(KarriereStart.no):

Har sjefen din fortalt deg at bedriften dere representerer er best i bransjen, eller at alle på arbeidsplassen ser på hverandre som én stor familie? Det er ifølge markedsanalytikeren og forfatteren Geoffrey James en sannhet med modifikasjoner.

 

I en artikkel hos Forbes.com, presenterer amerikaneren de løgnene han mener hyppigst blir fortalt fra sjefsstolen.

 

1. «Vi har ikke råd til å gi deg bedre lønn»

I enhver profitabel bedrift avgjør sjefene hva overskuddet skal brukes til. Og din lønn, sier James, er ikke nødvendigvis bedriftens første prioritering. Dermed kan det tenkes at når sjefene forteller deg at lønnsforhøyningen du ønsker ikke er innen rekkevidde, betyr det egentlig at de vil unngå å gi deg økningen.

 

Ifølge Geoffrey James, vil bedriften du jobber for alltid forsøke å kjøpe deg for det laveste beløpet du er villig til å akseptere. Å stå på ditt i troen på at du fortjener mer kan være løsningen. 

 

2. «Her er vi som en stor familie»

Nei, sier James. Dette er så langt fra et lykkelig familieliv som du kommer. Tvert imot er arbeidsplasser som alltid roper ”VI”, de arbeidsplassene hvor sjefene og de ansatte oftest etterligner ropingen, skrikingen, kritikken og bedrageriet som gjenspeiler en ulykkelig barndom.


 

James råder alle som jobber på slike arbeidsplasser til å ikke godta bedriftens løgnaktige vi-premisser, men heller huske på at jobben ikke er personlig, det er business.

 

LES OGSÅ: Slik håndterer du irriterende kolleger

 

3. «Det er ingen sannhet i nedbemanningsryktene»

Vel, sier James, dette betyr at nedbemanningen er rett rundt hjørnet.
Før du går i fistel over løgnen sjefen din forteller deg, ber James om litt forståelse for sjefens situasjon i dette tilfellet. Ledelsen som trolig kjemper for å beholde sin egen jobb, blir bedt om å gjøre eiernes grovarbeid. Vel viten om at deres egen karriere står i fare.

 

James råder deg til å aktivere plan B, umiddelbart.

 

4. «Mine hender er bundet»

Det er ikke uvanelig at sjefene spiller hjelpesløs når de vil gå tilbake på en muntlig avtale med en ansatt, forteller James, og følger opp uttalelsen med et eksempel; ”Jeg prøvde virkelig å gi deg den lønnsforhøyelsen vi snakket om, men siden lønningene går ned her på huset er mine hender bundet.


 

Imidlertid, forteller James, finnes det alltid unntak for slike reglement. Årsaken til at sjefen stiller seg på bakbeina er fordi det kreves en ekstra innsats fra han eller hennes side for å få lønnsforhøyelsen til å bli en realitet. Derfor, sier James, bør du heller enn å gi opp håpet, fortsette å fortelle sjefen din at du fortjener lønnsforhøyelsen.

 

LES OGSÅ: Fem tegn på at du har dårlig lederstil 

 

5. «Du trenger bare å jobbe førti timer i uken»

Fokuseres det på hvor mange timer du nedlegger på jobb, til tross for at du får utbetalt fast månedslønn, vil sjefen din sannsynligvis alltid forsøke å presse opp timetallet. Som igjen resulterer i ubetalt overtid.

 

Frykt ikke, sier James til problematikken. Så lenge du anser ubetalt overtid som et urimelig krav, vil du se at du også bestyrer tiden din bedre. James mener at du kan få gjort like mye eller mer enn de som ender med å jobbe ekstremt lange dager når du bevisst styrer timene dine riktig.

 

6. «Din respons er konfidensiell »

Denne løgnen, sier James, blir som regel fortalt når arbeidsplassen ber deg om å delta i undersøkelser som har til hensikt å kritisere bedriften og dens ledelse. Idet du signerer arbeidskontrakten kan du faktisk ha påtatt deg ansvaret å delta i slike undersøkelser. James advarer mot å tro blindt på konfidensialiteten, selv om undersøkelsen blir utført av en såkalt tredje part.

 

For eksempel kan du konfidensielt bli spurt om du synes sjefen din gjør en god jobb. James mener at det er dumt å svare for ærlig. Hvis du mener sjefen ikke holder mål, la vær å si det. Si heller ”Sjefen min jobber veldig hardt”. Slik vil ikke uttalelsen kunne spille negativt tilbake på deg i ettertid. 

 

LES OGSÅ: Disse yrkene tiltrekker flest psykopater

 

7. «Frivillig deltakelse»

Løgn, sier James. Denne type deltakelse er kun frivillig om du frivillig vil få sparken. Han mener at alt som blir oppført på timeplanen som frivillig egentlig betyr obligatorisk i foretningens verden. Så hører du om frivillig oppmøte i jobbsammenheng, bør du være den første til å skrive seg opp på deltakerlisten.

  

8. «De ansatte er vår mest verdifulle ressurs»

De fleste ansatte er oppegående nok til å innse at de fleste selskaper har en rekke ressurser og eiendeler som de verdsetter høyere enn sine ansatte. Denne typen selvfølgeligheter, mener James,  viser at sjefen kun er komfortabel med å fortelle de ansatte hva de "vil" høre.

 

En mer korrekt sannhet ville være å si: «Dere gjør en god jobb, og jeg setter pris på bidraget deres.»

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger