(KarriereStart.no):

Synes du at du får nok ut av møtene på jobben? Hvis møtene på arbeidsplassen er altfor lange og lite effektive, er det lett å gå lei.

 

Morten P. Røvik er produktivitetsekspert i Produktiv Norge AS. Han mener at det aller viktigste man bør tenke på når man skal booke inn til møte, er at de skal være effektive, verdiskapende og meningsfylte. Det er imidlertid mye forvirring rundt hva som er en god møtekultur.


– Over tid har man vasket vekk møtekulturen og kastet ut fornuften. Man ender opp med en møtekultur som er lite fornuftsbasert, og man glemmer å stille kardinalspørsmålet om hva man ønsker å oppnå med dette møtet. Og det er demotiverende og vanskelig for folk, fordi man kan risikere å bli innkalt til møter som man ikke skjønner hvorfor man er på, forteller Røvik.


Røvik mener arbeidsgivere kunne hatt godt nytte av å vurdere nytteverdien av hvert enkelt møte før de kaller inn de ansatte, slik at de kan avgjøre om de bør bruke opp arbeidsdagen på møter som ikke er nødvendig for alle. I tillegg bør de påse at møtet holder seg til temaet og innenfor tidsrammen som er bestemt.

– Det å være til stede og ikke skjønne hvorfor, er demotiverende for den enkelte. Samtidig så må man fokusere på at møtet skal begynne til riktig tid, slutte på tiden og at man skal ha en klar agenda for hva man ønsker å ta opp. Slik kan man få gode og produktive møter.


 

LES OGSÅ: 10 tips for mer effektive møter

 

Ikke bra å gå fra møte til møte

Noen opplever at hele arbeidsdagen brukes til å gå fra møte til møte. Røvik mener at dette er en lite effektiv metode, da man risikerer å ta med seg lite nytteverdi i etterkant.

– Såkalte vegg-til-vegg møter, er hverken bra for møtene eller deg som person. Du får ikke tid til å forberede deg til møtene på en god måte, og du får heller ikke tid til å gjøre et godt stykke etterarbeid, forklarer han.

 

Digitale verktøy forstyrrer møtet

Vi er omringet av digitale verktøy, og det er nå blitt vanlig at vi tar med oss både laptop og mobil med på møtet. Selv om digitale verktøy kan ha en nyttig funksjon, er det lett å la seg distrahere av e-poster og meldinger som tikker inn på mobilen. Røvik ønsker å knuse mytene om multitasking, og forteller at det er umulig å følge med på flere ting til samme tid.


 

– Det er bare rask refokusering på forskjellige nivåer, og problemet  er at det er ineffektivt. Man vil bruke tid på å skifte fokus på de kontekstene man har og det vil ta lengre tid å få ting gjort. Hvis du tar opp telefonen din og begynner å kikke på den, så forsvinner du fra samtalen og inn i telefonen din. Du hører egentlig ikke på hva som sies, og det er lite effektivt, avslutter han.

 

I videoen i toppen av saken kan du se hele intervjuet med Røvik.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger