(KarriereStart.no):

En dansk undersøkelse blant 18.000 sykepleiere viser at de som jobber natt, står i fare for å utvikle alvorlige og dødelige sykdommer. Ifølge forskerne viser mortalitetsstudien at nattarbeid kan forårsake skade på hjernen, og at man med stor sannsynlighet fastslå at nattarbeid øker risikoen for dødsfall med 26 prosent sammenlignet med arbeid på dagtid.

 

– Det mest alarmerende i studien vår er at det er stor risiko for at nattsykepleiere utvikler Alzheimers, hjerneskader og andre former for alvorlig helsesvikt, sier Zorana Jovanovic Andersen til fagtidsskriftet Sykepleien som først omtalte studien. Andersen er professor ved Københavns Universitet.

 

Bekymret for eldre arbeidstagere

Det er leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By, enig i. NSF ser svært alvorlig på funnene i den danske forskningen, og mener at eldre arbeidstagere bør unntas fra nattarbeid. 


– Dette handler om de ansattes helse, og om at folk skal makte å stå lenger i arbeid og samtidig kunne beholde helsen, sier By til Aftenposten.


 

Hun mener at nattarbeidet har blitt tøffere nå enn før.

 

Se video: Disse karrieremulighetene har du som sykepleier

 

– Det sier seg selv at situasjonen blir verre all den tid sykepleierne som arbeider på natten, har fått flere arbeidsoppgaver og pasienter. Både ved sykehusene og ute i kommunene er pasientene sykere og mer skrøpelig med flere diagnoser nå enn tidligere. Vi blir eldre og flere uten at ressursene til sektoren har økt, sier forbundslederen.

 

Forskerne bak rapporten vil starte en oppfølgingsstudie i begynnelsen av neste år for å prøve å avklare hvilke deler av nattarbeidet og av den enkeltes arbeids- og livssituasjon som fører til økt risiko for dødelige sykdommer.

LES OGSÅ: Norges beste arbeidsplasser 2019 - Her er vinnerne

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger