(KarriereStart.no):

Det å starte i din første jobb byr på mange utfordringer. I mange stillinger kommer du til å måtte forholde deg til kunder fra dag én. Du må også vite hvordan du skal opptre og bidra i jobbmøter. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man omsetter det man har lært i praksis, og hvordan man får til en god interaksjon med mennesker som har lang erfaring. 

 

Mange toppledere opplever at nyansatte eksterne rådgivere ikke greier å omsette teori i praksis. I en undersøkelse fra analysebyrået YouGov sier fire av ti av de spurte lederne at de opplever at eksterne rådgivere med begrenset erfaring ikke greier å overføre det akademiske til det praktiske. Seks av ti svarte at ferske medarbeidere hadde for lite kunnskap om bransjen de skulle jobbe med.

 

– Dette viser hvor viktig det er med grundig praktisk trening for nyansatte.  Overgangen kan oppleves som stor når man har brukt de siste årene på lesesal og i auditorium og plutselig kastes ut i «den virkelige verden», sier Terje Eggum Adolfsen manager hos BDO, et av Norges ledende kompetansehus innen revisjon og rådgivning.


 

Terje Eggum Adolfsen er leder for BDOs introduksjonsprogram Camp BDO, som har blitt avholdt i mange år. Bare de siste fire årene har nesten 295 nyansatte BDOere vært med. Dette er en samling som skal gi nye medarbeidere en best mulig start på sin profesjonelle karriere. Programmet går over tre samlinger på høsten og er lagt opp med både teori og praktiske øvelser, forklarer Adolfsen. Ved den første samlingen, som foregår i Kitzbühel, får de nye medarbeiderne blant annet kurs i presentasjonsteknikk, de bruker rollespill og får en-til-en samtaler med erfarne BDO-ansatte som evaluerer hvordan de utfører oppgavene.  

 

LES OGSÅ: Så enkelt kan du gjøre møtene mer effektive

 

Sosialt samvær og faglig utvikling

Terje Eggum Adolfsen forteller at introduksjonsprogrammet har gitt mange positive ringvirkninger for selskapet.


 

– BDO så tidlig mange fordeler med å arrangere en slik samling for nye medarbeidere. Med et klart fokus på å tilby innhold av høy kvalitet, har de greid å tiltrekke seg de beste studentene, som igjen har blitt inspirert av kurset til å bli enda bedre medarbeidere fra dag én. Camp BDO har utviklet seg til å bli en kombinasjon av sosialt samvær og en produktiv faglig utviklingsarena. Målet har alltid vært å gi de nyansatte en praktisk tilnærming til arbeidet de skal ut i, forklarer Adolfsen.

 

I løpet av introduksjonsprogrammet får BDOs nye medarbeidere øve seg i praksis og rollespill på møtesituasjoner. Adolfsen påpeker i den sammenheng at noe av det viktigste du bør huske i ditt første møte med kunder er å være åpen, imøtekommende og interessert.

 

– Ingen tjener på å fremstå som brautende eller bedrevitende. Det hjelper å øve på slike situasjoner, spesielt fordi de er så forskjellige fra den hverdagen de fleste som er nyutdannet er vant til, mener Adolfsen.

 

LES OGSÅ: Dette kriteriet er viktigst blant nordmenn på jobbjakt

 

– Viktig å trekke ut essensen

Det er mye nytt å sette seg inn i når man er førstereisgutt eller -jente i arbeidslivet, og Adolfsen merker at mange bruker tid på å tilpasse seg en ny hverdag med mye ansvar.

 

– De fleste som begynner i sin første jobb er ikke vant til å snakke med kunder som en profesjonell aktør. Det er mange nye systemer som du må sette deg inn i, og du må hele tiden tenke på å holde tidsfrister i møter både internt og med mange ulike kunder. Det kan være ekstra krevende etter å ha brukt det siste halvåret av studiene på å skrive en masteroppgave, sier Adolfsen.


Det er alltid lurt å la noen med erfaring styre møtet de første gangene. Du kan spørre vedkommende om det er greit at du stiller spørsmål underveis i møtet. Husk også å ta notater, men du behøver ikke å skrive ned absolutt alt.

 

– Det er viktig å lære seg trekke ut essensen av det kunden eller andre sier. Hvis du foretrekker å bruke en laptop for å ta notater, spør først om det er greit. En skjerm mellom deg og andre kan ofte virke som en vegg som gjør kommunikasjonen mindre åpen, mener Adolfsen.


 

LES OGSÅ: Her er yrkene som gir mest suksess på Tinder

 

Derfor er det viktig å planlegge og strukturere hverdagen, og alltid sørge for å ligge foran. Det lønner seg sjelden å improvisere. Han anbefaler alle nyansatte å lese seg grundig opp på kunder før de skal møte dem. Du kan finne mye informasjon på nettet, og du kan også spørre kollegaer som har hatt med kunden å gjøre tidligere om hva som er viktig for akkurat det kunden. Jo mer du vet, desto større er sjansen for å etablere en god kontakt.

 

– Du kan hjelpe kunden ved å sette agendaen for møtet god tid i forveien – gjerne minst en uke på forhånd. Slik lar du kunden selv forberede seg, og du kan bruke tiden til å gjøre det samme selv, sier Adoflsen.

 

Han anbefaler også alltid å ha med en presentasjon som er spesialtilpasset akkurat den kunden du skal i møte med. Det viser at du har forståelse for deres behov og situasjon, og at du er klar for å komme dem i møte og løse oppgaven på en effektiv måte.

 

LES OGSÅ: Hvordan gi konstruktiv kritikk til en kollega – uten konflikt

 

Fem ting å huske på før du går i møte

1. Vær åpen, imøtekommende og interessert i møtet med nye kunder

2. Sørg for å jobbe strukturert, les deg opp og kom godt forberedt til alle møter

3. Send kunden en agenda i god tid før møtet, slik at begge parter kan forberede seg

4. La noen med erfaring styre de første møtene, sjekk om det er OK at du kommer med spørsmål underveis

5. Ta nødvendige notater som summerer opp essensen av det kunden sier. Spør før du bruker laptop

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger