gjensidigestiftelsen har gående møter allerede blitt en vanlig møteform, forteller administrerende direktør Unn Dehlen. Der gjennomføres omtrent ett av fire møter til fots.
- Vi begynte med gående møter for et år siden. Vi skulle flytte inn i nye lokaler, og hadde lyst til å utforske området rundt. Da fant vi ut at vi ble i godt humør av å gå ute, så vi fortsatte med walk-and-talk-møter hver torsdag, sier Dehlen til bt.no.
Noen møter må imidlertid fortsatt holdes inne på møterommet, blant annet møter med store presentasjoner eller møter som krever konfidensialitet, påpeker hun.
LES OGSÅ: Mobbing på arbeidsplassen øker sjansen for depresjon
Aktivitetsalliansens ti tips for gående møter:
1. To til seks personer er det ideelle antallet deltakere på gående møter. Da har alle en sjanse til å få med seg hva som blir sagt.
2. Gode møtetemaer er kreative diskusjoner, idé-utvikling, problemløsning eller innspill til faste punkter, men prøv deg gjerne frem med andre temaer også.
3. Møtet bør ha et klart mål og en klar agenda. Det beste er om møteleder sender ut noen få tydelige spørsmål til møtedeltakerne på forhånd.
4. Avtal å møtes ved utgangen eller utenfor kontoret. Sjekk værmeldingen for å sikre at du har fottøy og klær egnet til å gå tur i.
5. Møtetraseen bør matche lengden og formen på møtet. Ha gjerne tre-fire alternative traseer på 10, 15, 20, og 30 minutter, som begynner rett utenfor utgangsdøren.
6. Parker, strandkanten og lignende er godt egnet for gående møter. Slike omgivelser vil bedre konsentrasjonen og gi møtedeltakerne en god opplevelse av turen.
7. Velg et passende gangtempo for alle deltakerne. Er dere få blir det lettere å holde et høyere tempo.
8. Møteleder skal sette rammene og styre tiden. Å ha en klar innlednings-, diskusjons- og oppsummeringsfase anbefales. Disse kan knyttes til steder i møtetraseen, der man kan stoppe opp og ta pauser.
9. Bruk små notatblokker som får plass i jakkelommen eller diktatfunksjonen på mobilen til å dokumentere det som blir sagt. Møtet bør avsluttes med en god og tydelig oppsummering. Møtelederen deler oppsummeringen på e-post rett etter møtet.
10. Møter i frisk luft bidrar til friskere tenkning. Gjennom gående møter økes også kontakten mellom deltakerne og gir mer energi til diskusjonene, nye perspektiver og bedre ideer.
(Kilde: Aktivitetsalliansen)